Ivan Hoffman: NATO na Ukrajině bojovat nebude

politika

Na summitu NATO ve Vilniusu Ukrajina neobdržela pozvánku na připojení ani jeho časový plán. Důvod je jednoduchý. Západ nechce být ve válce s Ruskem.

Ivan Hoffman: NATO na Ukrajině bojovat nebude
Ivan Hoffman, publicista
16. července 2023 - 06:20

Ukrajinský prezident se sice těší podpoře více členů NATO, kteří by ho do aliance vzali okamžitě, ale jejich názor nemá váhu. Rozhoduje zájem USA a Američanům vyhovuje válka, která zuří v bezpečné vzdálenosti a ve které nekrvácejí Američané, ale někdo cizí. Válku na Ukrajině Američané nepotřebují vyhrát ani eskalovat, vyhovuje jim chaos, napětí, stačí jim nepřehrát, píše v komentáři publicista Ivan Hoffman.

Aby Ukrajinci zkomplikovali Rusům situaci na bojišti natolik, aby je přinutili jednat o míru za ukrajinských podmínek, chtějí od Západu letadla, helikoptéry, tanky, obrněná vozidla, raketomety a další vojenský materiál odhadem za 213 miliard dolarů. Dosud Západ pomohl Ukrajině částkou 181 miliard dolarů, která kromě vojenské zahrnuje i pomoc finanční, civilní a humanitární. Možnost, že by NATO poskytlo Ukrajině odhadem 1/5 veškeré své výzbroje na nejistý pokus probít se na Krym, nevypadá reálně.


Problémem Ukrajiny není jen vojensky silnější protivník, který přeorientoval ekonomiku na válečnou výrobu, víceméně úspěšně odrazil západní sankce a má na své straně v globálním soutěžení se Západem několik důležitých spojenců. Vážným ukrajinským problémem jsou i jeho naivní a nereálná očekávání od Západu. Ukrajinci si jaksi nevšimli, že se Západ rozšiřuje o periferii, která se nikdy nestává rovnocenným Západem.

Ukrajina je pro Západ zajímavá ekonomicky jako zdroj levných surovin, levných potravin, levné pracovní síly. A je zajímavá tím, že je ochotna krvácet v bratrovražedné slovanské válce s Ruskem, které je pro Západ geopolitickým konkurentem. Západ Ukrajinců pokrytecky podporuje ve válce, v níž se Ukrajinci snaží přebít na Západ, do EU a do NATO. Ve skutečnosti však Západ Ukrajinců jako rovnocenných partnerů nepotřebuje a nechce. Řečeno rovnou: podporuje je ve válce, ve které si však nepřeje jejich vítězství.



Z nevítězných zástupných válek je paradoxně více politických benefitů než z válek vítězných, navíc když vítězství v nukleární válce má žalostnou prognózu, neboť nezbude mnoho těch, kteří ho budou moci slavit. Války v kapitalistických ekonomikách stimulují růst. Umožňují restart stagnujícího systému, a pro neschopné elity generované dlouhodobou prosperitou představuje válka alibi, proč se nedaří, klesá životní úroveň, znehodnocuje se měna a upadá morálka.

Válka je vítanou příležitostí zbrojit, zavést povinnou vojenskou službu, zbavit se odpůrců režimu, nastolit v zájmu bezpečnosti diktaturu. Západ už válku nutně potřeboval, Rusko s ní počítalo, zastihla ho připraveno a Ukrajina je obětí, kterou Západ nabízí do útoku, přičemž dbá na to, aby ho nepřehnali a nějakým nedopatřením Rusa nevyprovokovali k nukleárnímu útoku na západní sponzory.

Krev teče proudem, aby Západ nakonec cynicky akceptoval ukrajinskou neutralitu. Jiné řešení pro Ukrajinu nemá a bez ohledu na pěkné řeči ani nikdy neměl.

(rp,prvnizpravy.cz,pravda.sk,foto:arch.)


Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?