Ficovo prošetření covidu. Pomoci mají Peková a Rajchl

politika

Slovenská vláda jmenovala svého zmocněnce, který má za úkol prošetřit řízení pandemie koronaviru u našich východních sousedů. Asistovat mají také předseda PRO Jindřich Rajchl a molekulární genetička Soňa Peková.

Ficovo prošetření covidu. Pomoci mají Peková a Rajchl
Jindřich Rajchl (PRO)
21. ledna 2024 - 06:05

Slovenská vláda v čele s premiérem Robertem Ficem (Směr-SD) jmenovala svého zmocněnce, který má za úkol prošetřit řízení pandemie koronaviru u našich východních sousedů. Stal se jím poslanec Slovenské národní strany (SNS) Peter Kotlár. Asistovat mu navíc mají také advokát a předseda strany PRO Jindřich Rajchl a molekulární genetička Soňa Peková.

„Úlohu nově jmenovaného zmocněnce bude plnit koordinační úlohy zaměřené na posouzení a analyzování zákonnosti, hospodárnosti, účelnosti a efektivity opatření přijatých v souvislosti s pandemií COVID-19 v letech 2020 až 2022,“ vysvětlil svůj záměr slovenský premiér Robert Fico.

Podle jeho mínění se během pandemie tvorba opatření i jejich prověřování "vymkly standardní kontrole, probíhaly mimo řádné legislativní procesy a řádnou soudní kontrolu“. Ve zmíněných letech byl Fico v opozici. U moci byly neúspěšné vlády Igora Matoviče a Eduarda Hegera, které přivedly zemi k předčasným parlamentním volbám loni v září, kdy volby jednoznačně vyhrála strana SMER v čele s Ficem.



Kotlárovi mají pomáhat také osobnosti z Česka. Jde o advokáta a předsedu strany PRO Jindřicha Rajchla a molekulární genetičku Soňou Pekovou. Oba v průběhu posledních let velmi často vystupují proti vládě premiéra Petra Fialy (ODS) mimo jiné právě v oblasti pandemických opatření.

Rajchl informaci, kterou přinesla jako první CNN Prima News, potvrdil s tím, že se na spolupráci s poslancem Kotlárem těší. Rajchl také prohlásil, že má v úmyslu zaměřit se na celou škálu věcí.

„Na všechny aspekty naprostého selhání státu v rámci přijímání covidových opatření,“ řekl pro CNN Prima News předseda PRO Rajchl, který také jmenoval "předražené nákupy vakcín, PCR testů i respirátorů či protiprávní a protiústavní omezování základních práv a svobod“.

Psali jsme:

Kromě toho se prý také chce zaměřit na složení vakcín a odlišností u jednotlivých šarží, stejně jako na "nucení občanů k vakcinaci pod falešným argumentem, že očkování zamezuje přenosu viru na další osoby“.

Rajchl zároveň doplnil, že za tuto spolupráci nebude dostávat žádnou odměnu. „Jde mi pouze o to, aby vyšla najevo pravda a aby byla vyvozena odpovědnost vůči iniciátorům všech těchto nezákonných kroků,“ vysvětlil své zapojení a práci pro komisi předseda PRO Rajchl.

(dan, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif