Jan Schneider: Konspirace naruby

politika

Lukáš Jelínek ve svém komentáři v Právu (23.září) znovu oprášil pavlačový žvást, píše Jan Schneider v komentáři pro Prvnizpravy.cz.

Jan Schneider: Konspirace naruby
Jan Schneider
26. září 2023 - 04:20

V souvislosti se vzpomínkou na prezidenta Václava Klause zmínil, že "přišel s extravagantními spolupracovníky typu Petra Hájka, který konspiroval o roli západních zpravodajských služeb v teroristických útocích z 11. září 2001."

Je smutné, že takový zručný komentátor se uchýlí k něčemu tak ukázkově hybridně propagandistickému! Po mnoha letech výzkumů a svědectví odborníků, vyvracejících oficiální, zhusta proškrtané a začerněné a zčásti raději vůbec nepublikované oficiální "zprávy o vyšetřování 9/11", devótně přitakává chatrné, avšak neustále bezmyšlenkovitě opakované oficiální tezi, která má však sama mnohem blíže ke konspiracím, přičemž spočívá především na "uhlířské víře" v pravdomluvnost velmoci. Anebo ještě lépe, ve výhodnost toho, když se někdo veřejně přizná, že tomu oficiálnímu vysvětlení věří  - přesně tak, jak to za normalizace bývá zvykem.

Začněme třeba zázrakem (jinak to totiž nazvat nelze), že se dva mrakodrapy WTC zcela unikátně zřítily každý přesně do svého půdorysu (což neodolatelně vyvolává vzpomínku na to, že jejich předchozí majitel neúspěšně žádal radnici v NY o povolení odstřelu těchto dvou technologicky již zastaralých a zoufale prodělečných věžáků). Tím zázrak neskončil, protože třetí věžák v sousedství se zřítil už úplně sám od sebe po několika hodinách od zřícení těch dvou, pozoruhodně ke všemu ještě až poté (!), co jeho zřícení jasnovidně oznámila televize BBC v přímém přenosu ...

Jiná podivnost byla v tom, že například boeing, který narazil do jedné z věží WTC, údajně provedl otočku, při níž by se však musel odstředivou silou rozpadnout, a navíc ke všemu ještě údajně letěl rychlostí, kterou letět nemohl, protože jeho motory by v této výšce tolik hustého vzduchu prostě nepobraly.

A to již nemluvíme o zázraku na burze, kde se nedlouho před 9/11 mnohonásobně zvýšil prodej akcií a futures souvisejících s tragédií dotčenými společnostmi a pojišťovnami, což zakládalo podezření na pojistný podvod, protože tento příznak je naprosto typický pro takzvaný "insider trading".

Vyšetřování této naprosto "tvrdé evidence" bylo uzavřeno s velmi pozoruhodným zdůvodněním, že o podvod nešlo, protože ti, kdo na burze obchodovali, nebyli s viníky tragédie v prokazatelném spojení  - tedy s těmi oficiálně za viníky prohlášenými. To však vyvrací naprosto signifikantní skutečnost, že Usáma bin Ladin, hlava al-Kaidy, která měla 9/11 údajně na svědomí, byl od FBI až do své smrti hledán v souvislosti s mnoha teroristickými útoky, ale nikoliv v souvislosti s 9/11! Svědčí o tom výzva FBI s poznámkou "deceased".



Všechny tyto aspekty, a mnoho dalších, však byly shozeny ze stolu, a to pro hybridní propagandu typickým způsobem, totiž zlodějovým voláním: "chyťte zloděje!"! Šiřitel oficiálních, naprosto chatrně uštrykovaných konspiračních teorií, proti nimž  - věřící snad prominou  - jsou biblické zázraky jen tuctovými artikly, osočuje všechny kritiky a pochybovače z šíření konspiračních teorií.

Pokud se chceme vybabrat z tohoto močálu, mohli bychom snad už konečně začít dávat průchod kritickému myšlení, debatám, rozpravám, diskusím  - a to za účasti stran skutečně protivných, aby nešlo o znormalizované žvanění jedním směrem, jaké předvádí například notně vyhořelý a těžce zkompromitovaný Václav Moravec v údajně veřejnoprávní televizi.

Zde si dovolím dát jedno zásadní doporučení novému řediteli České televize, chce-li do historie vstoupit jako opravdu nový ředitel. Ve veřejnoprávní televizi je zcela nepřípustné nazývat pořad po moderátorovi. Nedělní "Otázky" mají být Otázkami České televize, a moderátoři se tam nutně musí střídat, nejlépe v počtu čtyř, a mají být nejrůznějšího zaměření, a samozřejmě ducha otevřeného. Veřejnoprávní televize musí pokrývat celé spektrum politických a občanských názorů a postojů, protože nesmí být televizí ani vládní, ani parlamentní.



Má-li přispět veřejnoprávní televize k tomu, aby byla společnost skutečně otevřená, aby se autoritářsky či dokonce totalitárně neuzavírala jedním směrem, musí vyhovět demokratickému požadavku po co nejširších diskusích v neomezeném spektru problematik a diskutujících, jakkoliv by mohly být nepříjemné významným politikům či lidem v pozadí. Přitom je vhodné využívat večerních a nočních časů, aby názorové střety mohly být probírány důsledně a do šířky a do hloubky, aniž by byly omezeny časově.

A tam by se mohl například střetnout Petr Hájek s Lukášem Jelínkem, aby oba mohli rozvinout svou argumentaci, nejlépe za asistence svých odborných poradců, kteří by  - podobně jako při soudním řízení  - měli prostor provést své důkazy.

My bychom pak měli šanci konečně se dozvědět, kdo tu konspiruje a kdo tu kriticky přemýšlí. A to nejen v případě 9/11, protože takových zanedbaných a neobdělávaných polí k diskusím je šlakovitě mnoho a stále přibývají!

Přiznám se, že v takovém, ale pouze v takovém případě bych se na Českou televizi zase začal dívat, a klidně bych si i těch pár korun navíc za zvýšený koncesionářský poplatek od huby utrhl. Bylo by to totiž ku prospěchu celé společnosti.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?