Fico: Atmosféra na Slovensku má daleko ke zdravé demokracii

politika

Slovenský premiér Robert Fico (SMER) po jasném vítězství ve volbách rychle sestavil trojkoaliční vládu a začal pracovat bleskovou rychlostí. O tom, jaká je teď na Slovensku atmosféra, se podělil s diváky na televizi XTV. 

Fico: Atmosféra na Slovensku má daleko ke zdravé demokracii
Robert Fico, premiér Slovenska
21. prosince 2023 - 06:30

Fico prohlásil, že nadále hodlá budovat klasickou levicovou stranu, která nebude přebírat témata z Bruselu, ale na prvním místě bude řešit životní úroveň lidí. Posteskl si, že se po pár letech opět přivírá okno svobody.

„Znovu mám pocit, že na nás platí ta politika jednoho politického názoru. To, co říká Brusel a Washington, tak to platí. A opovažte se říkat něco jiného,“ řekl důrazně Fico.

„Já neznám premiéra nebo opozičního politika, který by byl tolikrát obviněn. Já jsem byl v průběhu třech let čtyřikrát obviněný a v jednu chvíli asi tak milimetr od vzetí do vazby. Připomínám, že tam vůbec nešlo o obvinění z korupce nebo z nějaké ekonomické trestné činnosti. Šlo jen o křivé obvinění z politické práce. To byly tiskové konference. Byl jsem dokonce zadržen na jednom protestu,“ spustil slovní kanonádu Fico.

Moderátorka pořadu Alexandra Mynářová se následně zeptala, zda-li je na Slovensku možné objednat si trestní stíhání. Fico neváhal ani vteřinu a okamžitě řekl, že ano.



„To, co se dělo 3,5 roku na Slovensku, je něco, z čeho by se měla poučit celá Evropa. Tady se vytvořil mechanismus politicky angažovaných policistů, vyšetřovatelů a prokurátorů z Úřadu speciální prokuratury. Tady byli běžně lidé ráno zadržováni, vykopávaly se dveře, bez důvodu se lidé dostávali do vazby i na rok. Máme mrtvé ve vazbě. Zemřel generál Lučanský. Pak advokát Krivočenko. A to nás právě vede k tomu, že musíme zrušit Úřad speciální prokuratury, protože nepoznám žádnou jinou zemi, kde by v čele úřadu pro stíhání politiků stál bývalý politik. To je člověk, který nás nenávidí. To je člověk, který je právoplatně odsouzen za zabití člověka na přechodu. Je to podvodník podezřelý z vážných podvodů,“ konstatoval nevěřícně premiér ohledně Daniela Lipšica.

Lipšic je advokát, který měl blízko k někdejšímu slovenskému premiérovi Igoru Matovičovi. Jako advokát zastupoval např. rodiče zavražděného novináře Jána Kuciaka. 

„Je to semeniště porušování lidských práv,“ pokračoval rozzlobeně Fico.

„My jsme v letech 2020 až 2023 věnovali 80 procent energie na vlastní ochranu, abychom přežili to, co proti nám dělali. Oni totiž věděli, že nás musí pozavírat, protože nevěděli, jak jinak by se nás zbavili, když současně věděli, že nám nestačí v politické soutěži. No ale výsledkem je, že my jsme ty volby vyhráli. A když jsme získali 23 procent hlasů za těchto podmínek, tak já nemůžu přijmout názor, že to je nejslabší výsledek Smeru. Já bych dokonce řekl, že to je dokonce fantastický výsledek vzhledem k okolnostem,“ řekl dále. 

„Kartágo musí být zničeno. Musím to takhle říct,“ okomentoval situaci ohledně Úřadu speciální prokuratury slovenský premiér.



Slovensko je prý teď v situaci, kdy slovenský rozpočet je rozbitý na kousky a Ficově vládě se přesto daří držet v chodu sociální stát včetně třináctého důchodu. V této souvislosti se pousmál nad tím, že Smeru bylo pozastaveno členství v socialistické frakci v Evropském parlamentu

„To já nebudu komentovat, protože v Bruselu absolutně nerozumí tomu, co se děje v národních státech,“ pokračoval Fico.  

Nastavení trestních zákoníků a existence, či neexistence Úřadu speciální prokuratury má být podle Fica jednou z výlučně vnitrostátních věcí každé země, do které Brusel nemá co mluvit. Podle Fica jsou oblasti, kde nelze vyžadovat jednotný evropský názor. 

„Často jsem kritizovaný za to, že nedržím lajnu jednotného politického názoru, ale my nejsme berani, abychom přikyvovali na všechno, co řekne Brusel a co řekne Washington,“ vysvětlil staronový premiér.

Pár slov věnoval i blížící se prezidentské volbě na Slovensku a oznámil, že kdyby se rozhodl na prezidenta kandidovat Peter Pellergrini, předseda vládní strany Hlas, Fico oznámil, že ho podpoří.

Psali jsme:

Prezidentskou kandidaturu už oznámil bývalý ministr zahraničí Ivan Korčok. 

„Už se stihl vyfotit s mladým pánem Sorosem, k čemuž mu gratuluji. To byla hrubá politická chyba,“ zauvažoval Fico s tím, že je přesvědčen, že až 90 procent slovenských médií bude v prezidentské volbě jednoznačně podporovat Ivana Korčoka.

„Atmosféra, která je na Slovensku, nemá nic společného s nějakou zdravou demokratickou atmosférou,“ zlobil se dál Fico.

Poté oznámil, že chce ze Smeru vytvořit klasickou levicovou stranu, která nebude přebírat bruselská témata. Pro nás nemůže být číslo jedna postavení sexuálních menšin, i když nás do toho evropská levice tlačí. Pro nás je téma životní úroveň lidí, vysoké ceny, zkrátka klasická levicová témata,“ řekl také na internetové televizi XTV slovenský staronový premiér Robert Fico.

(dan, prvnizpravy.cz, foto: repro: xtv)


Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 13%
transparent.gif transparent.gif