Hašek nejen o tragicky zakončeném příběhu hrdinství

politika

Advokát a bývalý hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek připomněl ve svém ohlédnutí do historie tragicky zakončený příběh hrdinství - operaci Anthropoid. A okomentoval i moment, kdy byl Václav Havel jmenován poprvé do funkce prezidenta.

Hašek nejen o tragicky zakončeném příběhu hrdinství
Michal Hašek, advokát
29. prosince 2023 - 16:03

„Před 82 lety se začal psát příběh hrdinství tragicky zakončený díky zradě. Operace, jejímž cílem byla likvidace Heydricha, obdržela krycí jméno ANTHROPOID. Přípravy započaly 2. října 1941 ve spolupráci s britskou SOE a k provedení akce vybráni rotmistr Josef Gabčík a rotný Karel Svoboda, jehož později nahradil Jan Kubiš. Akce měla být uskutečněna pokud možno co nejrychleji, tudíž byl vybrán symbolicky 28. říjen 1941, den výročí vzniku Československé republiky. Výsadek byl ale několikrát odložen. Vysazen byl na třetí pokus 29. prosince 1941 v 02.24 hod. (3.24 středoevropského času) z letounu Handley Page Halifax Mk.II NF-V (ser. L9613) 138. peruti RAF. Poté byly vysazeny desanty operací Silver A (v 02.37 hod. mezi Poděbrady a Městcem Králové) a Silver B (v 02.56 hod. u Kasaliček nedaleko Přelouče).

(z facebookového profilu M. Haška)

Gabčík s Kubišem seskočili na pole obce Nehvizdy poblíž Prahy, jejich výsadkový kontejner dopadl blízko místního hřbitova. Původně plánovaným místem seskoku byly ale 100 km vzdálené Ejpovice u Plzně. Josef Gabčík se při seskoku zranil na noze. Operační výstroj a sabotážní materiál ukryli v boudě zahradníka Antonína Sedláčka, kde přečkali noc," napsal ve svém ohlédnutí do minulosti Hašek.

K tomuto dni však Hašek nazapomněl ještě jendno krátké ohlédnutí, a to v souvislosti s uvedením Václava Havla do funkce prezidenta v roce 1989.


„29.prosince 1989 zvolilo Federální shromáždění ČSSR prezidentem republiky jednomyslně Václava Havla. Šlo o komunistický parlament zvolený ještě pod kontrolou KSČ a Národní fronty, ten "zvládl" ve prospěch Havlova zvolení zlomit nový premiér Marián Čalfa. Sám VH o svém zvolení později řekl : 

"Bylo to velmi zvláštní. Když jsem v televizi sledoval rozpravu před volbou a viděl jsem, jak mé zvolení doporučují poslanci jménem všech možných státem dosud řízených organizací, od Svazu žen až po Československou lidovou armádu, měl jsem vskutku pocit absurdity. Vždyť titíž lidé ještě před několika dny či týdny hlasitě schvalovali mé stíhání či věznění!“.


(z facebookového profilu M. Haška)

Tuto vzpomínku prezidenta Havla je třeba opravit - podle stenozáznamu 21.společné schůze obou komor Federálního shromáždění ČSSR se na Hradě 29.prosince 1989 žádná rozprava nekonala - měl tedy zjevně na mysli úvodní vystoupení Mariana Čalfy (odkaz ZDE). 

Psali jsme:

Celá schůze včetně složení slibu trvala 35 minut," připomněl historické momenty advokát a bývalý hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.

(jar, prvnizrpavy.cz, foto: repro: fb profil)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 68%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif