Omluva ministra Jurečky za večírek dostává další trhliny

politika

Omluva ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) za vánoční večírek resortu, který se konal 21. prosince v den střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, dostává další trhliny. Výzvy k odstoupení se množí. 

Omluva ministra Jurečky za večírek dostává další trhliny
Marian Jurečka (KDU-ČSL)
6. ledna 2024 - 07:22

Ministr tvrdí, že se o dění dozvěděl až kolem 19. hodiny. Ministryně obrany a šéf resortu zdravotnictví, kteří spolu s Jurečkou sedí v Bezpečnostní radě státu, ale uvedli, že informace měli hned a online.

„Více o tom, co se stalo, jsem se stejně jako všichni ostatní dozvěděl až kolem 19. hodiny. Že je na místě více zraněných a mrtvých lidí, policie oficiálně oznámila jen krátce před tím,“ uvedl ve středu ve své omluvě ministr Jurečka.

Na síti X Jurečka poprvé na útok střelce reagoval v 18:36. „Situace, ve které docházejí slova… Myslím na všechny oběti, zraněné i jejich blízké,“ uvedl.

Podle usnesení vlády z prosince 2021 je však Jurečka místopředsedou Bezpečnostní rady státu, dokument je dohledatelný na webu úřadu. Ostatní členové rady potvrdili, že informace měli okamžitě a online.

To co prohlašuje ministr Jurečka, je ve skutečnosti velmi nepravděpodobné. Obzvláště s přihlédnutím k tomu, jak rychle zareagovali ostatní. Bezpečnostní rada je přitom "stálým pracovním orgánem vlády pro koordinaci problematiky bezpečnosti České republiky a přípravu návrhů opatření k jejímu zajišťování“.



„My jsme byli online informováni ihned ministrem vnitra v té úzké skupině, kde jsou členové Bezpečnostní rady státu,“ rozporoval Jurečkova slova další člen a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Na rozpory ve výpovědi a "omluvě" Jurečky upozornila např. i stínová ministryně vnitra a poslankyně hnutí ANO Jana Mračková Vildumetzová.

„Pane ministře, tu větu myslíte vážně? "Více o tom, co se stalo, jsem se stejně jako všichni ostatní dozvěděl až kolem 19.h”. Už kolem páté na místo vyrazil Petr Fiala, v půl 6 svolal vládu a tou dobou už nám kondolovala šéfka Evropské komise von der Leyen. Vy jste byl kde?“ ptá se Vildumetzová.

Psali jsme:

Pripomeňme ještě na zváěr, že lidovecký ministr Marian Jurečka se v den střelby poprvé vyjádřil v 18:36, tedy asi tři hodiny po tom, co se objevily zprávy o neštěstí na fakultě. Do té doby se dávno stihli vrátit do Prahy nebo na místo dojet například ministr vnitra Vít Rakušan nebo premiér Petr Fiala. O dost dříve se vyjádřil i prezident Petr Pavel a avizoval, že se urychleně vrací z návštěvy Francie do tuzemska.

(hýbl, foto: screen: cnn prima)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif