Jan Schneider: Fiala si kope hrob

politika

Zemědělci se vydali do Prahy říci ministrovi zemědělství, že takhle to už dál nejde.

Jan Schneider: Fiala si kope hrob
Jan Schneider
20. února 2024 - 07:20

Ministr zemědělství a jeho premiér je však prokádrovali ideologickým okem: nebyli to podle nich žádní „opravdoví“ či „skuteční“ zemědělci, protože s těmi oni se prý zcela demokraticky baví, a s těmito se zcela demokraticky prostě bavit nebudou, protože se kolem nich prý vyskytují jacísi podezřelí živlové. Média přičinlivě přitakávala, a podařilo se několika nebožákům vnuknout  myšlenku, že prý se ze zcela nevinného protestu zemědělců stala politická akce (jako by protest zemědělců sám o sobě nebyl vrcholným politickým aktem), píše v komentáři pro Prvnizpravy.cz Jan Schneider.

Vláda tak nenechala nikoho na pochybách, že se odkazu Charty 77 vzdala zcela naprosto právem, protože vše, co činí, smrdí tím nejhorším, jak se normalizační režim choval k chartistům. Ten princip vystihl již George Orwell, totiž že zákony všeobecně platí, ale ne pro všechny. Což znamená, že demokracie tu je, ale jsou tu samozvanci, kteří se z jejího dobrodiní těšit nemohou, ale mohou si za to sami, protože jsou prostě podezřelí.


Kdysi tento postoj režimu a zglajchšaltované části veřejnosti za normalizace trefně glosoval chartistický básník Nikolaj Stankovič: „Kdo se liší, ten je sviňák“. A tito demonstrující se prostě lišili, takže si za to mohou sami. Protože mezi zemědělci jsou jiní kabrňáci, co se neliší.

Premiér Petr Fiala za minulého režimu studoval český jazyk a literaturu a dějepis, avšak po listopadu 1989 se z něj vylíhl politolog, a podle toho také to jeho povědomí vypadá. O něm platí, že sice má vzdělání, ale vzdělaný není. Jinak by nemohl napsat, že demonstrace zemědělců prý neměla s bojem za lepší podmínky zemědělců mnoho společného. Aniž by se totiž namáhal cokoliv věcně dokázat, hned – přesně jako za dob „anticharty“ – přešel k útoku „ad hominem“, což je ve slušné společnosti zakázáno a v hospodě se trestá pěstí. Nálepkuje organizátory „kremelským“ cejchem a podsouvá jim „jiné cíle, než zájmy zemědělců“. Prostě postup normalizačních nomenklatur jak přes kopírák.

Od tohoto protestu se podle premiéra distancovaly „všechny hlavní organizace, které zemědělce zastupují – Agrární komora, Zemědělský svaz i Asociace soukromého zemědělství“. Přesněji by však bylo říci, že všechny zemědělské organizace, které mají placené funkcionáře. Po selsku řečeno, ti „chovní“.

Tuto pondělní demonstraci však pořádali ti „tažní“, a jak avizovali předem, není vyloučeno, že pokračování bude ostřejší. Na hrubý pytel hrubá záplata.

Ten hrubý vládní pytel, to je v podstatě to nejdůležitější, co v televizním rozhovoru na téma této demonstrace řekl (ex)prezident Václav Klaus. Jeho řeč byla jasná, v jeho slovech bylo cítit rozhořčení z toho, co se pod značkou ODS nyní provozuje na politické scéně. Podpořil protestující zemědělce, z jejich požadavků vyzdvihl kritiku Green Dealu (proti němuž mohutně protestují zemědělci po celé Evropě) a zdůraznil požadavek potravinové bezpečnosti (protože import potravin ze zemí s hygienicky velmi pochybnou produkcí a laxní kontrolou znamená přímé ohrožení národního zdraví).

Kdyby byl Petr Fiala opravdu vzdělaným politologem, těžko by se dopustil takových drzostí, které nemohou mít jiný výsledek, než zostření společenské atmosféry a zcela logické zvednutí požadavků demonstrujících – z demise ministra zemědělství na demisi celé vlády. Už aby to bylo.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 67%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif