Okamura proti vládě na pomoc zdravotně postiženým

politika

Vládou navrhované zvýšení příspěvků na péči pro zdravotně postižené občany je naprosto nedostatečné. To jsou slova předsedy SPD Tomia Okamury, který chce ve Sněmovně prosadit mnohem vyšší finanční pomoc.

Okamura proti vládě na pomoc zdravotně postiženým
Tomio Okamura, předseda SPD
6. března 2024 - 06:30

„Na schůzi Poslanecké sněmovny v tomto týdnu se bude projednávat i zákon o sociálních službách, včetně návrhů na zvýšení příspěvků na péči pro vážně zdravotně postižené občany závislé na péči jiných osob.

Hnutí SPD předložilo návrh na zvýšení těchto příspěvků již na začátku tohoto volebního období, ovšem vládní poslanci více než dva roky blokují jeho projednání. Aktuální vládní návrh na zvýšení těchto příspěvků je naprosto nedostatečný a nespravedlivý. Například zdravotně postiženým občanům v prvním stupni závislosti nechce Fialova vláda přidat ani korunu, přestože se jim příspěvek na péči nezvyšoval již více než 8 let a činí pouhopouhých 880 korun měsíčně!



I vládní návrh na zvýšení příspěvku na péči osobám ve druhém stupni závislosti jen o 500 korun měsíčně je nepřijatelně nízký! Poslankyně Lucie Šafránková navrhuje za SPD zvýšit příspěvek na péči v prvním stupni závislosti z 880 korun měsíčně na 2 640 korun a ve druhém stupni závislosti pak o 2 200 korun měsíčně.

Psali jsme:

Uvidíme, jak se k těmto našim návrhům postaví poslanci koalice v závěrečném rozhodujícím hlasování. Ze strany vlády jde o mimořádně asociální a nezodpovědný přístup a pohrdání jednou z nejzranitelnějších skupin našich spoluobčanů," napsal předseda SPD Tomio Okamura.

(jar, prvnizpravy.cz, screen: cnn prima)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 60%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 20%
transparent.gif transparent.gif