Jan Schneider: Orel mouchy nelapá

politika

Na pondělní demonstraci proti vládní neschopnosti v oblasti školství, energetiky, hospodářství, financí, atd., promluvil z tribuny na Malostranském náměstí kromě dalších řečníků i publicista, moderně řečeno "blogger", řečený Vidlák.

Jan Schneider: Orel mouchy nelapá
Jan Schneider
28. listopadu 2023 - 07:40

Na to konto zveřejnil spolek "Učitelská platforma" na sociální síti tento text:

„Ostře se vymezujeme proti akci odborů, která původní záměr učitelské stávky zneužívá a spojuje s lidmi, kteří jsou pro demokracii ohrožením a nikdy na demonstraci neměli vystoupit! Boj za zachování nebo zlepšení podmínek vzdělávání neznamená boj proti vládě a demokracii. Nepodporujeme proruské kolaboranty."

V Interview  24 na ČT24 pak předsedkyně spolku Učitelská platforma Petra Mazancová doplnila, že „na té demonstraci dnešní odborářské vystoupil člověk s přezdívkou Vidlák, který provozuje něco, co se jmenuje Vidlákovy kydy - já jsem naštěstí zapomněla jeho občanské jméno, protože si úplně nechci pamatovat lidi, kteří hájí Rusko a vyprávějí o něm desinformace. To znamená, ta proruská desinformační scéna tam proboha opravdu být neměla a já vůbec nechápu, jak to odbory mohly dopustit a myslím si, že je to velká chyba odborů, kterou udělaly, protože spousta těch stávkujících opravdu nedemonstrovala proti demokracii a za Rusko, to znamená proč tam ti lidé byli nebo konkrétně tento člověk mi nedává smysl a myslím, že by se pan Středula měl zamyslet a vyvodit z toho nějaké důsledky." 

Moderátor je dotázal: „Čili ten proruský kolaborant, to je ten pan Vidlák?" 
Mazancová přitakala: „Je to jeho přezdívka, ale jeho jméno je dohledatelné, já jsem ho s úspěchem zapomněla." Pak to ještě potvrdila, když v rámci další otázky na postoj pana Františka Dobšíka, předsedu Českomoravského odborového svazu pracovníků školství, řekla, že vystupoval „po tomto kolaborantovi".

Petra Mazancová nedoložila své hrubě pomlouvačné tvrzení žádným důkazem, čímž stylově navázala na tradici normalizačních kádrováků.


Moderátor pořadu též vyjevil své normalizační ledví, když Mazancovou s jejích pomluvách svým přístupem vlastně vybízel, aniž by ji zastavil s upozorněním, že Vidlák ve studiu není, aby se mohl ohradit, jak je v demokracii dobrým zvykem, a nadto na demonstraci vůbec nemluvil o Rusku, a co řekl, to byla řádně fakty doložená kritika vlády.

K dotazu na tuto situaci, která je skutečně zralá na občanskoprávní žalobu na ochranu osobnosti (kterou, jak pevně doufám, vezme jako podnět i Rada České televize), Vidlák pouze noblesně pravil, že o žádné žalobě neuvažuje, protože má úplně jiné starosti, a nadto - orel mouchy nelapá.

To je krásná facka jak Mazancové, tak onomu nébich moderátorovi, který asi neví, co je původem slova moderovat.

Nicméně, z druhé strany viděno, je to velká škoda. Takovéto hrubosti by neměly ve veřejném prostoru beztrestně procházet, protože jej kontaminují totalitárními manýrami. Česká televize by však měla veřejný prostor civilizovat, činit kulturním - a měla by tak činit demokraticky. Referenčním znakem demokracie je pak zásada plurality, což je naprostý opak toho, co předvedla Česká televize.

Je proto škoda, že Vidlák much nelapá, ale možná, že by se našel právník, který by tuto kauzu z Vidlákova pověření nenechal upadnout v zapomnění, a v občanskoprávním sporu by mohl po Mazancové chtít omluvu a jako trest by mohl požadovat třeba to, aby uskutečnila sto přednášek pro veřejnost, na nichž by pohovořila na téma společenské škodlivosti nepodložených pomluv a morální pokleslosti pomlouvačů ....dodává Jan Schneider.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 66%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif