Mezinárodní reakce na Raisího smrt ukazují rostoucí vliv Iránu

politika

Smrt íránského prezidenta Ebráhíma Raísího a jeho ministra zahraničí Hosseina Amir-Abdollahiana otřásla již tak křehkou politickou strukturou na Blízkém východě.

Mezinárodní reakce na Raisího smrt ukazují rostoucí vliv Iránu
Ebráhím Raísí
21. května 2024 - 06:30

Mnoho vlád a povstaleckých skupin reaguje na události rychle a se zděšením – což ukazuje, jak moc byl Írán schopen rozšířit svůj politický vliv pod Raisího vedením, komentuje událost německý deník Handelsblatt.

První projevy soustrasti přišly ze sousedních zemí Iráku a Pákistánu. Írán, který v posledních desetiletích vedl několik válek proti Iráku, nyní vidí pákistánského premiéra Šáhbáze Šarífa popisovat Írán jako „bratrskou sousední zemi“. Sharíf oznámil, že vlajky v jeho zemi budou vyvěšeny na půl žerdi. Premiér sousedního Iráku, Mohammed Shia' Al Sudani, také reagoval na Raisiho smrt „s hlubokým smutkem“.

Ruský prezident Vladimir Putin vyjádřil nejhlubší soustrast íránskému nejvyššímu vůdci Alímu Chameneímu a označil Raisího za „skutečného přítele Ruska“. Zejména ve válce proti Ukrajině se Írán stal důležitým podporovatelem Ruska díky svým dodávkám zbraní. Rusko opakovaně útočí na Ukrajinu íránskými bezpilotními letouny Shahed.

Írán nedávno zpřísnil svou zahraniční politiku v regionu. Vedení v Teheránu podporuje různé militantní skupiny, aby čelilo konkurenčním silám, jako je Saúdská Arábie a Izrael. Smrt ministra zahraničí Amir-Abdollahiana, který byl ve stejném vrtulníku jako prezident, symbolizuje tuto radikalizovanou politiku. Amir-Abdollahian byl architektem sbližování se státy jako Saúdská Arábie a Irák a jednal také s Hamásem v pásmu Gazy a Talibánem v Afghánistánu.



O geopolitickém umu Raisího vedení svědčí i fakt, že se krátce před svou smrtí setkal s ázerbájdžánským prezidentem Ilhamem Alijevem. Navzdory četným bilaterálním sporům oba šéfové vlád slavnostně otevřeli společnou přehradu na hraniční řece. Při zpátečním letu z této cesty se Raisiho vrtulník zřítil v horách.

Hamás vyjádřil „nejhlubší soustrast a solidaritu“ íránskému nejvyššímu vůdci Chameneímu, íránské vládě a íránskému lidu za „tuto nesmírnou ztrátu“. Skupina chválila Raisího za jeho podporu palestinské věci a odpor vůči Izraeli. Hamás udržuje extrémně úzké vztahy s Íránem, který je považován za jednoho z jeho nejvýznamnějších podporovatelů.

Šéf Nejvyššího revolučního výboru jemenské povstalecké skupiny Houthi Mohammed Ali al-Houthi také vyjádřil šok ze smrti svého klíčového spojence. Houthiho hnutí v Jemenu má silné spojenectví s Íránem, který poskytuje finanční a vojenskou podporu skupině.

Indický premiér Naréndra Modi, který rozšířil vztahy s režimem v Teheránu a podepsal dohodu o správě íránského přístavu, vyjádřil hluboký smutek a šok nad Raisiho smrtí. Raisiho příspěvek k posílení bilaterálních vztahů bude vždy připomínán, uvedl Módí.

Psali jsme:

Izraelské reakce byly demonstrativně chladné. Incident nemá žádný přímý dopad na Izrael, protože klíčovou osobou v rozhodování o íránském jaderném programu a protiizraelské teroristické kampani je nejvyšší vůdce ajatolláh Alí Chameneí, uvádí izraelský list Jedi'ot achronot. Raisího smrt tedy nečiní žádný rozdíl, „ani v dobrém, ani ve zlém“.

Mezinárodní reakce na Raisího smrt tedy ukazují nejen rostoucí vliv Íránu, ale i složitost geopolitických vztahů v regionu. Smrt íránských vůdců může mít dalekosáhlé důsledky pro stabilitu a bezpečnost na Blízkém východě.

(nov, Handelsblatt, repro: msnbc)


Anketa

Kdo by podle Vás byl lepším prezidentem USA?