Nespokojenost Čechů s politikou vlády i migrací roste

politika

Vyplývá to z průzkumu, který od konce září do začátku prosince 2023 provedlo Centrum pro výzkum veřejného míněn. Nespokojenost roste i se stavem veřejných financí, zdravotnictví či migrace.

Nespokojenost Čechů s politikou vlády i migrací roste
Protivládní demonstrace (16.4. 2023)
5. ledna 2024 - 07:03

Lidé v Česku jsou nejvíce nespokojení se stavem veřejných financí (76 procent), politickou situací (71 procent) a přistěhovalectvím (66 procent). Naopak šest z deseti oslovených lidí uspokojuje nabídka zboží, služeb a také kultury. Vyplývá to z průzkumu, který od konce září do začátku prosince 2023 provedlo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Proti průzkumu před rokem významně vzrostla nespokojenost se situací kolem přistěhovalectví, v politice, armádě a zdravotnictví. Spokojenost se naproti tomu mírně zvýšila u bezpečnostní situace Česka, životního prostředí, dopravní obslužnosti a korupce.

Autoři průzkumu upozornili, že celková míra spokojenosti se výrazně odlišuje podle věku, vzdělání a hodnocení vlastní životní úrovně. Poukázali na to, že odpovědi účastníků mají výraznou souvislost s jejich spokojeností se životem.



Nespokojených se stavem veřejných financí je 76 procent dotázaných, s politickou situací 71 procent. „U osmi položek výrazně převažuje nespokojenost nad spokojeností – stav veřejných financí, korupce, politická situace, přistěhovalectví, hospodářská kriminalita, nálada ve společnosti, fungování hospodářství a sociální jistoty,“ uvedla agentura CVVM.

Nespokojenost u přistěhovalectví vyjádřilo 66 procent a u korupce 64 procent lidí. Nespokojených s celkovou náladou ve společnosti je 57 procent, s fungováním hospodářství 52 procent a s hospodářskou kriminalitou polovina dotázaných. Sociální jistoty budí nespokojenost u 45 procent účastníků průzkumu.

„Od minulého šetření došlo k významnému nárůstu nespokojenosti v oblasti přistěhovalectví, politické situace, situace v armádě, zdravotnictví, postavení ČR v EU či obecné kriminality a bezpečnosti občanů,“ uvedli ve zvé zprávě analytici CVVM.

Psali jsme:

Proti předloňskému podzimu se snížila také spokojenost se školstvím, s kulturou, s vědou a výzkumem, s nabídkou zboží a služeb, s dodržováním lidských práv či se vztahy se zahraničím.

(jar, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 61%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif