Odsuzujeme se k reálné samotě, byť uprostřed davu

politika

Spoluzakladatel Společnosti pro obranu svobody projevu Daniel Vávra se vyjádřil ke článku "Očima Saši Mitrofanova: Růže pro vraha" zveřejněnému na serveru novinky.cz a zastal se výroku arcibiskupa na bohoslužbě za oběti.

Odsuzujeme se k reálné samotě, byť uprostřed davu
Daniel Vávra
3. ledna 2024 - 08:03

Vávra se pozastavil nad článkem Saši Mitrofanova z Novinek, kde se novinář vyjadřoval ke slovům pražského arcibiskupa Jana Graubnera, které pronesl v katedrále svatého Víta na Pražském hradě během bohoslužby za oběti tragédie na pražské filosofické fakultě. A nezapomněl do toho přímíchat SPD a výroky poslance Jiřího Kobzy (psali jsme ZDE).

„Co ale chcete od jedince, který se ozářil vlastnoručně zjištěnou radioaktivitou? Ostatně se od představitelů SPD vždy čeká přibližně stejná intenzita činnosti mozkových buněk jako od Okamurových cestujících plyšáků.

V souvislosti se strašnou událostí na FF UK se však odehrála jiná a, troufám si tvrdit, mnohem závažnější epizoda. "V obětním průvodu přineseme k oltáři jednu růži za každou oběť a jednu za toho, který se nechal zlem tak ovládnout a zmanipulovat, že se stal nástrojem smrti. Chceme vyjádřit víru, že láska musí nakonec vždycky zvítězit.“ Tato slova nepronesl žádný ozářený poslanec SPD, nýbrž pražský arcibiskup Jan Graubner v katedrále svatého Víta na Pražském hradě, kde se konala mimořádná bohoslužba za oběti tragédie na pražské filozofické fakultě.

Nevyznám se v labyrintech katolické ani další náboženské mysli a jsem si jist, že religiózní věci mají řešit věřící mezi sebou, tam, kde má církev vyhrazené místo ve státě, který se nezakládá na víře v jakéhokoli Boha. Arcibiskupova slova však zazněla v širokém společenském kontextu mimo církevní okruh. Je proto nutné dodat, co v tomto kontextu naznačují.

Jsou to následující věci: Vrah nepřekročil hranice lidskosti, když si zaslouží stejnou růži jako jeho oběti. „Láska musí vždy zvítězit“ znamená, že se zlu má nastavit druhá tvář, když vás udeří do jedné tváře. Křesťané si to určitě zdůvodní. V současném světě ale křesťanské zásady neplatí a to, co platilo, pozbude platnosti v následujících letech. Proč? Protože zlo útočí a lze ho zastavit jen silou," napsal mj. Mitrofanovf ve svém komentáři na serveru novinky.cz.



„Komunistický novinář Saša Mitrofanov, toho času šířící nenávist na Novinkách, se pohoršuje proti výroku arcibskupa na bohoslužbě za oběti střelby na Filosofické fakultě, kde si dovolil dát jednu růži za každou oběť i za vraha. Nezapomněl při tom dát arcibiskupa do souvislosti s SPD, protože mu vadí, že kněz na mši nevolá po násilí a pomstě, ale po lásce a usmíření. Což je podstata Ježíšova učení. Láska a odpuštění. Naděje, že i ta zbloudilá pomatená nemocná duše najde jednou mír. Nejsem křesťan, ale zcela to chápu.

Jenže agresivní nenávistný maloměšťácký ubožák Sašova formátu to zjevně není schopen pochopit ani v době, kdy mohl mlčet a tak nezapomněl vyzvracet trochu té své žluči a namontvat do toho ještě politiku. Ale třeba ho uklidní, že i jeho má Ježíš rád a arcibiskup by o něm řekl něco hezkého. Třeba jaké psal onehdá hezké články v bolševickém tisku. Než pochopil, odkud vítr vane a převlékl kabát.

A já tedy přidávám text arcibiskupova projevu, který podepisuji v plném znění. Na rozdíl od Sašova výpotku," uzavřel svůj komentář ke článku novináře Mitrofanova spoluzakladatel Společnosti pro obranu svobody projevu Daniel Vávra, který následně zveřejnil i celý text arcibiskupova projevu:

"Nadužíváme komunikační prostředky a ztrácíme schopnost naslouchat druhým a být plně pro ně, takže se nakonec odsuzujeme k životu v neskutečném světě, k reálné samotě a opuštěnosti, byť uprostřed davu.

Psali jsme:

Bezohledně se ženeme za pokrokem a neumíme brát ohled na ty, kteří nestačí, a vůbec nám nevadí, že i přes všude opakované začleňování lidí vylučujeme z našeho života ty slabší.

Hájíme práva dospělých na štěstí a šlapeme po právech dětí na věrnou lásku otce i matky, na jistotu bezpečného zázemí domova. Konstatujeme nárůst depresí a sebevražd u dětí a mládeže a mluvíme jen o zvýšení počtu psychiatrů. Nemáme odvahu začít myslet jinak a rozhodnout se žít pro děti, aby netrpěly nedomilovaností.

Nedokážeme se realisticky uskrovnit a nezodpovědně žijeme na dluh dalších generací.

V obětním průvodu přineseme k oltáři jednu růži za každou oběť. A jednu přidáme i za toho, který se nechal Zlem ovládnout, a tak zmanipulovat, že se stal nástrojem příšerné smrti. Chceme tím vyjádřit naši víru, že láska musí na konec vždycky zvítězit. Amen."

(böhm, prvnizpravy.cz, foto: arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 61%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif