Zbořil: Dnešní politici jsou jako trhovci na maloměstském rynku

politika

<< VIDEO >> Mohli bychom si připomenout výraz, který se dříve používal pro nějaké podvodné jednání nebo něco podobného - tak zvané chabrusové jednání.

Zbořil: Dnešní politici jsou jako trhovci na maloměstském rynku
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
20. ledna 2024 - 02:20

Můžete nám k tomu něco říct pane Zbořile, má to nějakou spojitost se současností?

„Když to dnes řeknete, vyvolává to vzpomínku, jednak na chabrusovou smlouvu a chabrusové volby v letech 1870 až 1873 a samozřejmě také na minulost toho obchodního, kupeckého žargonu, který byl známý v češtině dlouhá léta,  snad až od 14.století. Nazývalo se tím „pokřivené“ jednání,  protože „chabrusák“ byl ten, kdo byl invalidní, fyzicky nedokonalý. Toto se přeneslo  i na na způsob jednání. Takže chabrusové jednání nebylo jenom podvodné jednání, to byl způsob chování se politiků k sobě navzájem,“ připomíná Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.

A současnost…

„A když se ptáte na to, zda to má něco společného se současností, tak bych řekl, že s každou televizní debatou, na kterékoliv televizi, máte možnost se seznámit s tím, co to je „chabrusové  chování“. Je to pokřivené chování, je to nečestné chování, je to podvodné jednání s úmyslem poškodit toho druhého.

Takže chabrusáci, jméno, které se používalo na tržištích pro označení těch, kteří podváděli, které zavedli do politiky jako chabrusové smlouvání a jednání naši předkové Mladočeši a Staročeši. Do české politiky 19. století a dnes je vážně a zcela legitimně používané diskutéry v České televizi, na Primě CNN. A jenom ti diskutující si neuvědomují, že kdo jsou ti chabrusáci. Myslí si,  že stačí rychle mluvit, že ze sebe musí chrlit slova, že musí překřikovat jeden druhého. Zřejmě ani nevědí, jak se klade otázka,  jak má být formulovaná stejně jako odpověď na ni a postrádají schopnost porovnávat v diskusi, nikoliv jen v diskuzi,  schopnost porovnat argumenty jedné nebo druhé strany, a přijmout, nebo odmítnout bez „hněvu a zaujetí“, co  nemá povahu erotické dialektiky.  


To jsou skutečné pokřivené chabrusácké diskuse, nad kterými by naši předkové v úžasu hleděli, jak je to možné a jak se za těch 150 let čeští politici ničemu lepšímu nenaučili než kdysi trhovci na rynku, kteří  nepožívali mezi občany a nebo lidmi nakupujícími úcty.  Úcty, jako důsledku úctyhodného jednání. Je to dnes přesně naopak - je to neúctyhodné, nactiutrhačné chování, které je dneska, bez ohledu na  to, o  které politické straně mluvíme, a které je naprosto běžné a považuje se nikoliv za hašteřivost nebo tlachavost, ale za řečnický výkon hodný pozornosti,“ dodává Zdeněk Zbořil.


(rp,prvnizpravy.cz ,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX








Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 61%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif