Generál Pavel na šňůrkách zkušeného loutkovodiče Koláře

politika

Veřejně angažovaný diplomat Petra Koláře podporuje exgenerála Petra Pavla ze všech sil. Spekuluje se však i o tom, že se Pavla doslova „vodí“ jako zkušený loutkovodič.

Generál Pavel na šňůrkách zkušeného loutkovodiče Koláře
Petr Kolář
15. listopadu 2022 - 09:01

Minulost někdejšího náčelníka Generálního štábu Armády ČR a bývalého předsedy Vojenského výboru NATO Petra Pavla je v posledních měsících žhavým tématem, jelikož mnozí politici a diskutéři poukazují, že byl Pavel v minulosti zapáleným komunistou, což mají dokládat i dobové posudky z osmdesátých let, či kritizují Pavlovo působení v komunistické vojenské rozvědce a upozorňují, že expremiér Andrej Babiš (ANO) není jediným prezidentským kandidátem, který v minulosti vystupoval pod krycím jménem.

Zatímco Pavlův nejfavorizovanější protikandidát Babiš měl podle dokumentů slovenského Ústavu paměti národa a soudních rozhodnutí spolupracovat s StB pod krycím jménem „Bureš“, jeho Pavel měl v komunistické vojenské rozvědce vystupovat pod krycím jménem „Pávek“.

V diskusích se často šíří dobová dokumentace líčící Pavla coby „uvědomělého“ komunistu. 

„Kpt. Pavel je třídně uvědomělý a politicky vyspělý. Jako člen strany při výkonu své funkce napomáhá prosazovat vedoucí úlohu strany mezi podřízenými. Snaží se získat pro tuto politiku ostatní. Politicko-ideová připravenost jmenovaného je na dobré úrovni. Má dobré znalosti marxismu-leninismu a dokáže je uplatnit ve své práci,“ stojí v posudku z roku 1987, kdy Pavel sloužil u 22. výsadkové brigády.

Velice často na tyto skutečnosti ukazuje především exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), jenž kritizuje, že se nyní oba z dvojice průzkumy nejfavorizovanějších kandidátů potýkají se svou prací pro minulý režim, a k Pavlovi podotkl, že mu nevadí tolik jeho členství v KSČ jako „angažmá v komunistické rozvědce a lhaní a mlžení o téhle minulosti“. „Zasloužíme si prezidenta bez téhle zátěže,“ prohlásil exministr financí Kalousek. 

Angažmá v komunistické rozvědce však není jediné téma, které je v dnešních dnech v souvislosti s Petrem Pavlem hojně probíráno. Často padají otázky, kdo za Pavlem skutečně stojí a kdo je tím hybným "neviditelným" motorem v zákulisí. A pokaždé padne jediná odpověď... jediné jméno. Diplomat Petr Kolář.


„Na rovinu, všichni dávno vědí, že si Kolář generála tzv. vodí. Není to moc hezké slovo, ale de facto to tak prostě je. Má na něj silný vliv a Kolářovy rady a pohledy hrají důležitou roli v tom, co si Pavel myslí a říká. Bude zajímavé sledovat, zda se toho někteří jeho protikandidáti a tvůrci kampaní ujmou a budou se snažit toto spojení detailněji odkrývat a klást otázky. Pokud by se ukázalo, že je pan generál Pavel na své rádce napojený příliš, rozhodně mu to ublíží. Uvědomte si, že lidé chtějí silnou osobnost, která dokáže sama suverénně rozhodovat. Ukáže-li se, že někteří kandidáti jsou spíše v závěsu některých zákulisních hráčů a jejich rozhodnutí lze snadno ovlivnit nebo manipulovat, vsadil by si na to, že to voliči dovedou potrestat. Lidé nechtějí loutku, která bez svých rádců není schopna veřejně říci, jestli venku prší nebo svítí slunce. Trochu přeháním, ale v minulosti se ukázalo, že to voliči vycítí a odmítnou. Vzpomeňte si na dřívější Zemanovy soupeře typu Jiřího Drahoše. O něm se říkalo, že je to prázdná nádoba, ze které vyteče to, co do ní jeho rádci nalijí,“ popsal nedávno insider, který chtěl zůstat v anonymitě.

Jeden z předních českých politických marketérů pak pod podmínkou zachování anonymity naznačil, že Kolář za generálem stojí od samého počátku, a zmínil, že důvodem, proč tato podpora není veřejná, má být Kolářovo zaměstnání v americké právní a lobbistické firmě Squire Patton Boggs.

Také jsme psali:

V souvislosti v Kolářovým zaměstnáním u advokátní společnosti Squire Patton Boggs, kde je jedním z vedoucích poradců, se taktéž šíří zprávy o napojení této firmy na ruské společnosti. 

„Už od anexe Krymu lobbuje pro Sberbank, Gazprom a VTB Bank, což jsou tři největší ruské firmy. Už o tom vyšla spousta článků i v Británii, kde někteří politici lobbovali za velké peníze pro Rusko. Tahle firma lobbovala dokonce v americkém Senátu za zrušení protiruských sankcí, a to nejen po anexi Krymu, ale dokonce i po invazi Ruska na Ukrajinu,“ řekl k působení této advokátní společnosti vesvém pořadu na XTV například politický komentátor Petr Holec.

(dan, prvnizpravy.cz, foto: youtube)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif