Od křivení charakterů směřujeme do křivení historie

politika

Deník Metro vydal v pondělí rozhovor s historikem a expertem na ukrajinský nacionalismus Davidem Svobodou s názvem "Kontroverzní Stepan Bandera nekouřil, nepil a stmelil dnešní Ukrajinu". Netrvalo dlouho a je zle!

Od křivení charakterů směřujeme do křivení historie
Deník Metro (repro)
18. října 2023 - 06:05

V rozhovoru, který otiskl deník METRO, padla mj. otázka ohledně osobnosti Bandery v jeho mládí:

Metro: Zajímavé je, že mladičký Stepan Bandera měl nakročeno ke studiu v Čechách, a také, že byl nekuřák a abstinent.

"Bandera měl skutečně v úmyslu absolvovat vysokoškolská studia na Ukrajinské hospodářské akademii v Poděbradech, podle jedné verze mu v tom však coby sledované osobě zabránily polské úřady. A co se týče jeho nekuřáctví a abstinence, ty vyplývaly z nároků, které na sebe jeho uvědomělá generace aktivistů brala. Zčásti to mělo inspiraci už v haličských osvětových kampaních 19. století, majících za cíl zbavit kraj metly alkoholismu. Roli tu hrála i životospráva prosazovaná skautingem, z jehož početných řad se rekrutovaly kádry Organizace ukrajinských nacionalistů (OUN)," odpověděl deníku Metro historik Svoboda. 


Vydání článku způsobilo velký rozruch a rozčarování na sociálních sítích. 

„Ještě se nebojíme? Za chvíli tu bude jeden malíř, co sjednotil Německo, dva teroristé, kteří zastřelili Heydricha…. Od křivení charakterů směřujeme do křivení historie. Nevěřícně tu pozvolnou obhajobu, ne-li přímo podporu, nacismu sleduji. A ten klid kolem je neuvěřitelně zlověstný.
 
Když porovnám poprask, který vyvolala jedna moje věta vytržená z kontextu (o tom, že by možná dětem jednoho etnika pro aklimatizaci prospěly první třídy samostatné), s tímto článkem, rozumím už, co je to “dvojí metr”, a věřím tomu, že jsou seznamy jmen určených k mediální likvidaci, protože překážejí dnešním “nemocným mocným” v znásilňování historie, pravdy, logiky a základů právního státu. Patrně na tom seznamu na nějaký příkaz shora jsem.

Naštěstí už vznikají i jiné seznamy. Lidí, kteří jsou připravení bránit naši zemi před tím vším. A k těm se naopak hrdě hlásím. Je nás třeba - čím dál víc. Tento text to - s mnoha vykřičníky !!!! - potvrzuje," napsala například na svém facebookovém profilu senátorka Jana Zwyrtek Zamplová. 


„Co napíší příště? Třeba o rakouském malíři pokojů, který zatáhl Německo a svět až do druhé světové války s desítkami milionů mrtvých? Taky nekouřil a nepil, dokonce stmelil ve 30.letech 20.století Německo," zareagoval zase na vydání článku advokát a bývalý hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek. 

Psali jsme:

Nad vydáním článku se pozastavil také právník a bývalý poradce prezidenta Václava Klause Pavel Hasenkopf. 

„A příště bych si prosil článek o nešťastném dětství Adolfa Hitlera," okomentoval článek nevěřícně Hasenkopf. 

(nov, prvnizpravy.cz, foto: repro: Metro)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 73%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 13%
transparent.gif transparent.gif