Palestinci jsou opice. Hodnotová politika starosty ODS

politika

Policie prověřuje výroky starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného (ODS), který na sociální síti X označil Palestince za opice a vyzýval k jejich vybombardování. Novotný je nyní ve zkušební době podmíněného trestu.

Palestinci jsou opice. Hodnotová politika starosty ODS
Pavel Novotný (ODS)
5. prosince 2023 - 07:30

Na kauzu včera upozornil server Seznam Zprávy, který zároveň poukázal na skutečnost, že ministryně obrany Jana Černochová (ODS) označila Novotného kontroverzní status jako „líbí se mi“. ODS se později od výroku distancovala.

„Na platformě X jsme zaznamenali tento výrok, kterým se nyní zabýváme a věc prověřujeme,“ řekl serveru mluvčí pražské policie Jan Daněk.

„Záběry ranní střelby v Jeruzalémě jsou jednoznačné: Palestinci jsou opice. Regulérní opice. Nic víc," napsal před časem Novotný.



Novotný tímto způsobem reagoval tak na zprávu o teroristickém útoku na autobusové zastávce v Jeruzalémě, k němuž se přihlásilo hnutí Hamás. Na kritiku, kterou pod příspěvkem přidali jiné uživatelé sítě, reagoval v několika případech vzkazem „vybombardovat“. Později se za výroky omluvil a příspěvek smazal, uvedl server seznamzpravy.cz.

Novotný je nyní ve zkušební době podmíněného trestu. Justice ho potrestala za nebezpečné pronásledování na sociálních sítích. V minulosti čelil i dalším stíháním. Například když se nedávno Novotný vytruboval do světa slova o vraždění, vyhánění a shazování z útesu příslušníků českého národa. 

„Vás Čechy v noci vyhnat z baráku, zabít dítě, ženu podříznout, zapálit vám barák a nakopat vás do tý prdele, abyste pochopili, co to je válka… národ nevděčných udavačskejch prasat,“ vyřvával Novotný v jednom ze svých videí.

Psali jsme:

K právnímu posouzení nenávistných projevů souvisejících s aktuálním izraelsko-palestinským konfliktem vydalo minulý týden stanovisko Nejvyšší státní zastupitelství. Obsahuje výčet skutkových podstat zejména takzvaných předsudečných trestných činů, jejichž naplnění může připadat v úvahu u slovních nebo násilných projevů sympatií či antipatií k jedné ze stran konfliktu anebo u vyjadřování podpory teroristického útoku.

(dan, prvnizpravy.cz, foto: repro: dvtv)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 66%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif