Petr Hampl: Dávat dětem mobily je nevlastenecké

politika

<< OTÁZKA TÝDNE >> Semináře poslance Vladimíra Zlínského jsou už tradičně odborně skvělé a názorově natolik široké, aby diskuze byla zábavná, píše Petr Hampl v komentáři pro Prvnizpravy.cz.

Petr Hampl: Dávat dětem mobily je nevlastenecké
Petr Hampl, nezávislý sociolog
22. září 2023 - 02:20

Jeho akce tento týden měla vznešený název o psychopatologii mládeže, ale fakticky to bylo o vlivu počítačů, tabletů a chytrých telefonů na lidský mozek. Kdo se o to zajímá, tak o velmi negativním vlivu ví, ale dnes byla prezentována spousta dat. Jednoznačné a děsivé. Používání počítačových zařízení ničí lidský mozek. Ne nějakým elektromagnetickým zářením, ale tím, že z přemýšlení, komunikace s jinými lidmi a řešení úkolů se stává jednoduchá obsluha aplikací. Dokonce, i když čtete stejný text z počítačové obrazovky, pochopíte z něj méně než při četbě papíru.

Když k tomu přidáte sociální sítě, chatování, hry a hodně hodně s telefonem, je výsledkem poškození mozku srovnatelné s tvrdými drogami. Když chytrý telefon dostane malé dítě, jsou škody celoživotní a nevratné – už nikdy nebude schopné řešit komplikované úlohy, poradit si v těžkých situacích si soustředně přemýšlet o komplikovaných věcech. Nejspíš ani nebude vědět, že by mozek mohl k něčemu podobnému sloužit.

To ukazovali tři chytří pánové s různými odbornostmi a různými politickými stanovisky. Nicméně jejich pohledy do sebe dobře zapadali. Profesor neurologie Martin Stránský, docent sociologie Petr Sak a doktor matematiky Martin Kechlibar. Poslanec Zlínský k tomu přednesl hezký shrnující referát -  když se posluchač smíří s jeho osobním věčným pesimismem, dle mého soudu iracionálním.

Zjištění, že počítačové technologie poškozují lidské mozky není nijak nové. Vzpomínám, že už před nějakými 20 lety jsem na stránce tehdejšího časopisu Data Computing referoval o studiích, které ukazovaly, že přístup k počítači zpomaluje rozvoj matematických dovedností u školních dětí. Nicméně přesto je pro nás velmi obtížné na to reagovat, a to minimálně ze dvou důvodů.

Za prvé. Máme za sebou zkušenost s televizí, kdy byl veřejný prostor plný varování, že děti vyrůstající před obrazovkou budou hloupé a citově ploché. Nepotvrdilo se to ani v nejmenším. Generace vyrostlá v šedesátých letech má dokonce v průměru vyšší IQ než generace vyrostlé před zahájením televizního vysílání.

Když se škarohlídi takhle spletou, je pak snadné ignorovat další varování. K tomu se ale přidalo ještě něco jiného. První počítače byly komplikované, vyžadovaly strašně moc abstraktního myšlení a vytvořila se představa, že kdo umí zacházet s počítačem, je geniální.

Takže když malé dítě vzalo do ruky počítačové zařízení a bylo schopné otevřít aplikaci či dokonce vyměnit obrázek, srdce rodičů plesalo, že mají doma malého génia. Ve skutečnosti bylo jejich veskrze průměrné dítě vydáno na hraní likvidátoru mozkových buněk. A ten pocit často přetrvává dosud. Velká část rodičů netuší, že tím, že malému dítěti půjčují tablet, spolehlivě vymažou všechny drahé kroužky a všechnu energii do dítěte investovanou.

Mimochodem, je dobré pozorovat, jak si počínají elity a všimnout si, že různé typy elit se od sebe liší. Hollywoodské hvězdy a další profesionálové z oblasti médií si počínají neuvěřitelně hloupě a destruktivně i v osobních životech. Je naprosto iracionální je napodobovat. U držitelů velkých majetků ovšem najdeme i racionální prvky, kterých je dobré si všímat. Třeba to, že se poměrně málo rozvádí. A pokud už, tak rozvod odkládají tak, aby jejich děti vyrůstaly v úplných rodinách. Nebo to, že své děti chrání před počítačovými zařízeními. Děti Gatesů a Jobsů vyrůstají bez chytrých telefonů. A běžně o tom mluví. Stačí si v záplavě informací najít to podstatné.



Podobné rozdělení najdeme i v českém prostředí. Politici a korporátní manažeři jsou mentalitou podobnější hollywoodským hvězdám, místní podnikatelé těm Gatesům. Vsadil bych, že Babišovy a Kellerovy děti vyrůstaly bez chytrých telefonů.

Nicméně teď tu problém máme, a je zapotřebí ho řešit. A nebylo by to až tak těžké. Stačilo by o tom říct rodičům a varovat je. Zakázat nošení mobilních telefonů do škol. Dramaticky omezit nebo zrušit počítačovou výuku na základních školách. Nutit děti číst papírové knížky. A pár dalších celkem snadných opatření. Nejspíš by se do toho ochotně zapojilo i pár neziskovkářů, na které už nezbyly granty pro boj proti počasí a proti ruským podlidem. Političtí kmotři by mohli tunelovat přes kampaně o negativním vlivu počítačů místo kampaní zaměřených na „vysvětlování úspěchů.“


Jenže to by tu museli vládnout lidé, které naše země a náš národ aspoň trochu zajímá, a kteří dokážou pochopit složitější problém než

Osobně čekám, že tenhle problém z větší vyřeší umělá inteligence. Až zmizí tisíce manažersko-byrokratických pracovních míst, bude opět poptávka po mozcích, které nebudou redukovány na doplněk mobilní aplikace. Jenže mezitím bude zničená minimálně jedna generace.

Na druhou stranu bychom si neměli nalhávat, že počítačová zařízení jsou jediným zdrojem hlouposti. Místnost byla plná padesátníků s vysokoškolskými tituly a část z nich nedokázala vůbec pochopit, že jde o něco jiného, než jestli bude podáváno daňové přiznání přes internet.

Díky za seminář a těším se na něco dalšího od doktora Zlínského, napsal v komentáři pro Prvnizpravy.cz Petr Hampl.

(Petr Hampl, prvnizpravy.cz, foto: arch.)


Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 74%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 12%
transparent.gif transparent.gif