Opozice tepe Fialu i Rakušana za spackaný migrační pakt

politika

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) spolu s premiérem Petrem Fialou (ODS) nesou plnou odpovědnost za schválení paktu, který „ohrožuje naši bezpečnost“, prohlásil expremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Opozice tepe Fialu i Rakušana za spackaný migrační pakt
Andrej Babiš, šéf hnutí ANO
2. dubna 2024 - 06:03

Evropský parlament schválil migrační pakt, který obsahuje deset legislativních návrhů. A zatímco někteří představitelé EU si schválení pochvalují, v mnoha zemích se proti tomu strhla vášnivá diskuse.

„Vytvořili jsme pevný legislativní rámec pro řešení migrace a azylu v EU. Tento dokument se připravoval více než deset let. Dodrželi jsme však své slovo. Rovnováha mezi solidaritou a odpovědností. To je evropská cesta,“ uvedla např. na sociální síti X předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová.

Stejný pohled na věc však nemá expremiér Andrej Babiš (ANO), kterému se nelíbí především skryté povinné kvóty, o kterých ministr vnitra Vít Rakušan celou dobou tvrdil, že v baličku nejsou.

„Evropský parlament dnes schválil migrační pakt se skrytými kvótami na uprchlíky. Pakt připravili a dojednali ministr Rakušan a premiér Fiala v rámci jejich šíleného předsednictví EU. Chlubili se tím, plácali se po zádech a teď od toho dávají ruce pryč,“ napsal předseda ANO Andrej Babiš na sociální síti X.

Babiš se zároveň podivuje na tím, že ačkoliv nelegální migrace ohrožuje bezpečnost celého kontinentu, migrační pakt ji podle něj vůbec neřeší. V této souvislosti také Babiš zdůraznil důležitost blížících se voleb do Evropského parlamentu.



„Nelegální migrace ohrožuje bezpečnost celé Evropy, ohrožuje naše hodnoty a ohrožuje způsob, jakým žijeme. Pakt migraci neřeší, a naopak migranty do Evropy už dávno pozval. Proto jsou červnové volby důležité. Musíme to změnit a Evropu a Českou republiku ochránit,“ konstatoval dále Babiš.

Kriticky se ohledně přijetí migračního paktu vyjádřil i šéf druhé nejsilnější opoziční strany SPD Tomio Okamura.

„Na jeho přípravě se Bruselu přímo podílela Fialova vládní pětikoalice. Pro SPD je zcela nepřijatelný. Hnutí SPD absolutně odmítá Migrační pakt EU. Je to pozvánka dalších nelegálních migrantů do Evropy. Nechceme v ČR žádné africké a islámské migranty. Zároveň říkáme NE islámu v ČR! Červnové volby do europarlamentu budou referendem o EU a o Fialově vládě. Hnutí SPD vyvine maximální úsilí, abychom po volbách Migrační pakt EU v Bruselu znovu otevřeli a odmítli. A pakliže bude SPD v příští české vládě, nebudeme respektovat Migrační pakt i kdyby se v Bruselu stavěli na hlavu. Zároveň prosazujeme referendum o Migračním paktu!", napsal na sociální síti facebook Okamura.

Psali jsme:

Schválení okomentoval i advokát a bývalý hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (PRO).

„Z Bruselu přišla špatná zpráva. Evropským parlamentem prošel tzv. Migrační pakt (migrační balíček). Původně se k němu velmi hlásil český ministr vnitra Rakušan, bohužel české předsednictví promarnilo šanci významně ovlivnit jeho obsah a dnes schválený balíček je pro ČR Rakušanovým Waterloo v oblasti migrační politiky. Upozorňoval jsem na to dlouhodobě stejně jako PRO - oficiální. Nezbývá než tento paskvil po EU volbách zrušit či alespoň výrazně změnit. Dnešek jde za naší neschopnou vládou a současnou reprezantací v Bruselu, která jako celek nedokázala Českou republiku ochránit. Pokud chcete skutečnou změnu, pojďte k volbám do Evropskeho parlamentu 7.-8.června a buďte PRO," napsal na svém facebooku bývalý hejtman Jihomoravského kraje a současný předseda krajské organizace strany PRO Michal Hašek.

(dan, prvnizpravy, screen: cnn prima)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 63%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif