Eduard Chmelár: Demokracie podle Čaputové

politika

Rád bych upozornil na slova, která bez hlubšího zájmu médií přednesla Zuzana Čaputová na půdě Spojených států, píše na facebooku Eduard Chmelár, slovenský analytik.

Eduard Chmelár: Demokracie podle Čaputové
Eduard Chmelár, slovenský analytik
8. února 2024 - 02:20

Během vystoupení na Stanfordově univerzitě řekla mimo jiné toto: „Svoboda projevu se zneužívá k šíření lží a paniky... Západ ještě nepochopil, že pilíře demokracie, jako je svoboda projevu, se využívají k útokům nebo zničení samotné demokracie."

Už mnohokrát jsem upozornil na to, že tato žena je zcela posedlá touhou omezovat svobodu projevu. Není jiné téma, kterému by se věnovala tak často a tak intenzivně, a to nejen doma, ale i v zahraničí, kde otevírala agendu „regulace médií a „obrany demokracie před neomezenou svobodou projevu" (sic!) na každé pracovní cestě a nebylo jí to hloupé ani tehdy, když přebírala nějakou banální cenu právě za posilování svobody.

Jako člověk, který se téměř tři desetiletí profesionálně věnuje filozofickým, politickým a právním otázkám svobody projevu, musím důrazně prohlásit, že její názory v této oblasti jsou nejen scestné, ale také nebezpečné. Demokracie je založena na konfliktu názorů a soutěži koncepcí. V takovém systému se rozhoduje na základě argumentů, nikoli výhrůžek, zastrašování, vydírání nebo mocenského zasahování. Nikdo si nesmí osobovat právo vnucovat společnosti, co si má myslet, co smí říkat a co je správné, bez předchozí diskuse.



Zuzana Čaputová buď nerozumí důležitosti svobody projevu, bez které se neudrží žádná demokracie, nebo je mentálně na úrovni severokorejských vládců. Integrální součástí svobody projevu je totiž i to, co znepokojuje, dráždí nebo dokonce pobuřuje, jak to zformoval britský liberální filozof John Stuart Mill. Je příznačné, že Zuzana Čaputová je přecitlivělá na vlastní osobu a také oprávněnou kritiku své činnosti označuje za „útok", přičemž spolu se svými spřízněnými novináři dramatizuje situaci, že se stala obětí nenávisti (což by o tomto tématu mohl povídat Robert Fico nebo Peter Pellegrini , které nešetří nikdo?) - ale na druhé straně vyzdvihla údajnou „slušnost a kultivovanost" protivládních protestů.

Tak já nevím, jestli u Čaputových považují za slušné pokřikovat po jiných lidech - potkan, prasata, ruská filcka, jdi do pi ..., ministryně - ale alespoň jsem se utvrdil v tom, že falešnost této osoby je nevídaná. Pokud vám však unikl smysl cesty prezidentky SR do Spojených států, jejím skutečným vrcholem byla návštěva centrály Youtube. Zuzana Čaputová ji okomentovala doslova takto: „V San Francisku jsem se setkala s viceprezidentkou Youtube Leslie Miller, abych s ní mluvila o tom, jak vnímají dodržování svých závazků pro obsah v slovenském jazyce. Po přijetí evropského zákona o digitálních službách by mělo mít Slovensko pět moderátorů obsahu, což je méně v porovnání s jinými podobně velkými zeměmi. Je důležité, aby slovenští uživatelé digitálních platforem měli garantovanou stejnou pozornost a bezpečnost jako ti z velkých zemí."

Chápete?? Za 35 let tohoto režimu jsem ještě neslyšel tak bezostyšný a otevřený nátlak politika na zavedení cenzury. S tím, že cenzor se nově jmenuje „moderátor obsahu". George Orwell by byl nadšený z tohoto rozkošného newspeaku, ale v zásadě to není nic nového. Od zavedení svobody tisku v roce 1848 se její odstranění už nikdy nenazvalo zdiskreditovaným pojmem „cenzura", ale právě podobným newspeaky. Jenže my nežijeme v diktatuře a taková slova hlavy státu, která by měla být strážkyní ústavních práv a svobod, ale místo toho s bruselským obuškem za zády vydírá sociální sítě, jsou nepřijatelné, nepřípustné a kategoricky by se měly odmítnout. Už chápu, proč prezidentka vzala s sebou svého "lovce hoaxů" Jakuba Godu, ale v letadle se nenašlo místo pro mnohem kompetentnějšího státního tajemníka MIRRI pro informatizaci.

Pokud Zuzana Čaputová nechápe, že v demokracii se nesmysly odjakživa vyvracely argumenty, a ne zákazy, že pravda se zjevovala v dialogu, a ne v mocenském rozhodnutí, a místo toho poučuje mnohem vyspělejší západní demokratické země, že svoboda projevu jim škodí, pak buďme rádi, že nemá větší pravomoci, neboť ohrožení demokracie zjevně přichází z Prezidentského paláce, a ne z Úřadu vlády.

(rp,prvnizpravy.cz,fb,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 60%
transparent.gif transparent.gif
Ne 21%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif