OSN totálně selhala a prosazuje pouze zájmy Spojených států

politika

Spisovatel Tomáš Lukavec vyzpovídal ve svém pořadu Zákony bohatství vojenského analytika Martina Kollera a místopředsedu strany PRO, advokáta a experta na mezinárodní vztahy Petra Vacka.

OSN totálně selhala a prosazuje pouze zájmy Spojených států
Ilustrační foto
23. října 2022 - 09:01

Oběma hostům pokládal dotazy diváků. První otázka se týkala toho, zda-li může naše vláda vyhlásit válečný stav a je-li to v současné době relevantní. Oba hosté se shodli na tom, že bez souhlasu parlamentu nikoli a relevantní to v dnešní době není.

Další otázka se týkala toho, jak vnímají konflikt mezi Ukrajinou a Ruskem, a zda-li by se tento konflikt měl řešit na celosvětové úrovni včetně opatření proti Rusku, nebo zda-li by se svět angažovat neměl. 

„Já jsem stále toho názoru, že svět se měl angažovat již v roce 2014, když vypukl Majdan. Dnes, když se podíváme na OSN, která by měla být hlavním světovým prosazovatelem míru na základě všech svých preambulí a smluv, neudělala do dnešního dne vůbec nic. OSN jednoznačně není neutrální a zcela evidentně prosazuje zájmy Spojených států, kterým jde především o to, aby prosadily rozmístění vojenských základen na území Ukrajiny. To je také dle mého důvodu jeden ze dvou hlavních důvodu této války,“ řekl Koller a dodal, že angažovanost OSN v tomto konfliktu je nyní velmi na pováženou, zvláště když se ukázalo, že nedávno v Rusku odsoudili dva pracovníky OSN, kteří naváděli ukrajinské dělostřelectvo k tomu, aby útočili na vojenské cíle na ruském území.


Koller ještě dodal, že výsledkem vývoje od roku 2014 je ze strany OSN jen nezájem o jakákoli mírová řešení, což považuje za velké selhání této organizace z hlediska humanity v mezinárodních vztazích.

Na Kollera navázal místopředseda strany PRO Petr Vacek. „Já jsem též toho názoru, že se měl svět angažovat daleko dříve, protože vypuknutí jakékoli války je fatálním selháním diplomacie,“ řekl Vacek.

Také jsme psali:
Vacek také zmínil tzv. cirkulární diplomatickou nótu z konce minulého roku, kterou Rusko zaslalo představitelům západního světa a ve které Rusko vyjádřilo znepokojení nad situací na Ukrajině a zároveň vyzývalo světové lídry k jednání. Bohužel se tak nestalo, odpověď západního světa byla vesměs pouze stručná s tím, že Ukrajina má právo rozhodnout se o svém vlastním osudu. 

„Bylo to od Ruska svým způsobem jakási nabídka k jednání ještě před vypuknutím konfliktu, která však v té době vyslyšena nebyla a poté se situace překlenula do ozbrojeného konfliktu,“ řekl Vacek.


Vacek však zároveň podotkl, že k mírovým jednáním na celosvětové úrovni není nikdy pozdě. Koller v této souvislosti ještě připomenul Putinovu výzvu k míru z konce loňského roku, která však podle jeho názoru nebyla v západních mainstreamových médiích takřka vůbec prezentovaná a dozvědět se o ní mohli lidé pouze prostřednictvím alternativních nezávislých médií. U nás se o ní nehovořilo vůbec. 

A přesně kvůli těmto věcem je možné si klást otázku, jaký skutečný zájem západního světa o mír a humanitu.

(zak, prvnizpravy.cz, foto: youtube)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif