Francie chce jednou provždy zabít fotbalovou Super League

politika

Fotbalová rebelující Superliga čelí tvrdé obraně Evropy, neboť promotéři soutěže usilovně pracují na zprovoznění svého turnaje. A francouzký prezident Emmanuel Macron chce po EU, aby soutěž regulovala.

Francie chce jednou provždy zabít fotbalovou Super League
Emmanuel Macron, prezident Francie
8. února 2024 - 12:10

Vláda Emmanuela Macrona tlačí na EU, aby regulovala kontroverzní soutěž, píše ve svém článku zpravodajský portál POLITICO.

Fotbalová rebelující Superliga čelí tvrdé obraně Evropy, neboť promotéři soutěže usilovně pracují na zprovoznění svého turnaje. Francie získala podporu Evropské unie pro společné prohlášení členských zemí, které by mělo zajistit "vazbu mezi ročním výkonem v domácích soutěžích a všemi evropskými soutěžemi," podle návrhu, který má server POLITICO k dispozici. Prohlášení podepsaly všechny členské státy EU s výjimkou Španělska.

Francouzský prezident Emmanuel Macron a jeho vláda nyní vyzývají Evropskou komisi, aby vypracovala legislativu, která by tuto vazbu upevnila. Jazyk spojující domácí výkony a mezinárodní kvalifikaci ve francouzském memorandu jde dále než jakékoli předchozí prohlášení EU, která se nikdy předtím tak explicitně nezaměřila Superligu. Jednoduše řečeno, to by znamenalo: UEFA Champions League, ano; Superliga A22, ne.

Společnost A22 Sports Management, promotérská společnost za Superligou, se pokouší oživit svůj projekt (který byl poprvé spuštěn a okamžitě se zhroutil v dubnu 2021) po prosincovém rozhodnutí Soudního dvora EU v loňském roce, které otevřelo dveře jejich plánům.

Francouzský tlak na legislativní vyloučení Superligy přichází, když se evropské fotbalové řídící orgány UEFA chystají hostit svůj kongres  ve čtvrtek v Paříži.

EU se již léta staví proti Superlize a francouzský dokument vyzývá Komisi, "aby přemýšlela o vhodných způsobech, jak pokračovat v usnesení Rady z roku 2021 ohledně ochrany otevřenosti soutěží, sportovních zásluh, solidarity a hodnot ve sportu."

Několikaletá snaha společnosti A22 vytvořit konkurenta Lize mistrů UEFA zanechala v evropském fotbale jizvy a koncem minulého týdne opět vzplála. Šéf Barcelony Joan Laporta, jeden ze dvou zbývajících šéfů klubů podporujících Superligu společně s Florentinem Pérezem z Realu Madrid, řekl španělské rozhlasové stanici, že soutěž by mohla být spuštěna již příští sezónu. Vyjmenoval seznam klubů, které řekl, že jsou na palubě.



Ještě než odpoledne skončilo, několik klubů, které Laporta jmenoval - včetně italského AS Roma a francouzského Olympique Marseille - spěchalo s odmítnutím jeho tvrzení.

Hořkost a zrada
Epizoda byla symbolická pro tříletý spor mezi UEFA, špičkovými kluby a A22, který byl poznamenán hořkostí, resentimentem a zradou. Během jednoho výbušného tváří v tvář setkání byli top představitelé A22 roztrháni evropským fotbalovým establishmentem během uzavřeného setkání v Nyonu v sídle UEFA ve Švýcarsku.

"Jděte, hrajte svou vlastní soutěž, ale nikdy nebude úspěšná," řekl třem top zástupcům z A22 předseda UEFA Aleksander Čeferin během tohoto napjatého setkání v listopadu 2022 na břehu Ženevského jezera.

Model Superligy - současná verze, která si klade za cíl vytvořit tříúrovňovou ligu pro 64 nejlepších klubů v evropském mužském fotbale - "není fotbal," řekl Čeferin.

Podle nejnovějšího návrhu A22 "domácí ligy budou nadále tvořit vstupní bod do evropských klubových soutěží a odpovídajícím způsobem bude domácí výkon rozhodovat o kvalifikaci" do Superligy, řekl mluvčí A22 POLITICO.

Vehementní odpor vůči projektu Superligy původně pramenil z plánu organizátorů mít trvalé členy jako součást částečně uzavřené soutěže. To bylo pro zainteresované strany evropského fotbalu, zejména pro fanouškovské skupiny, pro které jsou systém kvalifikace na základě zásluh a systém postupu a sestupu svatými, nepřijatelné.

"Už mě to štve, tyto srovnání s americkými sporty... Protože evropský fotbal je mnohem silnější než kdokoli jiný," dodal prezident UEFA, podle úplného přepisu schůzky, který vidělo POLITICO a byl nezávisle ověřen.

Schůzky se zúčastnilo 31 zástupců z UEFA a evropských fotbalových lig, klubů, hráčů a fanouškovských skupin, jako součást hlasitého nepřátelství vůči plánům na Superligu.

Nejmocnější klubový boss evropského fotbalu, katarský šéf Paris Saint-Germain Nasser al-Khelaifi, který také vede Evropskou klubovou asociaci (ECA), opakovaně obvinil trio Superligy z lhaní a řekl, že chtějí "zabít domácí ligy."

"Jde o to pokusit se vnucovat, co si myslí [prezident Realu Madrid] Florentino Pérez a co chce pro evropský fotbal," dodal prezident španělské La Ligy Javier Tebas.

Mnoho nepřátelství vyšlo přímo od Čeferina, když se boss UEFA několikrát střetl s generálním ředitelem A22 Berndem Reichartem. V jednom okamžiku Čeferin opravil jeho výraz na "říkáme tomu ženský fotbal, ne ženský soccer."

Psali jsme:

"Nikdo se vás nebojí. Snažíme se být milí," řekl později Čeferin Reichartovi jako varování.

Více účastníků schůzky poukázalo na to, že i když se evropští fotbaloví činovníci často neshodnou, byli ve svém odporu k tomuto projektu jednotní.

Superliga "je podnik, kterému se naprosto všichni v této místnosti staví proti, bez ohledu na to, že se mezi sebou neustále ve všem neshodujeme," řekl zástupcům A22 Dariusz Mioduski, místopředseda ECA a prezident Legie Varšava.

Generální ředitel Atlética Madrid Miguel Ángel Gil, který se původně k projektu v dubnu 2021 přidal a pak se několik dní později stáhl, přiznal, že "udělal chybu".

Superliga "jde proti fanouškovské kultuře evropského fotbalu. Takže pokusy vnucovat tyto franchisové modely v Evropě jsou špatné," řekl Gil.

Reichart z A22 neustále trval na tom, že hledá "dialog" na kulatém stole v Nyonu, ale byl úplně izolován, když se snažil čelit kritice, která na něj pršela ze všech stran. A22 obvinila UEFA z provozování nelegálního monopolu v evropském fotbalu.

Mluvčí A22 řekl POLITICO, že schůzka v Nyonu byla "demonstrací moci vládnoucího monopolisty."

"Naše zjištění ze schůzky bylo, že status quo bylo tehdy pro UEFA uspokojivé," řekl mluvčí ve psaném prohlášení, s dodatkem: "Naštěstí ECJ ukončil status quo a monopol UEFA po 70 letech v prosinci ve prospěch celé fotbalové rodiny."

Náročný boj
Ale od nepřátelského setkání poskytlo rozhodnutí soudního dvora EU cestu k vytvoření alternativních fotbalových soutěží na kontinentu, což povzbudilo zastánce Superligy.

"Superliga by mohla začít příští sezónu nebo v sezóně 2025-26, a pokud to tak nebude, budu o tom přemýšlet," řekl Laporta z Barcelony katalánskému rádiu RAC1 minulý pátek.

Nicméně rozhodnutí soudu nebylo kompletní vítězství pro Superligu, říkají experti.

Obsahuje některé prvky ve prospěch UEFA – například soud se sídlem v Lucemburku neuvádí, že dvojí role organizace jako řídící a regulační orgán je problém.

Psali jsme:

Klíčovým prvkem v rozhodnutí jsou takzvaná pravidla předchozího schválení, podle kterých musí být jakákoli nová soutěž schválena UEFA (nebo FIFA). Rozhodnutí uvádí, že tato pravidla musí být "transparentní, objektivní, nediskriminační a proporcionální."

V prohlášení vydáném po rozhodnutí soudu UEFA uvedla, že již verdiktu vyhověla tím, že v červnu 2022 změnila svůj předpis, čímž v podstatě chránila svou vlajkovou soutěž, Ligu mistrů.

Ale "nediskriminační" prvek by mohl představovat problémy pro evropský fotbalový řídící orgán.

"To je důležitá zpráva, kterou soud vysílá, že je třeba umožnit potenciálně inovativní nové soutěže," řekl Jasper Wauters, advokát ve firmě White & Case specializovaný na sportovní právo.

To není omezeno jen na Superligu, ale mohlo by se to vztahovat i na nové nadnárodní šampionáty, jako je sjednocená fotbalová liga pro země Beneluxu, dodal.

Nyní je otázka: "Jsou tato [nová] kritéria ... dostatečná?" zeptal se právník.

Co víc, rozhodnutí také uvádí potřebu "procedurálních záruk" k dohledu nad procesem, řekl Wauters - a to je místo, kde "možná ... politici musí zasáhnout."

"Jeden by mohl říci, možná je čas na evropského regulátora," řekl právník.

Ať už se stane cokoli dalšího, mezi obnoveným francouzsky vedeným politickým odporem vůči Superlize a pokračující antipatií ze strany fotbalových šéfů a fanoušků se zdá, že cesta A22 k zahájení Superligy je nyní náročnější než kdy jindy.

(jk, politico.eu, screen TF1)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 59%
transparent.gif transparent.gif
Ne 21%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 20%
transparent.gif transparent.gif