Kdyby životy stály za to. Inventář asymetrií je nekonečný

politika

Úvodník pro lednové vydání “Le Monde diplomatique” napsal Benoît Bréville a tento úvodník stojí za přečtení a hlavně zamyšlení. Agrese, embargo, sankce či okupace - inventář asymetrií je nekonečný.

Kdyby životy stály za to. Inventář asymetrií je nekonečný
Ilustračí foto
29. prosince 2023 - 11:04

S ohledem na mezinárodní právo je situace jasná: Rusko nezákonně okupuje svého ukrajinského souseda, stejně jako Izrael nezákonně okupuje svého palestinského souseda, což OSN opakovaně odsoudilo. Oba případy by měli vyvolat stejný nesouhlas na Západě, který hájí myšlenku „řádu založeného na vládě “. Není to tak. V jednom případě stojí Spojené státy a Evropská unie na straně napadené země; v druhé ze země agresora.

Od prvních dnů války otevřel starý kontinent své dveře dokořán milionům ukrajinských exulantů v přívalu pohostinnosti, který by ve srovnání s uprchlíky z Iráku, Sýrie nebo Afghánistánu zbledl. Ukrajinci „vypadají jako my,“ vysvětlil britský redaktor (…) Sledují Netflix, mají účty na Instagramu, volí svobodné volby a čtou necenzurované noviny. Nikdo nenabízí, že přivítá statisíce obyvatel, kteří by chtěli uprchnout z Gazy. Po čtyřiačtyřiceti dnech izraelského bombardování francouzský prezident Emmanuel Macron sotva souhlasil s přijetím padesáti zraněných palestinských dětí, „pokud by to bylo užitečné a nutné“.



Washington a Brusel reagovaly na ruskou invazi přijetím drakonických sankcí proti Moskvě (ropné embargo, obchodní a bankovní omezení, zmrazení majetku oligarchů, zákaz vysílání Russia Today v Evropě atd.). Výzvy k bojkotu se zaměřily na sportovce, hudebníky, filmaře, spisovatele. Byly zrušeny výstavy a zrušeny koncerty. Nic takového pro Izrael. Hnutí BDS (Boycott, Divestment, Sanctions), založené v roce 2005, se marně zasazuje o přijetí odvetných opatření proti Tel Avivu. Je pravidelně obviňováno z antisemitismu, v Německu je odsuzováno a ve zhruba třiceti amerických státech zakázáno. Ve Francii je předmětem soudního řízení, zatímco Kanada jeho propagaci zakazuje, uvádí Le Monde diplomatique.

Inventář asymetrií je nekonečný. Zatímco Západ dodává zbraně na okupovanou Ukrajinu, oni je prodávají izraelskému okupantovi a vyhrožují odvetou těm, kteří vojensky podporují Palestince. Americký prezident Joseph Biden nazval zničení nemocnice v Mariupolu „ostudou pro celý svět“, ale mlčel, když Izrael svými bombovými útoky a blokádami vyřadil z provozu třetinu nemocnic v Gaze. Odsoudil masakr v Boutcha jako „genocidu“, ale odmítá vyzvat k příměří v Gaze, kde za necelé tři měsíce zemřelo téměř 20 000 lidí…

Psali jsme:

Západní komentátoři často přirovnávali 1200 obětí Hamasu k 8milionové izraelské populaci a počítali, že pro zemi s 331 miliony, jako jsou Spojené státy, by ekvivalentem zabití Hamasu bylo zavraždění 50 000 civilistů, neboli „dvaceti násobek 11. září“, pro Francii pak 10 000 zabitých. Co by se ale stalo, kdybychom porovnali také 20 000 zabitých v Gaze na populaci 2,3 milionu? Ve Francii by to způsobilo 580 000 úmrtí. A pro Spojené státy asi 2,8 milionu, více než kumulativní součet všech válek v jejich historii, včetně občanské války. Téměř 70 % obyvatel Gazy bylo odsouzeno k exodu. Takže srovnejme i to: ekvivalent by dal asi 50 milionů Francouzů a téměř 200 milionů Američanů...

(jk, Le Monde, screen: EUmadeSimple)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 67%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif