Měli by si otevřít učebnici fyziky a neohánět se frázemi

politika

Západní svět prý čeká nedozírná krize, tvrdí skupina analytiků a dodává, že bez Putinových energií nemůže svět prostě fungovat. A neměli bychom to ani chtít. 

Měli by si otevřít učebnici fyziky a neohánět se frázemi
Ilustrační foto
6. října 2022 - 07:20

Jak bojovat proti Putinovi? A proč sankce naprosto selhaly? Na tyto otázky se snažila odpovědět skupina anonymních ekonomických analytiků zvaná Doomberg, jejichž pravidelné zpravodajství je nejčtenější na publikační službě Substack. 

Jejich hlavní analytik zavítal do podcastu Motley Fool Money. V něm zkritizoval politiky, kteří místo toho, aby otevřeli učebnici fyziky, se ohání frázemi. Západní svět prý čeká krize a bude velká. A jak bojovat proti Putinovi? Sankce naprosto selhaly. Podle analytika se mělo jít přesně opačným směrem, který by neznamenal, že se Evropané budou muset vyrovnat s nižší životní úrovní.

Celý rozhovor začal konstatováním, že energie je život a životní standardy se doslova měří v tom, kolik energie člověk může spotřebovávat, je to v podstatě fyzikální zákon. Poznamenal, že v bitvě mezi fyzikou a frázemi fyzika vždy zvítězí. A že toto se učí právě britská centrální banka, která zjišťuje, že libry natisknout může, ale energii ne.

Podle analytika prý nastala krize již na jaře minulého roku, kdy na tu dobu vysoké ceny plynu způsobily, že Evropa si neplnila své plynové zásobníky na zimu. A ceny plynu se vyšplhaly do nevídaných výšek dávno předtím, než Putin zaútočil na Ukrajinu. 


Upozornil, že se jedná o energetickou krizi, tedy krizi všech druhů energie a jejich zdrojů. „Zemní plyn se používá při topení, v hnojivech, v chemičkách, na výrobu páry i elektrické energie, na věci, které nám zajišťují život, naše životní standardy, věci, které jsme zvyklí mít,“ podotkl s tím, že krize ohledně zemního plynu se velmi rychle rozšířila do Asie, protože Evropa začala vykupovat kapacitu přepravy zkapalněného zemního plynu (LNG).

„Zákonem nahrazování se tato situace rozšířila na uhlí a teď jsme v bizarní situaci, kdy je uhlí dražší než ropa. A to je zarážející, to už něco znamená. Podle nás míříme do stagflace, kdy budeme mít jak inflaci, tak pokles ekonomiky. Uvidíme, tady se píše historie, a můžete to vidět na vlastní oči,“ pokračoval.

Také jsme psali:

Ohledně války na Ukrajině se Doomberg zabývá jen energiemi, válce nerozumí a proniknout přes závoj propagandy nemůže. „Tvrdíme stále a důrazně, že režim sankcí je totální selhání. A bylo to předpokládatelné selhání už od začátku. Proč? Každý se zkušenostmi z obchodu se surovinami ví, že klíčem k boji s někým je cena. Takže pokud máte nepřítele, jako je Putin, který vás nenávidí a je čistým exportérem energie, tak je pro vás důležité, aby mohl prodat každou molekulu plynu, a pak na trh vypustíte své produkty, aby cena šla dolů,“ argumentoval.

I kdyby Putin mohl vyvážet jen polovinu, cena by vystřelila tak, že by to ztrátu produkce kompenzovalo. „Takže na koho vlastně ty sankce dopadají?“ ptal se analytik?

„Svět nemůže fungovat bez Putinových energií. Tečka. A neměli bychom to ani chtít,“ míní analytik a dodal, že pokud by byly všechny ruské přístavy zablokované a všechny zdroje vybombardovány, světová ekonomika by zkolabovala a miliardy lidí by pomřely hladem. Výsledná krize by pak byla mnohonásobně horší než Velká hospodářská krize. Lidé je prý obviňují, že upozorňovat na něco takového není vlastenecké, ale na to skupina namítá, že kritizovat něco, co nefunguje, a navrhovat funkční plán je vlastenecké až až. Politici směřují bohužel opačným směrem, k zastropování cen.

Také jsme psali:

Jako šílenství označil také vypínání jaderných elektráren, které ještě nedosloužily. Bezemisní budoucnost podle něho bez jádra budovat nejde. „Současná garnitura politiků si buď brzy otevře učebnici fyziky, nebo už nebudou zvoleni,“ shrnul a dodal: „Až skončíme se zkoušením špatných nápadů, tak je tu naděje, že začneme zkoušet ty dobré.“

(zak, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 69%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif