Jan Schneider: Toto už je opřesdržku

politika

Daňová výjimka na dary pro politické strany v našem právním řádu zůstane. Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová (ANO) marně prosazovala, aby vládní pětiohanbí kvůli vylepšení státního rozpočtu navrhlo také její zrušení, když už navrhlo zrušení dalších daňových výjimek.

Jan Schneider: Toto už je opřesdržku
Jan Schneider
27. října 2023 - 07:45

Jak k tomu došlo? 23. září 2023 poslankyně Jana Mračková Vildumetzová prohlásila ve Sněmovně, že hnutí ANO spolu se svými kolegy předložilo pozměňovací návrh na zrušení daňové výjimky na dary pro politické strany. Pětikoalice totiž předložila návrh na zrušení daňových výjimek, týkajících se  studentů a rodičů. Například na školkovné, slevu na manžela a manželku či na studenta.

Co k tomu dodat? Jedině snad to, že zdůvodnění ministra financí, jehož jméno budiž zapomenuto, že „politické strany jsou základem demokratického systému a z tohoto důvodu tuto daňovou slevu nezrušíme“, je skutečně opřesdržku, píše Jan Schneider v komentáři pro Prvnizpravy.cz.

Nadto tentýž ostudný ministr financí na rozpočtovém výboru k odůvodnění negativního postoje k návrhu na zrušení daňové výjimky pro politické strany řekl, že navrhují zrušit daňové výjimky pro fyzické, nikoliv právnické osoby. To je také opřesdržku, protože to není žádný důvod – škrtem pera zákonodárce by se škrty daňových výjimek mohly týkat i právnických osob. To by ale musel překročit svůj stín, má-li vůbec jaký.


Další nébich z vládního slepence, jehož jméno nikomu nic neřekne, ale o to víc škodí, měl tu drzost říci, že zrušení daňové výjimky na financování politických stran by prý nemělo patřičný „úsporný efekt“. Pointa je však spíše v tom, že nepřiznání finančního daru politickou stranou by bylo trestně postižitelným daňovým únikem!

Po jednání v rozpočtovém výboru ministr financí nevyloučil ještě nějaké změny. Nicméně ke zrušení daňové výjimky na dary pro politické strany a hnutí nedošlo, protože na rozpočtovém výboru k tomuto pozměňovacímu návrhu nebylo žádné kladné stanovisko!

A jelikož se ekonomické aktivity, z nichž stát nemá žádné daňové příjmy, nazývají ekonomikou „šedou“ či dokonce „černou“, dostáváme se výslovně k tomu, že činnost politických stran je z daňového hlediska aktivitou „šedou“ či dokonce „černou“, avšak legislativně posvěcenou.



Nadto se vládní pětipohroma rozpočtově „vyznamenala“. Plná mluvidla šetření na administrativě a štíhlého státu – a přitom má tolik ministrů, že se ve Sněmovně nevejdou do lavic. K tomu si schválila nový služební zákon a přivedla houf kamarádů na ministerstva do trafik politických náměstků, kteří za nic nezodpovídají, ale pobírají 150 000 korun měsíčně (jistě, aby měli z čeho dávat odvody do partajní kasy). Krom toho navýšila počty úředníků o dalších 160 lidí a na Úřadu vlády o dalších 350 míst na dohodu. Kandidovala sice jako dva politické subjekty, SPOLU a PirSTAN, ale vykouzlila pět politických klubů, aby mohla jako pijavice přisátá na státní rozpočet „dobývat rentu“, jak to trefně definovala Ilona Švihlíková.

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová k tomu připomněla, že na programu jednání Sněmovny je již od konce roku 2021 bod 48 – návrh poslance Andreje Babiše ohledně zmrazení platů politiků na pět let, avšak doposud bylo jeho projednání koalicí zablokováno. Místo toho koalice schválila zvýšení platů politiků o 12 %, avšak seniorům snížila valorizaci důchodů.

Můžeme jen souhlasit s poslankyní Janou Mračkovou Vildumetzovou, že návrh zrušit slevu na studenta, daňovou výjimku v rámci školkovného a daňovou výjimku na manžela a manželku je výsměchem všem lidem, když je výslovně ponechána daňová výjimka na dary pro politické strany!

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Kdo by podle Vás byl lepším prezidentem USA?