Jan Schneider: Další důkaz o naprostém pokrytectví této vlády

politika

17. listopad se stal svátkem pokrytectví. V karnevalovém veselí, kdy je vše dovoleno, největší pokrytci oslavují symbolické obrácení Šavla na Pavla, u nás ztělesněné dokonce nahradvzetím!

Jan Schneider: Další důkaz o naprostém pokrytectví této vlády
Jan Schneider
18. listopadu 2023 - 04:20

Ovšem každý karneval má svůj konec a tento se rychle blíží, komentuje Jan Schneider.

Jedním z jeho příznaků (a dovolím si doufat, že i hybných momentů) je fakt, že Jiří Gruntorád, za minulého režimu politický vězeň, signatář Charty 77 a až do současnosti oddaný milovník samizdatů, ohlásil, že dnes, 17. listopadu 2023, zahajuje před Úřadem vlády hladovku za odstoupení či odvolání Mariana Jurečky z funkce ministra práce a sociálních věcí.


Původním důvodem je skutečnost, že písničkář a signatář Charty 77 Karel „Charlie" Soukup, který byl tvrdými praktikami minulého režimu donucen k emigraci, po návratu do vlasti dostal naprosto ubohý důchod, který k 3. březnu 2023 dle sdělení ČSSZ činí 2.855 Kč (z Austrálie, kde Soukup pobýval nejdéle, mu žádný důchod dosud nechodí).

V srpnu 2022 se několik bývalých disidentů obrátilo na premiéra Fialu s žádostí o pomoc v tomto případě. Učinili tak s oporou o zákon č. 252/2011 Sb., který přijal Parlament České republiky, „jsa veden vůlí vyjádřit úctu a vděčnost ženám a mužům, kteří v období komunistické totalitní moci s nasazením vlastních životů, osobní svobody i majetku aktivně bránili hodnoty svobody a demokracie".

Premiérův poradce však v reakci na to pouze stroze odepsal, že „řešením je požádat o zmírnění tvrdosti zákona".

Ministr práce a sociálních věcí a místopředseda české vlády Marian Jurečka však žádnou tvrdost zákona v Soukupově případě neshledal, jeho žádosti nevyhověl a s přáním především zdraví ho v případě nedostatku prostředků na krytí životních potřeb s typicky lidoveckou láskou a péčí odkázal na příslušný Úřad práce, kde by mu mohli poradit, o jakou nepojistnou sociální dávku by mohl požádat, s tím, že případné sociálně-právní poradenství by mu též mohl poskytnout obecní úřad či občanská poradna.

Jiří Gruntorád  tedy 22. října 2023 oslovil dalšího místopředsedu vlády, ministra vnitra Víta Rakušana, který v lednu 2022 na tiskové konferenci prohlásil, že všichni signatáři Charty 77 si zaslouží úctu, a komentoval tak usnesení vlády č. 23 k 45. výročí zveřejnění Prohlášení Charty 77. Vít Rakušan Gruntorádovi následně vzkázal, že usnesení vlády č. 23 je platné, a že se věcí bude zabývat.



Tím však celá anabáze skončila, Gruntorádovi „chytly saze" a dnes rozeslal dopis, z něhož stojí za to ocitovat celý závěr:

„Nyní již nejde o starobní důchod Karla Soukupa, ale o morální integritu celé vlády. Myslím, že požadavek na odstoupení Mariana Jurečky z funkce ministra je přiměřený situaci, a pokud je schopen reflektovat své počínání, vyhoví mi. Proto dnes v 17:00 hodin zahajuji hladovku za jeho odstoupení a doufám, že to v dohledné době udělá. Samozřejmě mi nebude vadit, když ho předseda vlády z funkce odvolá. Je to konec konců v zájmu této vlády i této země.

A ještě věci osobnější: budu rád, když mne podle možností podpoříte, budete se ptát členů vlády, zda četli můj dopis premiérovi, a co si o něm myslí, přinesete mi včerejší noviny nebo lahev vody (expert na hladovky Jarda Javorský říká, že je třeba vypít až pět litrů denně). Zatím nevím, jak budu dobíjet telefon (721023348), tak mi zbytečně nevolejte. Internet v mobilu nemám, takže je zbytečné na tento mail odpovídat. Teplé oblečení, něco ke čtení a dobrou mysl mám. Budu na svém místě před Strakovou akademií a těším se, že se ještě setkáme.

Pěkně zdraví Jirka Gruntorád, signatář Charty 77 a idealista

V Praze, odpoledne 17. listopadu 2023"


S velkou úctou celou kauzu sesumíroval a na dálku též pěkně zdraví Jan Schneider, večer 17. listopadu 2023.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 13%
transparent.gif transparent.gif