Kam kráčíš, Evropo? Vidlák spatřil výslekdy a má jasno

politika

Přinášíme vám další díl pravidelného pondělního cyklu s názvem VIDLÁKŮV OTVÍRÁK. Známý český bloger Daniel Sterzik, který píše pod jménem Vidlák, přináší zamyšlení nad aktuálními problémy naší doby exkluzivně pro server Prvnizpravy.cz.

Kam kráčíš, Evropo? Vidlák spatřil výslekdy a má jasno
Vidlákův pondělní otvírák
10. června 2024 - 07:05

EUROVOLBY 2024 ANEB KAM KRÁČÍŠ, EVROPO? Volby do Evropského parlamentu jsou za námi a víme, kdo vyhrál, kdo se udržel, kdo překvapil a kdo pohořel.  Rád bych se Vás v této souvislosti zeptal na Vaše první dojmy a pocity. Pojďme se na začátek podívat, jak to dopadlo u nás.  

Jste spokojený s tím, jak volby dopadly a jaký je výsledek oproti Vašemu očekávání?
 
Mým očekáváním bylo, že se otočí poměr sil v Europarlamentu. Současná vláda tam měla 12 mandátů a současná opozice 9 mandátů. Očekával jsem, že se to otočí s tím, že jeden mandát slouzne buď ke SPOLU nebo k hnutí ANO. Sklouzl k hnutí ANO, které o jeden mandát posílilo. Pořád platí, že Andrej Babiš je nezpochybnitelným hegemonem poitické scény, hraje svojí vlastní hru, pak je dlouho nic a pak teprve někdo další.  

Očekával jsem, že STAN a Piráti spíše posílí nebo zůstanou na svém a výrazně oslabí především koalice SPOLU. SPOLU oslabilo méně, více oslabili Piráti. Starostové trochu posílili, ale myslím, že si mysleli na víc. Efekt Danuše se projevil. Nakonec budou všichni rádi, že je uklizená v europarlamentu.  

Co je podle Vás největším „překvapením“ letošních voleb?

 
Určitě volební výsledek Motoristů. Dva mandáty z nuly jsou fenomenální úspěch. Další velmi příjemný úspěch je zisk koalice STAČILO. Obě uskupení "vysála" rozdrobené hlasy malých stran, takže propadlo "jen" deset procent hlasů. Dále může být překvapující, že se Starostům vůbec nepodařila jejich kampaň na odpoutání se od vlády (debaty bez cenzury). Vše, co získali, to zase ztratili angažováním Kandidátuše Nerudové a bojem s Filipem Turkem. Největším strůjcem úspěchu Motoristů je vlastně Vítek Rakušan.

Ztráta SPD mě nepřekvapuje vůbec, stejně tak mě nepřakvapuje neúspěch PRO a Svobodných. Předvídal jsem to.



Jak se podle Vás naplnilo očekávání řady lidí, že tyto volby budou „referendem“ o Fialově vládě, a lze to podle Vás vůbec takto nazývat, když takřka dvě třetiny voličů zůstali doma a své volební právo nevyužili?
 
Referendum o Fialově vládě se tak nějak změnilo v referendum o Andreji Babišovi. Ukazuje se, že je to pořád ještě velmi kvalitní strašák, takže voliči raději snesou pokles životní úrovně, než aby se smířili s tím, že by Andrej Babiš znovu vládnul. SPOLU může být i přes určité ztráty spokojená. Svedli velmi zdařilý ústupový boj do předem připravených pozic. Ale víte, jak to je. Jak jednou začnete ustupovat, už s tím nikdy nepřestanete. Navíc, za Andrejem Babišem se vynořil buldozer dívčích srdcí, Turek a cirkulárka Kateřina Konečná. Fiala  má o čem přemýšlet.

Co můžeme očekávat od našich nově zvolených europoslanců? Dočkají se lidé toho, že budou více hájit naše národní zájmy?

Máme víc europoslanců, kteří jsou na naší straně, takže bych očekával, že se to alespoň trochu projeví. Navíc i v ostatních evropských zemích se odehrávají změny, takže třeba to bude víc, než čekáme. Ve Francii budou mít předčasné volby, protože Macron neuspěl a posílila Le Pennová. V Německu je AfD druhá... Změny budou.

Z České republiky se jednou otázkou přenesme na Slovensko. Jak hodnotíte výsledek a dal se očekávat, nebo je pro Vás v něčem překvapivý?

Progresívne Slovensko vyhrálo, ale je osamoceno. Ficův SMER je druhý vzadu, následovaný Republikou a Hlasem. Volby jsou víceméně potvrzením stávajícího poměru sil na slovenské politické scéně na které progresivisté už nedominují.

Na závěr se pojďme podívat na Evropskou unii jako celek. Je díky výsledkům voleb napříč EU možné očekávat, že se dosavadní politika „Bruselu“ změní a dává šanci na „reformu“, nebo podle Vás vykročila Evropská unie směrem ke svému zániku?

Pořád platí, že je zapotření jít všemi třemi stezkami. Snažit se o výměnu kapitána, aby se EU Titanic dostal trochu do klidnějších vod. Je zapotřebí se pokusit ucpat díry, kterými do lodi teče, to jsou ty reformy...  a je zapotřebí si chystat záchranný člun, kdyby se to nepovedlo.

Psali jsme:

Volební výsledky dávají tušit, že nastal posun, ale jestli to bude stačit na výměnu kapitána, to se teprve ukáže. Stejně tak se ukáže, jestli je možné ucpat grýndýlové díry, kterými do lodi teče. A pokud by se nám EU začal potápět, budeme tam mít víc europoslanců, kteří budou chystat záchranné čluny.

Já jsem ve svém každodenním článku volby zhodnotil tak, že jsme splnili úkol.

(Vidlák pro Prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Kdo by podle Vás byl lepším prezidentem USA?