Zdeněk Zbořil: Povolební apokryfy

politika

Volby do Evropy byly sice jen soutěží o to, kdo a jak rychle se dostane k obročím ve Štrasburku nebo Bruselu, ale ...

Zdeněk Zbořil: Povolební  apokryfy
Zdeněk Zbořil, politolog
9. června 2024 - 02:20

...evropští občané s méně nebo více přiznanou národností, museli absolvovat doučovací jazykové kurzy, kterými je obohacovali bojovníci o volný přístup k nejen duchovnímu ale zejména materiálnímu bohatství, píše Zdeněk Zbořil v komentáři pro Prvnizpravy.cz.


Bez obav z šíření poplašných zpráv nebo ruské konspirace, můžeme tvrdit, že nevinnou obětí, chtělo by se poamericku říct kolaterálním efektem, byli voliči ve všech zemích, kteří se museli podřídit přání evropských byrokratických struktur a chovat se jako nepoučení adolescenti.  V České republice bylo radostí naslouchat nebo číst názory uchazečů o „cestu na Západ“ a naslouchat jejich  vábení, za které by se nemusela stydět zákeřná krasavice Lorelei v rýnských proudech.

Únavný, až strašidelný byl jazyk reprezentantů schválených českých politických stran, kteří směli vystupovat na televizních obrazovkách a připomněli nám poetiku parlamentních debat, které se dopouštějí při svých vystoupeních na obou parlamentních scénách. A tak se hojně komunikovalo i vykomunikovalo, předjímalo a predikovalo, hledaly a nacházely se priority a výzvy, artikulovaly narativy, a málokdo zapomněl na tolik oblíbené desinformace a extremismus jakékoliv barvy. Skoro se zastesklo po babišování všeho, co bylo, je a bude, ale někteří z vládních politických stran nakonec stejně neodolali.

Shodou okolností se mi po skončení volebního reje dostal do rukou text dopisu básníka Otokara Březiny sochaři Františku Bílkovi z 8. března 1909. Představitel českého symbolismu v něm píše svému duchovně spřízněnému příteli:
„Jazyk, který přestal tlumočit vyšší duchovní pravdu zahyne; i kdyby ho chránila vojska, zákony, školy, všechna bohatství a všechna pýcha světa. A vy víte, že v tomto smyslu jazykem je všechno, čím se vyjadřuje duch, stavba i slovo, hudba, socha, gesto i život.“

To bylo ale ještě v době, kdy se vědělo, že slovo kultura má něco společného se vzděláním a pěstováním řeči a jazyka, i když jde třeba „jen“ o politiku nebo dohadování se, kdo je lepší pro „odchod do struktur“.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX







Anketa

Kdo by podle Vás byl lepším prezidentem USA?