Pavel nepřekročil svůj stín poslušného vojáčka, říká Konečná

politika

Nejdříve sloužil Varšavské smlouvě a komunistické straně proti NATO, pak sloužil NATO proti každému, u koho to bylo potřeba, no a teď slouží vládě, hodnotí výkon prezidenta Pavla v exkluzivním rozhovoru pro Prvnizpravy.cz předsedkyně KSČM Kateřina Konečná.

Pavel nepřekročil svůj stín poslušného vojáčka, říká Konečná
Kateřina Konečná, předsedkyně KSČM
23. března 2024 - 06:05

Prezident Petr Pavel měl „výročí“ jednoho roku ve funkci hlavy státu. Je podle Vás prezident Pavel dobrým prezidentem a jak byste zhodnotila jeho první rok ve funkci?

Petr Pavel nepřekročil svůj stín poslušného vojáčka. Nejdříve sloužil Varšavské smlouvě a komunistické straně proti NATO. Pak sloužil NATO proti každému, u koho to bylo potřeba, no a teď slouží vládě k otevírání témat, která jsou nepopulární. A tu a tam poslušně zalobbuje za Lichtenštejny. Jindy zase za EU, která potřebuje zrušit právo veta. A k vojáčkovi se vlastně vrátil, když otevřel téma odvodů – údajně administrativních.

Francouzský návrh na možné debaty o vyslání západních vojáků na Ukrajinu získal v Česku zastánce. Prezident Petr Pavel myšlenku podpořil při návštěvě své francouzského protějška Emanuela Macrona. Premiér Petr Fiala však před pár dny tuto možnost jednoznačně vyloučil. Je podle Vás tedy tato možnost stále ve hře?

Jak znám válečnické choutky naší vlády, tak jsem bytostně přesvědčena o tom, že varianta vyslání vojáků na Ukrajinu je ve hře. Pokud ne oficiálně, tak minimálně v myslích lidí jako je paní Černochová, Pekarová či gen. Řehka. Ostatně možnost vyslání vojáků ze zemí NATO nevyloučila v debatě na CNN Prima News ani zástupkyně vládní pirátské strany Markéta Gregorová. Já jsem bytostně proti tomu, aby naše děti, syny, vnuky, bratry kdokoli posílal umírat do naprosto zbytečné války!

A jen tak mimochodem – to už česká média zapomněla k prohlášením a krokům E. Macrona dodat – s francouzským prezidentem v tomto ohledu nesouhlasí asi tři čtvrtiny samotných Francouzů.



Co by podle Vás znamenalo vyslání vojáků členských zemí NATO na Ukrajinu?

Nic jiného než takové vyhrocení konfliktu, které by mohlo přerůst v jaderný konflikt. Vyzývám vládu ČR i představitele evropských zemí, aby místo uvažování nad vysláním vojáků uvažovali nad vysíláním diplomatů s cílem co nejrychleji zastavit krveprolití.

Josef Středula skončil ve funkci předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) údajně kvůli nezaplaceným členským příspěvkům. Nového šéfa si odboráři zvolí koncem března. Jak byste zhodnotila práci Josefa Středuly coby dlouholetého předsedy ČMKOS a myslíte si, že by se měl znovu ucházet o předsednický post?

Výběr šéfa odborů je výlučnou záležitostí samotných odborářů. Já bych si velmi přála, aby odbory našly dostatečnou sílu čelit smrtícímu koktejlu, který Fialova pětidemolice pro pracující připravila. Po naprosto bezprecedentním poklesu reálných mezd nechala pracující zaplatit krizi, kterou nezpůsobili. A miliardáři, banky, energospolečnosti a nadnárodní korporace, které zbohatly i v krizových letech, se mohou dál jen smát. Teď se připravuje destrukce zákoníku práce a výpovědi bez udání důvodů. Tam je prostor odborářů, jak dát velmi nahlas najevo svůj nesouhlas.

Věřím, že – ať už bude předsedou či předsedkyní odborů kdokoli – vyvaruje se podpoře pravicových představitelů. V tomto ohledu jsem absolutně nepochopila krok J. Středuly s podporou Danuše Nerudové. Ta už v době prezidentské kampaně byla přece jasně vyprofilovaná jako vládní kandidátka. Tedy vlády, která je zodpovědná za zhoršení životní úrovně, připravuje likvidaci zaručených mezd a další kroky. To, jak slyším od samotných odborářů, jim na důvěryhodnosti dvakrát nepřidalo.

Fungují v ČR podle Vás odbory dobře?

Na jednotlivých pracovištích, kde odbory působí, se ukazuje, že díky nim se daří vyjednávat mnohem lepší podmínky, než kdyby tam zaměstnanci vyjednávali solo každý zvlášť. V tomto ohledu mají odbory nezastupitelnou roli a byla bych osobně moc ráda, kdyby v nich bylo organizováno co nejvíce pracujících.

Čeští zemědělci se opět chystají do ulic, protože ministr zemědělství Marek Výborný podle nich stále jen slibuje, ale nekoná. Nemáte pocit, že se ministr Výborný spoléhá spíše na brzký příchod jara, kdy budou zemědělci potřebovat jezdit po polích a na protesty už jim nezbude čas?

Nevím, na co spoléhá ministr Výborný. Od některých zemědělců jsem slyšela, že na modlení. Každopádně zemědělci už evidentně nespoléhají na něj. Ostatně moc toho pro ně neudělal. Když se mohla ČR postavit proti ukrajinskému obilí, což by vyřešilo část problémů zemědělců, neudělala to. Zájmy Ukrajiny jsou vládním představitelům bližší než zájmy našich zemědělců. Smutný pohled.

Psali jsme:

Podporujete požadavky českých zemědělců… a jsou podle Vás oprávněné?

Ano, mluvila jsem o dovozech z Ukrajiny, ale týká se to i dojednávání dovozu komodit například z jižní Ameriky. A tady vidíte ten paradox – vláda P. Fialy neochvějně podporuje Green Deal, který například v roce 2050 nařídí všem mít klimaticky neutrální domy, ale nevadí jim vozit komodity přes půl světa.

O byrokracii nemá smysl ani hovořit, na to jsme v ČR experti – nejen v oblasti zemědělství. Ale i další požadavky, které slyším od zemědělců, jsou logické. Chtěla bych jíst kvalitní produkty tuzemské výroby za dostupné ceny. A tam podle mého soudu požadavky směřují, takže mají mou plnou podporu.

Koncem února tohoto roku zaznamenal státní rozpočet výrazný nárůst schodku na 102,5 miliardy korun, což představuje výrazný skok z lednových 26 miliard korun. Vysoká úroveň schodku a stále značná částka plánovaného deficitu na konec roku vyvolávají otázky ohledně udržitelnosti státních financí a potřeby dalších opatření k jejich stabilizaci. V jakém stavu jsou podle Vás veřejné finance?

Samozřejmě, že ve špatném. Ale děsivé je to, jakým způsobem pětikoalice přistupuje k řešení. Ještě více sdírá z kůže ty, kteří už dnes nemají na růžích ustláno a musí třeba chodit do dvou zaměstnání, aby zaplatili byť jen základní životní potřeby. A na druhé straně Fiala a jeho partička nechává ještě více bohatnout ty nejbohatší a nevadí jí, že odchází z naší země každý rok až 400 mld. Kč do zahraničí…

Je to stejné, jako byste požár domu hasili sprchovou hlavicí, zatímco před domem byste měli hydrant a připravenou hasičskou jednotku.



Sněmovnou prošel kompromisní návrh řešící sňatky homosexuálů. Můžou za to pozměňující návrhy Jiřího Navrátila a Heleny Válkové, který z něj odstranil adopce nebo možnost nazývat stejnopohlavní svazky manželstvím. Co soudíte o výsledku hlasování Vy?

Podle mého soudu je to to jediné, co mohlo projít. Myslím, že máme teď celou řadu zásadních problémů, než se zaseknout u jedné otázky a neustále ho omílat.

(m. hynek, prvnizpravy.cz, foto: fb profil)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif