Kdybych byl Slovákem, asi bych volil Fica, říká Čížek

politika

Úspěšný podnikatel v médiích a zároveň člen hnutí SPD Jan Čížek, který vydává od roku 1999 po celé republice řadu regionálních tiskovin v nákladu dvou milionu výtisků, okomentoval předvolební nálady na Slovensku i jednotlivé lídry. 

Kdybych byl Slovákem, asi bych volil Fica, říká Čížek
Jan Čížek
23. září 2023 - 08:22

„Pozorně jsem sledoval slovenské TV debaty a musím říci, že tam mají Fica a pak je velké nic. Bylo dobře, že TV diskusi rozdělila na horní  a dolní skupinu podle preferencí. Debata té větší byla značně kultivovanější. 

Právě díky Ficovi, který je asi jediný opravdový profi politik. Umí mluvit, mluví zásadně k věci, neblábolí. Pro mne problém, že je bytostný socan. Nebude nikdy dělat politiku jako Orbán. Není pravičák, naopak, vymezuje se proti pravici. 

Líbil se mi ještě Sulík, který má politiku srovnanou. I hezky mluví, má takový slovenský folklor. To bylo samé henten, hento… bazmek. Nádhera! Vzal bych si ho na párty, ale v kroji a s takovym tim slovenským kloboučkem. 

Pellegrini je Ficův učeň. Ale je moc poznat, že to je učeň. Občas něco řekne, ale řekne to jenom aby něco řekl, i když vůbec nic neřekne. Nerozumím, kdo takové lidi volí. Ale podporu má velkou. A působí sympaticky. Toho bych na párty nezval, protože by hrozilo, že mi opíchá starou a nejen ji… 

Šimečka by byl podle mne silné kafe i na Piráty. Vypadá to na bipolární poruchu, střiženou autismem. Možná si někde střihnul “zlatou” a poškodilo mu to mozek. Je prostě zpomalenej. Hodně. Takovej klon Ferjenčíka a Pikala po dávce. Jízlivostí a drzostí připomíná Hřiba. Vlastně i tím autismem. Pobavil mne komentátor na Prima CNN, když se obořil vyčítavě na kolegu, koho jiného než Progresivní Slovensko by volil? Odpověděl bych mu, ať tam příště dají rovnou orangutana a bude to fér. Těmhle vyfetlum je to stejně jedno. Hlavně, ať tam není Fico. 


Druhá parta bylo vidět, že je opravdu okresní přebor. Se vším všudy. To nemá snad smysl komentovat. 

Kollár je buran. Jeho SME rodina je pro burany. Nemá program, neumí mluvit. Nic neříká, uráží. Extrémně nesympatický člověk. 

Uhrík je pokus o slovenskou SPD, ale je to takové divné. Nechtějí vystoupit z EU. Asi to myslí dobře, ale nevím. Prostě mne to nějak nechytlo u srdce. Uhrík je jistě férák, ale chtělo by to trochu charisma. To tam nevidím. Na mne moc technokratický. Načuchnul Bruselem. 

Danko charisma má. Je to klasický bafuňář. Poslouchat mne ho bavilo. Říká věci srozumitelně a jasně. SNS je klasika. Nelze čekat žádné změny. Tam se jede postaru. Já na bráchu, brácha na mne… jeho věta: až budeme ve vládě, začnou Kauflandu potíže, je profi. Takhle se to dělá. 

Na závěr Matovič. On není blbej, jak se o něm říká. Má perfektně nastudované svodky SIS, které jako premiér dostával. jeho vystoupení jsou vesměs citace drbů a výplodů slovenských tajných služeb. Nešetří nikoho. Dokonce i pana Majerského, který se debatu snažil kultivovat, na závěr zpourážel, aby si snad nemyslel, že se slušností na Slovensku KDH někam dojde. Nedojde. Ani nebude v parlamentu. 

Co zaznělo, že na Slovensku platí domácnosti za elektriku 1500 kč/MWh. Tedy aktuálně 4x méně než my. A stačilo si jenom dupnout na majitele elektráren. Tedy ty kecy o lipské burze a emisních povolenkách jsou lži a pohádka pro veřejnost. Také na Slovensku řeší uzákonit povinný vyrovnaný rozpočet. To je inspirace pro nás. Bez toho se nikdy nikam neposunem. 

Psali jsme:

Kdybych byl Slovákem, asi bych volil Fica. Sice ekonomicky s ním nesouhlasím, ale nemusel bych se stydět za svého premiéra. Převyšuje všechny ostatní o délky. I u nás nemáme," uzavřel Čížek na svém facebookovém profilu svůj komentář k předčasným parlamentním volbám, které se na Slovensku budou konat koncem září. 

Favoritem bookmakerů i průzkumů veřejných mínění od různých agentur je v současné době strana Roberta Fica SMER-SD.

(jk, Jan Čížek, foto: fb profil)


Anketa

Kdo by podle Vás byl lepším prezidentem USA?