Fiala zvádl sjednotit lidi proti sobě, říká Středula

politika

V souvislosti s dosud největší stávkou za poslední desetiletí se úderem jedné hodiny odpoledne včera na čas utlumila výroba ve stovkách podniků po České republice. Židle pod vládou Petra Fialy se začíná pořádně houpat.

Fiala zvádl sjednotit lidi proti sobě, říká Středula
Josef Středula, odborový předák
28. listopadu 2023 - 07:03

Odbory kritizují vládní konsolidační balíček, který prodlužuje věk odchodu do důchodu či ruší některé daňové výhody. Zaměstnanci podle odborů tak přijdou o tisíce korun ročně, například omezením benefitů. Výroba se např. včera zastavila v závodech Škoda Auto již ve 13:00 na celé dvě hodiny, aby se zaměstnanci ze dvou směn mohli aktivně zapojit do výstražné stávky. Výroba se demonstrativně omezila i na dalších místech.

Předák nejpočetnějšího svazu KOVO Roman Ďurčo minulý týden prohlásil, že se stávka uskuteční ve stovkách průmyslových firem. Podle ekonoma Lukáše Kovandy to českou ekonomiku bude stát miliardy korun a stát pak stamiliony.

„V běžný všední den vytvoří tuzemská ekonomika nominální hrubý domácí produkt v rozsahu zhruba 25 miliard korun. Přitom je v ní necelých 5,1 milionu zaměstnanců. Pokud by tedy dnes stávkoval až onen milion z nich, tak či onak by se do ní zapojilo necelých dvacet procent z nich. Navíc, řada rodičů si dnes bude muset vzít dovolenou – či jiné pracovní volno –, aby mohla být se svým potomkem předškolního či nižšího školního věku doma. Takových dětí, které jsou v uvedeném věku a za běžných okolností by dnes šly do školy, je v Česku zhruba 700 tisíc. Až (nižší) stovky tisíc lidí dnes tedy do práce nepůjdou z toho důvodu, že budou doma se svojí ratolestí či ratolestmi, které by jinak běžně zavítaly do školy,“ vypočetl hospodářské ztráty ekonom Lukáš Kovanda.



Premiér Petr Fiala však zůstal neoblomný a označil chystané kroky vlády, proti kterým mimo jiné včera stávkovaly školy a firmy, za nutné. Z těchto kroků prý vláda nehodlá ustoupit, oznámil na adresu stávkujících včera premiér na mimořádné tiskové konferenci s tím, že nejvíce ho prý mrzí protesty ve školství.

Fiala odborářům a stávkujícím lidem vzkázal, že jejich vládní „ozdravný balíček“ je nezbytná věc, stejně tak jako důchodová reforma.

Psali jsme:

Předáci odborových svazů jsou naopak se včerejšími protesty proti vládě spokojení. Na sektání s novináři po skončení demonstrace na Malostranském náměstí pak také šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula prohlásil, že by se měl vládní kabinet zamyslet nad tím, jak za dva roky zvládl sjednotit lidi proti sobě.

„Čeho jsme chtěli dosáhnout, toho jsme dosáhli,“ řekl novinářům předseda Asociace samostatných odborů (ASO) Bohumír Dufek. Středula ocenil fantastickou atmosféru. „Lidé dali jasně najevo, že se jim situace nelíbí,“ uvedl.

(jar, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?