Kobza rozpoutal bouřlivou diskusi. Hampl k tomu řekl své

politika

Vyjádření poslance Jiřího Kobzy (SPD) k útoku na Filosofické fakultě rozpoutalo na sociálních sítích bouřlivou diskusi a od řady lidí si vysloužil tvrdou kritiku. Sociolog Petr Hampl však nabízí na věc zcela jiný pohled.

Kobza rozpoutal bouřlivou diskusi. Hampl k tomu řekl své
Jiří Kobza (SPD)
1. ledna 2024 - 07:22

Poslanec Jiří Kobza (SPD) se v příspěvku na sociální síti vyjádřil k útoku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a útočníkovi, který tam zabil 14 lidí. 

„Co se vlastně na FF UK učí? Jaký indoktrinační program nenávisti tam běží? Jakou roli v tom hrají neziskovky?“ napsal v příspěvku. 

Proti výroku se ohradila Česká konference rektorů a podle předsedy SPD Tomia Okamury nejde o postoj celého hnutí, ale pouze o osobní názory poslance.

Příspěvek poslanec Kobza uveřejnil ve čtvrtek na sociální síti facebook, později ho smazal. Vyjadřoval se v něm také o samotném útočníkovi a označil ho jako „špičkový produkt inkluzivního progresivistického školství.“

Česká konference rektorů se v sobotu proti příspěvku ohradila, podle ní je vyjádření „naprosto šokující, překračující hranice slušnosti, morálky, dobrých mravů, ale i hranice lidskosti“.

Podle zástupců vysokých škol má každý právo na vyjádření svého názoru, to má ale své hranice. 

„Tou první by mělo být vlastní svědomí a tou nejzazší pak právní předpisy státu,“ uvedli rektoři s tím, že poslanec zneužívá situace.



Jiřího Kobzy se zastal sociolog Petr Hampl, který se na příspěvek podíval "z odstupem" a pokusil se argumentovat věcně a bez emocí.

„Poslance  Kobzu teď urážejí v médiích, protože řekl něco nekorektního o vraždění na filosofické fakultě. Korektní nekorektní. Zajímavější je, jestli to bylo pravdivé.

Za prvé. Jiří Kobza připomněl, že pražská filosofická fakulta je prostředí, kde se do studentů doslova pumpuje nenávist. A to nenávist opravdu zběsilá. Měl jednoznačně pravdu.

Za druhé. Jiří Kobza připomněl, že když lidé žijí v ovzduší intenzivní nenávisti, roste riziko násilného jednání. Měl jednoznačně pravdu.

Za třetí. Není jisté, zda to hrálo roli v konkrétním případě předvánočního vraha. To ale Jiří Kobza nikde netvrdí.

Psali jsme:

Kobza má pravdu. Neřekl nic, co by “překročilo hranice morálky”. Amorálně jedná Česká konference rektorů, když místo bezpečnosti na fakultách řeší politické ambice, když blokuje pokusy o věcnou diskuzi a převádí vše do roviny primitivních nenávistných výkřiků. Jinak jejich dopis charakterizovat nelze," zastal se poslance Jiřího Kobzy na svém facebookovém profilu sociolog a programový ředitel Jungmannovy národní akademie Petr Hampl.

(jar, prvnizpravy.cz, foto: red)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 61%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif