Některá vyjádření o stávce byly na hranici pohrdání občany

politika

Komunikační neobratnost vládních představitelů kabinetu Petra Fialy (ODS) škodí a nahrává jeho kritikům. Premiér k tomu všemu ještě prohlásil, že se nebude se stávkujícími lidmi bavit, dokud se situace neuklidní.

Některá vyjádření o stávce byly na hranici pohrdání občany
Stávká odborářů z 27.11. 2023
29. listopadu 2023 - 07:22

Zatímco dopad pondělní stávky na reálné politické rozhodování bude zanedbatelný, může protest dále posílit rozbroje mezi koaličními stranami.

„Jsem připraven vždy jednat, ale ne pod tlakem, ne za této atmosféry, to žádné jednání nemá smysl. Až se odbory budou chtít vrátit k jednání a bude to jednání konstruktivní, nebude to pod tlakem a hrozbou dalších protestů, tak jsme samozřejmě připraveni jednat,“ řekl Fiala. 

Za stávkou ve školství a dalšími protesty vidí snahu odborářských předáků zviditelnit se, respektive jejich politické ambice. „Jako rukojmí drží celou zemi a její zdravou budoucnost,“ uvedl dále premiér Fiala.

Politolog a odborník na protestní akce Aleš Michal z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy pro Echo24 řekl, že komunikace vládních představitelů kolem stávky odpovídá představě, která je ve společnosti běžná již několik let. 

„Kritikům vládní koalice nahrávají některé neobratné výroky vládních představitelů, nejnověji například ten premiéra Petra Fialy, který vidí za aktivitou odborových předáků politické ambice. To může být jistě pravda, velmi často ale víc než na tom, co řeknete, závisí na následné interpretaci,“ uvedl na dotazy Echa24 politolog Aleš Michal.



„Je to do značné míry podobné jako kritika protivládních demonstrací: není příliš šťastné kritizovat z nekalých úmyslů, protože političtí protivníci toho často využijí posunutím významu a generalizaci ve smyslu odsouzení celé skupiny protestujících. Takových výroků bychom našli i víc. Celá vládní komunikace na mě působí tak, že přikládá velkou váhu držení principiálních pozic, ze kterých se neustupuje,“ doplnil politolog.

Podle politologa se premiér nesetkává se stávkujícími zřejmě zejména proto, že chce působit jako politik hodnot a principů, ze kterých nelze slevit. V lidech to však vyvolává jen další frustraci a nespokojenost, která by mu i celé jeho vládě mohla vymstít.

„Je otázkou, jestli je to šťastná strategie. V dnešní uspěchané době, kdy často záleží více na tom, co jak zní, než na tom, co jak bylo původně zamýšleno, by se měla vláda zamyslet nad tím, jestli taková komunikační strategie skutečně funguje,“ myslí si politolog Michal.

Podobně smýšlí o neobratné a nešťasné komunikace vlády s občany i politolog z Metropolitní univerzity v Praze Petr Just.

„Vláda komunikaci ohledně konsolidačních opatření bohužel dlouhodobě nezvládá. To není jen otázka aktuálních dní a výroků souvisejících se stávkou. Ukázalo se to už po představení balíčku na jaře letošního roku. Zejména některá vyjádření a rozhovory ministra Zbyňka Stanjury byly až na hranici pohrdání občany,“ domnívá se Just.

Psali jsme:

A co ke stávce a postojům vlády zaznělo od různých osobností i opozičních politiků?

„Jen arogantní politici nemají pochopení pro demonstranty. Rekordní propad životní úrovně v kombinaci se zvyšováním daní je velmi pádný důvod pro to, aby se lidé zlobili," napsal předseda Svobodných Libor Vondráček.

Stávku odborářů komentovat i dne před jejím vypuknutím na svém facebooku advokát a bývalý hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.

„Zítřek to změní. Proti vládní politice se neozve jen několik opozičních politiků u parlamentního pultíku nebo nějaké údajně “antisystémové” rozuměj protivládní médium s nálepkou dezinformátora. Zítra zvednou hlas desítky, možná stovky tisíc naštvaných občanů České republiky. Žádní “dezoláti” nebo “proruští švábové”, jak až dodnes byli vládní politici zvyklí urážet a nálepkovat občany s názory, které neadorovaly a nepřijímaly vládní politiku. Tuto nálepku pak odezírala vládním papalášům z úst i mnohá mainstreamová média a podílela se tak na vytváření kultu jediné správné “pravdy”, tedy jediné správné domácí a zahraniční politiky pod taktovkou pětikoalice. Zítra začne odpočítávání konce nynější pětikoalice," napsal Hašek.

Psali jsme:

„V den největší stávky od sametové revoluce vystoupil premiér Fiala a zase nezklamal. Místo vyjádření sounáležitosti s demonstrujícími přišly urážky, výsměch a arogance. Premiér Fiala není z jiné planety, ale z jiné galaxie. Měl by přestat škodit lidem a okamžitě odstoupit," napsal na svůj facebook bývalý premiér a předseda ANO Andrej Babiš, který později ještě okomentoval premiérovu pondělní návštěvu u bratra ministra Mariana Jurečky.

„Účastníci včerejší demonstrace nemohli svoje požadavky předložit premiéru Fialovi, schoval se před nimi totiž k Jurečkovi do kravína," napsal posměšně na adresu premiéra Babiš.

(hýbl, prvnizpravy.cz, foto: repro: ct24)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif