Ne politici, to lidé jsou hloupí, udeřil Topolánek

politika

Debata tří bývalých premiérů se v České televizi Mirka Topolánka, Jiřího Rusnoka a slovenského expremiéra Eduarda Hegera přinesla řadu překvapení. Např. podle Topolánka jsou hlupáci lidé, nikoli chytří politici, kteří dokáží rozeznat dobré od toho zlého.

Ne politici, to lidé jsou hloupí, udeřil Topolánek
Mirek Topolánek
27. května 2024 - 07:03

Podle někdejšího premiéra a předsedy ODS Mirka Topolánka na nás hledí západní Evropa stále jako na postkomunistický prostor. Topolánek si také myslí, že je to hodně generační věc, která se obrousí, pokud na to dostane čas v rámci EU.

„Tím si nejsem jistý, protože má nakročeno k rozpadu,“ řekl však na adresu Česka a budoucnosti Evropské unie Topolánek a dodal, že ta naše situace ve střední Evropě nesouvisí v prvé řadě přímo s těmi 40 lety komunistické totality.

„My Češi jsme trochu nafoukaní a tváříme se, že my už jsme ten Západ, zatímco na východ od Hodonína už je Asie,“ řekl v nadsázce Topolánek.

Jiří Rusnok si také myslí, že znalosti o střední Evropě hodně kolísají. Rakušané či Němci tento prostor znají dobře a jiné země už méně.

„Ale my bychom si měli jako středně vyspělá země říct, jací jsme. My jsme tady už 30 let po změně režimu. Vezměte si, že Španělsko mělo svůj fašistický režim až do 70 let, Portugalsko ještě déle, ale nikdo to moc neřeší,“ řekl v pořadu Otázky Václava Moravce na ČT Rusnok s tím, že on osobně by se nezabýval nějakými nálepkami, ale zabýval by se našimi reálnými problémy a prací.



V pořadu dostal také prostor bývalý slovenský premiér Eduard Heger a konstatoval, že ruské propagandě se na Slovensku relativně daří. Zvlášť, když dnes nejsilnější vládní strana SMER podle něj hraje na ty nejnižší pudy voličů… tedy na strach. A proti tomu se podle Hegera opravdu složitě postupuje.

O slovo se přihlásil opět Topolánek a zabrousil do dávné historie.

„Slovensko, to byly tisíc let horní Uhry. Slovensky tam mluvilo asi 6 lidí. A tu šanci na rozvoj dostalo trochu uměle. Proto pak také chtěli tu svoji stoličku. Polsko bylo několik set let součástí ruské říše, zatímco my jsme byli její součástí jen 30 let. My jsme celou dobu byly součástí západní Svaté říše římské,“ řekl Topolánek a dodal, že pokud jde o vyhrocenou politickou situaci, tak za tu si podle něj můžeme sami.

„Já už to dnes můžu říct, protože už nikam nebudu kandidovat. Ti lidé jsou hloupí a zvolí si takové politiky. Já bych za to neobvinil ty politiky, ale ty lidi. Protože oni si volí politiky,“ prohlásil Topolánek.

Heger následně přiblížil situaci na Slovensku. Podle jeho názoru přispěli k vyostření situace na Slovenku politici Igor Matovič a Richard Sulík, kteří jako členové bývalé vlády velmi tvrdě kritizovali tu současnou.

„Kdybych já vyhodil Igora Matoviče z vlády, tak bychom okamžitě měli předčasné volby. A kdyby se to stalo v čase energetické krize, tak by Robert Fico přijel na velkém bílém koni a neměl by s vládou jen základní většinu v parlamentně, jakou má teď, ale měl by i ústavní většinu,“ vysvětlil Heger.

Psali jsme:

Podle Topolánka se o demokracii musí pečovat vždy, neboť je neustále ohrožení. Topolánek si také myslí, že politika je řemeslo, ve kterém se rozhodujete mezi špatným a ještě horším.

„A dobrý politik jste, když rozpoznáte, co je to špatné a co je ještě horší,“ vysvětlil Topolánek a znovu se vrátil k situaci na Slovensku.

„Igor Matovič přece vůbec nikdy neměl být premiér. Ale byl,“ dodal.

Rusnok si myslí, že ačkoli je situace na Slovensku složitá, slovenská demokracie to podle něj přežije, neboť tamní vládní politici nejsou z jeho pohledu tak ostří, jako je maďarský premiér Viktor Orbán.

(dan, prvnizpravy.cz, repro: ovm)


Anketa

Jste spokojeni s výsledky voleb do Evropského parlamentu?

Ano 27%
transparent.gif transparent.gif
Ne 63%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 10%
transparent.gif transparent.gif