Jsme teprve na začátku energetické krize, varuje Janeček

politika

„Myslím, že jsme na začátku energetické krize. To, co jsme zatím zažili, je taková předehra k tomu, co nás reálně čeká. Prošli jsme nějakým energetickým problémem, který jsme ale vůbec nevyřešili." Energetický expert Pavel Janeček varuje. 

Jsme teprve na začátku energetické krize, varuje Janeček
Pavel Janeček, energetický expert
11. května 2023 - 09:01

Energetická krize pomalu končí, shodují se někteří ekonomové a odborníci, ale je to právě naopak, jsme na jejím samém začátku, upozorňuje někdejší šéf Pražské plynárenské Pavel Janeček. Energetická válka s Ruskem je navíc zřejmě plná paradoxů. 

„Je možné, že nám přeprodávají noví dodavatelé ruský plyn,“ řekl energetický expert Janeček, podle kterého by vláda měla jednat o koupi jaderných elektráren v Německu.

„Myslím, že jsme na začátku energetické krize. To, co jsme zatím zažili, je taková předehra k tomu, co nás reálně čeká. My jsme prošli nějakým energetickým problémem, který jsme vůbec nevyřešili. Nevyřešili jsme ho na státní úrovni, nevyřešili jsme ho na evropské úrovni, nevyřešili jsme ho strukturálně v žádném případě,“ prohlásil Pavel Janeček v pořadu na televizi XTV.

„My jsme prostě jenom zastropovávali náhodně, tu u výrobců, tu u spotřebitelů... Ale ten problém, že se dostáváme do fundamentálního nedostatku silných energetických zdrojů, to jsme v žádném případě nevyřešili. My teď v podstatě jen pevně doufáme, že Francouzi správně opravili své jaderné elektrárny a že nám tyto elektrárny nevypadnou z energetického mixu v zimě a že budeme mít dostatečné množství přepravních cest pro plyn, že budeme mít dostatečné množství zplynovacích kapacit na pobřeží Evropy, o ničem jiném to není,“ řekl dále Janeček.


„Já tvrdím, že jsme na začátku energetické krize, a to především proto, že jsme nepojmenovali její příčiny a nevyřešili jsme je,“ pokračoval expert na energetiku Pavel Janeček.

Janeček dále mluvil o vyjádření ministr průmyslu a obchodu Síkely, který prohlásil, že jsme se odstřihli od ruského plynu a že jsme v letošním roce neodebrali ani kubík ruského plynu. 

„Samozřejmě že neodebrali, ale ty zásobníky jsou z většiny plněné stále ještě ruským plynem,“ podotkl Janeček a dále se zmínil o obchodním tajemství, kvůli kterému není jisté, že nám dodavatelé stejně nepřeprodávají plyn z Ruska. 

„Já se mohu důvodně domnívat, že nám někdo přeprodává onen zkapalněný ruský plyn, vůbec bych se nedivil, kdyby tomu tak ve velké míře bylo," řekl dále. 

„Je třeba také poznamenat, že ruský plyn se naprosto legitimně a legálně dodává do zemí Pyrenejského poloostrova, do Francie, Belgie apod. Proč by nemohl téct k nám?“ pokračoval ve své úvaze Janeček. 

Rusko to navíc nijak nepoznamenalo, výnosy ruských energetických společností za rok 2022 byly rekordní.

Co se týká jaderných elektráren v Německu, již jsou podle Janečka kompletně všechny odstaveny. Navrhoval proto, aby česká vláda začala jednat o odkupu oněch německých jaderných elektráren. 

Také jsme psali:

„Vypadá to jako vtip, ale žádný vtip to není. Myslím, že je to něco, co by vláda měla velmi zvážit. Ty náklady na likvidaci těch elektráren se totiž téměř rovnají výstavbě nových jaderných elektráren. Jsem si jist, že se ještě dočkáme renesance jaderné energetiky. Ty jaderné elektrárny jsou nejkvalitnější jaderné elektrárny na světě. Nevidím jediný důvod, proč by je ČEZ nebo speciálně zřízená entita naší vládou nemohla odkoupit,“ dodal závěrem expert v oblasti energetiky Pavel Janeček.

(dan, prvnizpravy.cz, foto: youtube)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 61%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif