Já na bráchu, brácha na mě. Tak to chodí v Náchodě

politika

Podivné nákupy pozemků pro město a odvážný starosta Tetína na Jičínsku Matěj Hlavatý, který se vyjádřil na sociální síti X nejen k možné korupci, ale i k reportáži České televize. 

Já na bráchu, brácha na mě. Tak to chodí v Náchodě
Jan Birke, starosta Náchoda
23. února 2024 - 07:03

Nakoupit a se ziskem prodat - to je podstata obchodu. Naplnit ji více než vrchovatou měrou se povedlo společnosti, od které Město Náchod koupilo necelého půl druhého hektaru ladem ležících pozemků v Bělovsi a Malém Poříčí u hranic s Polskem.

Takhle se dají vydělávat miliony
Město Náchod koupilo celkem 16 pozemků různých velikostí o ploše od dvou do 2912 m² od společnosti Statek Velká Chuchle, a.s. Ta je měla ve vlastnictví od 9. srpna 2019, kdy je koupila spolu s dalšími pozemky v Náchodě a Dolním Adršpachu. Celková kupní cena za všechny pozemky o celkové výměře více než 36 000 m² tehdy činila 1 073 499,20 korun. Nyní město kupuje pouze jejich část o výměre 13 562 m² za celkovou cenu převyšující 22 milionů bez DPH.

Podle starosty Náchoda Jana Birke město v podstatě muselo nabízenou příležitost využít, pokud nechtělo být odsunuto na vedlejší kolej. 

"Prodejní cena byla dohodnuta na základě tří znaleckých posudků. Pokud bychom to nekoupili my, tak si to innogy Energo koupí samo - akorát s tím rozdílem, že by nás už nijak zásadně nepotřebovalo," zmínil Birke jedno z možných využití pozemku, kde by energetická společnost s působností v Náchodě mohla najít úspornější cestu ve stále nákladnějším likvidováním odpadů.

Né každý však vidí situaci tak optimisticky, jako starosta Náchoda Jan Birke. Své pochybnosti a také svůj úhel pohledu na "zázračný nákup" má např. starosta Tetína na Jičínsku Matěj Hlavatý.

„Kudy chodil, tudy škodil, ve dne škodil, v noci krad, sociální demokrat. A teď vážně. Co se vlastně dle dostupných informací stalo v Náchodě?

Státní pozemkový úřad nabídl městu Náchod pozemky. Tyto pozemky jsou v lukrativní lokalitě, jelikož navazují na plánovaný obchvat města a jsou určeny pro průmysl.

Město Náchod je odmítlo na výzvu Státního pozemkového úřadu. Místo toho je koupila společnost Statek Velká Chuchle. No na tom by nebylo nic zvláštního, prostě koupili za 1 milion korun pozemky. No jenže město o ně najednou začalo mít zájem, protože by tam chtěli vystavět třídírnu a spalovnu odpadů. Tak začali dohadovat odprodej skrze advokáta, který je zřejmě zapsán ve společnosti Statek Velká Chuchle. No a ty pozemky koupilo město za 22 milionů korun. Tudíž společnost vydělala jen za přeprodej pozemků 21 milionů korun.



Když se starosta dotázal pana advokáta, zda není ve střetu zájmů, tak mu stačilo jen jeho vyjádření, že je vše ok. A aby toho nebylo málo, tak pan advokát býval dříve ředitelem Státního pozemkového úřadu :) 

A takhle si tu žijeme.”

Tak se Matěj Hlavatý, starosta Tetína na Jičínsku, vyjádřil na platformě X k reportáži České televize věnované městu Náchod a podivným nákupům pozemků pro město.

„Jak reaguje starosta Náchoda Jan Birke na kritické dotazy? Přesvědčili jsme se na vlastní kůži.” Uvádějí na stejné platformě redaktoři České televize a připojují odkaz na celou reportáž (můžete shlédnout ZDE).



(nov, prvnizpravy.cz, screen: čt)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 66%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif