Jak byl plný Václavák? Manipulace médií odhalena

politika

Demonstrace Česko proti vládě, kterou svolal Jindřich Rajchl (PRO), se stala další z řady protestních akcí, u kterých vládní představitelé a některá média cíleně hovoří o nižší účasti, než jaká ve skutečnosti byla.

Jak byl plný Václavák? Manipulace médií odhalena
Demonstrace Česko proti vládě, 16.9. 2023
20. září 2023 - 08:03

Zatímco premiér Petr Fiala nebo europoslanec Alexandr Vondra (ODS) mluvili o pár tisících lidí a většina médií psala o účasti deseti tisíc lidí, skutečnost je nejspíše mnohem bližší odhadu Jindřicha Rajchla, který má za to, že na akci dorazilo na sto tisíc nespokojených občanů.

V sobotu proběhla demonstrace Česko proti vládě, kterou uspořádala na Václavském náměstí v Praze mimoparlamentní strana PRO Jindřicha Rajchla. Již třetí den se ovšem v médiích a na sociálních sítích vedou spory o to, kolik účastníků vlastně na akci dorazilo. Rozdíly jsou přitom až v řádu desítek tisíc lidí.

Zatímco v průběhu protestu byla účast demonstrantů na Václavském náměstí odhadována na vyšší jednotky tisíců lidí, Česká tisková kancelář odhadovala deset tisíc účastníků. Podobné tzv. redakční tipy ohledně deseti až dvaceti tisíc protestujících, kteří dorazili v sobotu na Václavské náměstí, zazněly v dalších médiích.

Z těchto odhadů pak vycházeli i vládní politici. Například europoslanec Alexandr Vondra (ODS) nabídl srovnání zaplněného Václavského náměstí s Dny NATO v Ostravě a s Dny Vzdušných sil Armády ČR na letišti v Mošnově na Novojičínsku, které navštívilo v sobotu přibližně 100 tisíc lidí. „V Praze pár tisíc lidí blokuje magistrálu a křičí ‚pryč z NATO‘, v Ostravě víc než sto tisíc lidí obdivuje vojenskou techniku, která nás společně s NATO chrání. Aby byly jasné ty proporce,“ uvedl Vondra.


Podle záběrů ze sociálních sítí se ale zdá, že na místo rozhodně dorazily vyšší desítky tisíc lidí. Fotografie z místa tak spíše potvrzují slova organizátorů protestu o minimálně 100 tisících účastníků. V úterý vyšlo najevo, že většina médií a poté i vládních politiků vycházela z odhadu policie, který však vznikl těsně po začátku akce a už nebyl aktualizován, ačkoliv na místo tou dobou stále přicházeli další lidé.

Mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík vysvětluje, že policie sama od sebe médiím údaje o počtech účastníků podobných akcí neuvádí, aby se nestala součástí politického boje. Čísla se tak uvádějí jen na dotaz médií a jsou vyčíslena jen v řádech, tedy stovky, tisíce nebo desetitisíce osob.

Moravčík zároveň dodal, že v době vyčíslení počtu účastníků je odhad poměrně přesný, ale nikdy nepokryje celou dobu konání akce. 

Psali jsme:

„Všechna média zároveň v případě poskytování této informace upozorňujeme, že jde o aktuální číslo, které platí pouze v době položení dotazu, a počty se v průběhu shromáždění mohou měnit,“ vysvětlil Moravčík s tím, že veřejný údaj pro média se již poté nemusí aktualizovat, ačkoliv na místo dorazily další desítky tisíc lidí.

(hýbl, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Kdo by podle Vás byl lepším prezidentem USA?