Jak je to s korespondenční volbou? Vondráček odpověděl jasně

politika

Zavedení korespondenční volby, jak prosazuje Fialova vláda, nebo nejprve řesit více než milion propadlých hlasů voličů? Toť otázka, na kterou se pokusil odpovědět předseda strany Svobodní Libor Vondráček.

Jak je to s korespondenční volbou? Vondráček odpověděl jasně
Libor Vondráček (Svobodní)
28. února 2024 - 07:22

„Řešme nejprve propadnuté hlasy 1 100 000 voličů, které se nepromítly do složení Sněmovny, a až poté se zabývejme otázkou nekomfortu výkonu volebního práva u cca 100 000 voličů v zahraničí.

"Vše, co potřebujeme z hlediska Ústavy znát ke korespondenční volbě, najdeme v článku 18,” řekl jsem na semináři JUDr. Kovářové o korespondenční volbě v Senátu.

Spolu s tím jsem dodal, že zavedení korespondenční volby je sice odpovědí na ústavní požadavek rovnosti dostupnosti výkonu aktivního práva v zahraničí, ale zároveň je příčinou narušení požadavku tajnosti, přímosti, ale i rovnosti dostupnosti výkonu aktivního práva pro více než 8 milionů voličů v tuzemsku.



Má-li někdo upřímný zájem zabývat se v době aktuálních politických problémů právě otázkou rovnosti volebního práva, měl by podle mého soudu nejprve řešit otázku rovného započtení hlasů voličů v tuzemsku před obsazením křesel v Poslanecké sněmovně, a až poté řešit otázku, která se týká desetiny voličů v cizině.

Psali jsme:

Pokud by někdo dnes řešil obě tyto otázky a právě v tomto poradí, vyhnul by se podezření, že jde z jeho strany o zištnou a účelovou snahu," uvedl k otázce korespondenční volby předseda Svobodných Libor Vondráček.

(jar, prvnizpravy.cz, screen: fb profil)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 66%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif