Hašek ve formě. Pospíšil v televizní debatě pohořel

politika

„To, co se dneska v Bruselu děje, je příprava na Evropský svaz,“ prohlásil advokát Michal Hašek ze strany PRO v televizní debatě s europoslancem Jiřím Pospíšilem z TOP 09. Pospíšil se během duelu pořádně zapotil.

Hašek ve formě. Pospíšil v televizní debatě pohořel
J. Pospíšil (TOP09), M. Hašek (PRO)
2. března 2024 - 06:05

Advokát a bývalý dvojnásobný hejtman Jihomoravského kraje a nyní krajský předseda strany PRO (Právo, respekt, odbornost) Michal Hašek v pořadu 360 stupňů na CNN Prima NEWS prohlásil, že s levicovou politikou prý rozhodně nekončí. Do strany PRO podle jeho slov přináší levicově-konzervativní pohled na svět. V pořadu 360 stupňů se Hašek potkal s europoslancem z TOP 09 Jiřím Pospíšilem. Řeč byla mj. o Green Dealu či migračním paktu. 

Hned v úvodu je nutno říci, že debata byla velmi vyostřená a po jejím skončení bylo na sociálních sítích živo. Jak ohodnotili debatu sami televizní diváci se dočtete v závěru článku.

Hašek, který za stranu PRO hodlá tento rok kandidovat do Evropského parlamentu, hned v úvodu řekl pár slov k Evropské unii a k tomu, jak se změnila. 

„Lidé před 20 lety odhlasovali vstup do EU, ale musím říct, že to byla fakticky nikoliv právně úplně jiná Evropa než to, co dnes předvádí Evropská komise,“ poznamenal k současnému stavu a vývoji Evropské unie Hašek. Padla zmínka i o současném vnímání politických "směrů".

Dělení na pravici a levici je podle Pospíšila sice důležité, ale daleko důležitější je podle něj dělení na jednotnou Evropu a ty, co Evropu rozdělují. 

„Evropa v dnešní vypjaté době je dělena měřítky, kdo chce jednotnou Evropu, jasně vzdorující proti Putinovi anebo kdo to rozvolňuje, dělá pátou kolonu typu Fico nebo Maďarský premiér,“ řekl europoslanec Pospíšil a nejspíše tím narážel na slovenského premiéra Roberta Fica a maďarského předsedu vlády Viktora Orbána.



„To jsou přesně ty řeči, které štvou lidi. Proto dneska lidé začínají podporovat strany jako je PRO, jak v té národní tak evropské politice,“ rozčílil se Hašek a znovu zopakoval, že když v roce 2003 hlasoval pro vstup do Evropské unie, situace byla jiná. 

„To, co se dneska v Bruselu děje, je příprava na Evropský svaz,“ řekl Hašek a Pospíšilovi vyčetl, že chce Brusel členské státy připravit o právo veta a významně tak omezovat pravomoci jednotlivých členských států.

„Namísto toho, abyste udělali silnou Evropu směrem na venek, abyste byli silní vůči USA, vůči Číně a tak dále a korektně jste diskutovali se členskými státy, tak Brusel dělá bububu a ukazuje ty síly směrem dovnitř, ke členským státům, ale navenek ta síla chybí,“ řekl v televizní debatě na CNN Prima News dále Hašek.

Pospíšil se bránil, že on sám nikdy nehlasoval a není pro to, aby Evropská unie přecházela do jakékoliv formy federace. Žádný takový návrh ani v nejbližší době dle jeho slov není na stole.

„Jsem přesvědčený, že v takové podobě, jak je to dneska, to bude následující léta i setrvávat,“ ujistil Haška.
 
„Nikam se neposuneme, protože část lidí chce federaci, část lidí chce Evropu rozmělnit a část lidí říká - nechme to, jak to je, akorát to dělejme trochu lépe. To je racionální pohled, který reprezentuju třeba já,“ pokračoval dále Pospíšil, načež začal Hašek klást otázky.

„Kam směřuje Green Deal? Jak fakticky podvazuje nejenom celou evropskou ale i národní ekonomiku? Co to dělá z hlediska České republiky? Co přinesly emisní povolenky?“ ptal se.

Psali jsme:

Tématem debaty se stal i migrační pakt. 

„Z hlediska migračního paktu my dnes budeme platit 20 tisíc euro za jednoho uprchlíka, kterého nepřijmeme. Víte, kolik dostaneme za jednoho Ukrajince? Za tu výjimku, které se má každoročně potvrzovat? 200 euro! Proboha, co to je za suverénní politiku,“ pohoršoval se Hašek.

Pospíšil ho následně opravil. On sám dle svých slov podrobně studoval materiály týkající se práva pro migraci a žádné kvóty v ní nejsou. 

„Opozice to otáčí,“ řekl s tím, že vládní koalice povinné kvóty též nepodporuje. Vyslovil se též proti částce 20 tisíc euro, ta mu vadí a proto se hlasování o úpravě zákona bude zdržovat.

Slovo si pak vzal Hašek a mluvil za stranu PRO. 

„My jsme pro velmi tvrdou ochranu vnějších hranic Evropské unie, ale i ostatních států Evropské unie,“ prohlásil Hašek s tím, že dokud ministerstvo vnitra vedla Sociální demokracie, tak nic co je obsažené v dnešní podobě migračního paktu, v něm nebylo.

A jak ocenili jejich výkony diváci?

Na sociálních sítich bylo živo. Z debaty vyšel jednoznčně jako vítěz advokát a bývalý hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (PRO). Zatímco reakce na jeho vystoupení byly z drtivé většiny pozitivní, Jiří Pospíšil to dokonce krutě schytal i od svých vlastních příznivců.

„Tak jsem se nakonec koukla, né kvůli Vám ale na p. Haška. Zválcoval Vás jako malého smrada. Doufám, že evropské volby vyhrají pronárodní strany a zmetci jako jste Vy půjdou do hajzlu. Už jste s tou pětidemolicí nadělali škody dost," vzkázala Pospíšilovi např. Zděnka Michálková.

„Pan Hašek z PRO, nejen že skvěle argumentoval, ale hlavně měl naprostou pravdu. Dále budu PRO sledovat," okomentovala Iveta Mrnková.  

Marcela Kinská zase napsala, že pořad sledovala a byl to děs. „Řval jste jak protržený a blbě obhajoval neobhajitelné," vyčetla Kinská Pospíšilovi.

„Nemáte co říct a pan Hašek si Vás pěkně namazal na chleba. Jen tak dál ať lidé vidí co jste za ubožáka ulhanýho!" napsal uživel pod jménem Leo Gec.

„A huba pořád nebolí? A co páteř? Jo tu vlastně nemáš...", odpověděla si sama na otázku Jitka Kulhánková.

(z facebookového profilu Jiřího Pospíšila)

Hodně lidí Pospíšilovi na jeho facebook psalo, že mu ta Hašek "pěkně natřel". Jan Hanzi Nouza byl k Pospíšilovi ještě ostřejší, když napsal:

„Ten by potřeboval takových českých pár facek, přes tu jeho držku prolhanou," zhodnotil výkon europoslance Nouza. Podobný názor měl i Martin Veselý, který Pospíšilovi vzkázal, že by se měl za své "kecy" stydět.

„Krasne vystoupení Pospíšile, měl by ses stydět za ty kecy!" napsal Veselý.

(jar, prvnizpravy.cz, screen: cnn prima)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 60%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 20%
transparent.gif transparent.gif