Pavel je vládní prezident a neplní, co slíbil, říká Šlachta

politika

Předseda hnutí Přísaha Robert Šlachta se v exkluzivním rozhovoru pro První zprávy vyjádřil k myšlence Emmanuela Macrona vyslat vojáky NATO na Ukrajinu. Řeč byla i o stavu veřejných financí i prezidentovi.

Pavel je vládní prezident a neplní, co slíbil, říká Šlachta
Robert Šlachta (Přísaha)
7. března 2024 - 06:30

Francouzský návrh na možné debaty o vyslání západních vojáků na Ukrajinu získal v Česku zastánce. Prezident Petr Pavel myšlenku podpořil při návštěvě své francouzského protějška Emanuela Macrona. Premiér Petr Fiala však před pár dny tuto možnost jednoznačně vyloučil. Předseda hnutí Přísaha Robert Šlachta serveru Prvnizpravy.cz odpověděl, zda-li je podle něj tedy tato možnost stále ve hře.

Upřímně doufám, že tato možnost ve hře není, eskalaci konfliktu zapojením západních vojáků nepovažuji za šťastnou. Kvůli tomuto kroku reálně hrozí, že bychom byli zatažení nepřímo do války i my.

Co by podle Vás znamenalo vyslání vojáků členských zemí NATO na Ukrajinu?

Znamenalo by to úplně jiný konflikt, než vidíme teď a de facto přímé zapojení zemí NATO do války. Jsem zásadně proti tomu.

Josef Středula skončil ve funkci předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) údajně kvůli nezaplaceným členským příspěvkům. Nového šéfa si odboráři zvolí koncem března. Jak byste zhodnotil práci Josefa Středuly coby dlouholetého předsedy ČMKOS a myslíte si, že by se měl znovu ucházet o předsednický post?

Výběr předsedy je plně právem a zodpovědností odborových svazů. Dlouhodobě ale vnímám nespokojenost ohledně (ne)akceschopnosti při organizaci demonstrací proti vládní asociální politice. Tam bych byl rád, kdyby odbory byly jednotnější a ráznější.

Fungují v ČR podle Vás odbory dobře?

Nechci hodnotit vnitřní fungování odborů a jejich svazů, nejsem členem odborů. Zvenku ale vidím to, co jsem popsal, tedy malou razanci a nejednotnost při hájení zájmu zaměstnanců proti vládním návrhům. Tam bych jako občan byl rád za změnu.



Prezident Petr Pavel bude mít za pár dní „výročí" jednoho roku ve funkci hlavy státu. Je podle Vás prezident Pavel dobrým prezidentem a jak byste zhodnotil jeho první rok ve funkci?

Já jsem Petra Pavla nevolil a když jsem řekl, že nebudu v druhém kole volit ani jednoho kandidáta, dostával jsem za uši. Současný stav jeho výkonu funkce mi ale dává za pravdu. Stal se pouze vládním prezidentem a neplní ani to, co slíbil. Kde jsou kulaté stoly s odborníky? Kde je moderování diskuze u zásadních témat? Vždy to dopadne tak, že pokrčí rameny a nechá klidně projít vládní návrhy, se kterými ani nesouhlasí. Takto si výkon role prezidenta republiky nepředstavuji.

Čeští zemědělci se opět chystají do ulic, protože ministr zemědělství Marek Výborný podle nich stále jen slibuje, ale nekoná. Nemáte pocit, že se ministr Výborný spoléhá spíše na brzký příchod jara, kdy budou zemědělci potřebovat jezdit po polích a na protesty už jim nezbude čas?

Ten pocit mám. Ministr zemědělství by měl hlavně se zemědělci komunikovat a ne vymlčovat jejich nespokojenost. A hlavně by měl řešit dorovnání zemědělských dotací napříč EU, tam jsou naši zemědělci dlouhodobě poškozování a nevidím, že by s tím ministr něco dělal.

Podporujete požadavky českých zemědělců... a jsou podle Vás oprávněné?


Stojím za českými zemědělci a s většinou, i když ne s komplet všemi, jejich požadavky souhlasím. Navíc se podívejme, kde evropské zemědělské protesty začaly. U kritiky Green Dealu. Proto jsem rád, že naše koalice Přísahy a Motoristů do evropských voleb má zásadní revizi a odstranění nesmyslů z Green Dealu jako hlavní bod programu vedle boji proti nelegální migraci.

Psali jsme:

Koncem února tohoto roku zaznamenal státní rozpočet výrazný nárůst schodku na 102,5 miliardy korun, což představuje výrazný skok z lednových 26 miliard korun. Vysoká úroveň schodku a stále značná částka plánovaného deficitu na konec roku vyvolávají otázky ohledně udržitelnosti státních financí a potřeby dalších opatření k jejich stabilizaci. V jakém stavu jsou podle Vás veřejné finance?

Je to téma, o kterém se dlouhodobě bavíme s naším makroekonomickým expertem a exministrem financí Vlastimilem Tlustým, ten stav je žalostný a je to dlouhodobý problém. My jsme přišli s 5 konkrétními body, jak veřejné finance uzdravit, vláda jde proti všem těmto bodům a velké zadlužování pokračuje. Radost z toho nemám a příští vláda bude mít hodně co dělat, aby to napravila. Vláda k tomu přistupuje koncepčně špatně. Nehledá, kde by mohla ušetřit a také nehledá, kde jí peníze utíkají. Nevidíme žádná opatření proti daňovým podvodům, žádná opatření proti vyvádění peněz nadnárodními korporacemi.

Sněmovnou prošel kompromisní návrh řešící sňatky homosexuálů. Můžou za to pozměňující návrhy Jiřího Navrátila a Heleny Válkové, který z něj odstranil adopce nebo možnost nazývat stejnopohlavní svazky manželstvím. Co soudíte o výsledku hlasování Vy?

Hodnotím to jako výsledek práce poslanců, který neudělá radost nikomu, podle mě to je paskvil.

(m. hynek, prvnizpravy.cz, foto: hnuti Přísaha)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif