Pellegrini oznámil kandidaturu na prezidentský úřad

politika

Peter Pellegrini, předseda slovenské sněmovny a vládní strany Hlas - sociální demokracie, oznámil svou kandidaturu na prezidentský úřad. První kolo voleb se uskuteční již koncem března.

Pellegrini oznámil kandidaturu na prezidentský úřad
Peter Pellegrini, prezidentský kandidát
20. ledna 2024 - 12:35

Jeho kandidatura přichází v čase, kdy je podle většiny průzkumů považován za favorita přímé prezidentské volby. Pellegrini, známý svými dlouholetými zkušenostmi v ústavních funkcích, vystoupil v minulosti ze strany Směr-sociální demokracie a založil vlastní stranu Hlas-SD, která se těší velké popularitě.

Pellegrini je významným politikem se zkušenostmi z nejvyšších úrovní slovenské politiky, včetně postu premiéra. Jeho kandidatura na prezidenta je považována za pokračování politického souboje mezi nynějšími vládními stranami a opozicí. Přestože jeho strana ve volbách skončila na třetím místě, stále zůstává významným hráčem na slovenské politické scéně.



Pellegriniho hlavním soupeřem v prezidentských volbách bude exministr zahraničí Ivan Korčok, zastánce liberální demokracie. Zajímavé je, že podpora pro Pellegriniho přichází i od Roberta Fica, čtyřnásobného premiéra a předsedy Směru-SD, navzdory minulým rivalitám.

Pellegriniho politické postoje, včetně kritického pohledu na návrhy změn ve slovenském trestním právu a nesouhlasu s obrannou spoluprací se Spojenými státy, ukazují na jeho odlišný přístup ve srovnání s některými současnými a minulými politickými směry.

V případě zvolení prezidentem Pellegrini plánuje rezignovat na svůj současný post a soustředit se plně na prezidentské povinnosti, přičemž zdůrazňuje potřebu klidu a stability pro Slovensko. Jeho postoj k rodinnému životu a soukromí naznačuje jeho odhodlání oddělit osobní život od politického.

Psali jsme:

Celkově Pellegriniho kandidatura symbolizuje významný moment v současném politickém dění na Slovensku a naznačuje, že nadcházející prezidentské volby budou klíčovým momentem v určování budoucího směru země.

(jar, prvnizpravy.cz, foto: arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 66%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif