Kalousek se neudržel. Premiér Fiala je podle něj podrazák

politika

Lékaři si, jak se zdá, prosadili svou. Premiér Fiala jim ve snaze zamezit rozsáhlé stávce slíbil navýšení mezd o necelých deset miliard korun z veřejného zdravotního pojištění. Má to ale jeden podstatný háček.

Kalousek se neudržel. Premiér Fiala je podle něj podrazák
Miroslav Kalousek (TOP 09)
2. prosince 2023 - 06:05

Devět miliard osm set miliónů korun. Tolik slíbil ve snaze zamezit rozsáhlé stávce premiér Petr Fiala (ODS) lékařům na odměny v příštím roce. Zástupci mladých lékařů na tuto nabídku kývli. Teprve se ale budou hledat cesty, jak peníze ke zdravotníkům dostat. Fialou navržené řešení má však mnoho kritiků, podle kterých by mohl vzniknou velký problém. Někteří dokonce hovoří i o porušení zákona.

Částka, kterou mají lékaři nově dostat, už je jistá. Nejistý však v tuto chvíli stále zůstává mechanismus, jak se peníze ke zdravotníkům dostanou. Peníze by se k lékařům měli dostat pomocí úhradové vyhlášky. Výhrady vyjádřil např. politolog Lukáš Jelínek.

„Z úhradové vyhlášky se dá hradit ledacos, ale ne platy zaměstnanců," prohlásil Jelínek.

Odborníci na zdravotnické právo dokonce tvrdí, že když Fiala svůj slib splní, pak tím poruší zákon. Proti slibu Petra Fialy se ohradil např. i epidemiolog Roman Prymula, podle kterého je garance platů nerealistická. Ozval si i Miroslav Kalousek, který dohodu s lékaři také odsoudil a na adresu premiéra řekl, že „premiér byl buď trestuhodně nepřipraven a slíbil nesplnitelné“, nebo „využil odborné nepřipravenosti lékařů a oblbnul je nesplnitelným slibem“.



Už v pondělí tak čeká mladé lékaře, ministerstvo zdravotnictví a zástupce pojišťoven další schůzka.

„Ten mechanismus bude pravděpodobně takový, že zdravotní pojišťovny uzavřou dohody se zdravotnickými zařízení, ve kterých budou alokovat určité množství finančních prostředků na platy," řekl pro teleivzi Nova poslanec Tom Philipp (KDU-ČSL).

Fiala našeho ministra podrazil, zní z TOP 09

To, že nakonec udělal tečku za několikaměsíčním vyjednáváním premiér Petr Fiala (ODS) bez ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09), se nelíbí některým koaličním politikům. Ti premiéra kritizují za to, že ministra Válka podrazil a pak jen sklidil plody jeho dlouhodobé práce.

Psali jsme:

„Premiér Fiala se s lékaři nedohodl. Premiér jim ustoupil a podrazil tak svého ministra zdravotnictví, který hájil rámec, který mu vymezila Fialova vláda s ministrem financí za ODS. Na místě ministra Válka bych to hodil Fialovi na hlavu, ať si to dělá sám," pronesl na adresu premiéra Fialy exministr financí a bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Také jsem v minulosti jako ministr spravedlnosti měl určitá jednání, kde vystupoval i premiér, ale vždycky jsme fungovali jako jeden tým a vždycky jsem byl s premiérem domluvený, jak se bude postupovat," uvedl europoslanec a bývalý předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

(nov, prvnizpravy.cz, foto: repro: tv nova)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 66%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif