Důchodovému systému hrozí, že nepřežije, varuje Turková

politika

Ekonomická expertka a členka předsednictva strany PRO Ivana Turková se vyjádřila k výsledkům jednání prezidenta republiky Petra Pavla se zástupci vlády a opozice o důchodové reformě. A padla velmi ostrá slova.

Důchodovému systému hrozí, že nepřežije, varuje Turková
Ivana Turková (PRO)
1. dubna 2024 - 06:30

„Pětikoalice chce zvyšovat věk odchodu do důchodu a ANO nesměle přitakává…?! Existuje však jiné řešení, ale na to nemá nikdo, kromě strany PRO, odvahu. Důchod v 63 letech za důstojných podmínek? Je to možné a PRO ví, jak na to. Poslechněte si, jaké jsou alternativy. Je na vás, zda jim dáte šanci," napsala Turková a upozorňovala tak na video, ve kterém se tomuto tématu detailně věnovala.

 

Výsledky jednání prezidenta republiky se zástupci vlády a opozice o důchodové reformě jsou pro Ivanu Turkovou velkým zklamáním a rozčarováním. Ve zmíněném videu se zamýšlí nad tím, jakou hru a manipulaci tu vláda včetně současné parlamentní opozice předvádí.

„Co se to tu hraje za levou? Jakým způsobem se to tady manipuluje s občany? Nejdříve prezident řekne, že se pětikoalice s hnutím ANO shodly na zvýšení věku odchodu do důchodu. Poté to ANO vyvrací, že s tím nesouhlasí. I má dcera mi řekla, že tam ve zprávách vedle sebe večer stáli jako kámoši. Sakra, co to je za hru? Myslím si, že z toho pěkně čouhá sláma z bot,“ poznamenala ve vysílání Turková.

„Tady se prostě v plné nahotě ukazuje, že žádná ze stran koaličních, opozičních nebo i mimoparlamentních nemá připravenou žádnou racionální ani komplexně provázanou reformu, která by opravdu reagovala na oba dva konce demografické křivky. Tomu se potom, pánové, říká reforma. Kdežto vy umíte opravdu jen parametrické změny, bez jakékoli mezigenerační vazby a následné provázanosti s prorodinnou politikou,“ pokračovala Turková s tím, že prodlužování věku odchodu do důchodu, úprava valorizace, zásluhovosti nebo snižování výměry v tomto případě nic neřeší.

Turková také vyslovila domněnku, proč se do toho hnutí ANO nehrne. Podle jejího názoru je to proto, že tato zmíněná opatření ohrozí přízeň voličů.



„Pokud má být ale důchodový systém udržitelný a neohrozit stabilitu veřejných financí, tak se musí dofinancovat. A musí se dofinancovat z jiných zdrojů. Na to nikdo z těch tradičních parlamentních stran nemá koule. Mimoparlamentní strany na to zase nemají kapacitu a odborné zázemí,“ vysvětlila ekonomická expertka strany PRO Ivana Turková.

„Babišovci nikdy nezakleknou na banky a korporace, nikdy se nepostaví proti Bruselu, a už vůbec ne proti USA. Nikdo z nich není schopen a ani ochoten ani po třiceti letech předložit realizovatelnou důchodovou reformu a vytvořit stabilní a hlavně životaschopný důchodový systém,“ dodala Turková.

Psali jsme:

Turková později ještě na svém facebooku zveřejnila pár zásadních tezí ohledně důchodové reformy podle představ strany PRO.

„Naše důchodová reforma není pouhou parametrickou změnou současného špatně fungujícího důchodového systému, ale řeší mezigenerační vazby a následnou provázanost s prorodinnou politikou.

Naše důchodová reforma je postavena na čtyřech stabilních pilířích, které jsou v rámci diverzifikace rizik financované z rozdílných zdrojů. Naše důchodová reforma vytváří dodatečné příjmy pro stabilizaci celého systému bez zvyšování sociálních odvodů.

Nezvýšíme daňové zatížení občanům, zaměstnancům, ani podnikatelům, ale spravedlivě zdaníme ty, jejichž zisky od nás končí v zahraničí. Vytvoříme důchodovou pojišťovnu s hospodařením odděleným od státního rozpočtu s ručením státu, abychom zamezili jakémukoliv ovlivňování ze strany politiků. Snížíme věk odchodu do důchodu na evropský průměr 63 let," napsala na svém facebooku Ivana Turková.

(hynek, prvnizpravy.cz, foto: pro)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 61%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif