Policie pod palbou nepříjemných otázek. Přituhuje

politika

Poslanec z hnutí ANO Jan Richter emotivně a ostře kritizoval na výboru, který řeší střelbu na filozofické fakultě, zásah policie. Mezi postřelenými je i jeho dcera.

Policie pod palbou nepříjemných otázek. Přituhuje
Zásah Policie ČR na FF UK v Praze
12. ledna 2024 - 06:05

„Já jsem otcem dívky, která byla při tom masakru ve třídě, odkud neodešel nikdo zdravý. Buďto byli zabiti, anebo jsou se zraněními ještě v současné době, jako moje dcera, v Motole,“ překvapil včera tímto sdělením na jednání bezpečnostního výboru poslanec Jan Richter (ANO).

Poslanec Richter dále prohlašuje, že policisté nechali údajně jeho dceru takřka vykrvácet.

„Po 40 minutách ji převezli do Motola s tlakem 30, vykrvácenou. Jenom proto, že někdo na místě zásahu řekl: ‚Tady si někdo stěžuje na prostřelený zadek.‘ Tam byla prostřelená hlavní tepna. Má deseticentimetrový bypass,“ popsal Richter následky zranění jeho dcery.

Richter také řekl, že jeho dceru nejprve vynesli v izolačním vaku ven z budovy a nechali ji ležet před fakultou, pak ji přenesli na další shromaždiště, kde čekala, než si ji převzala záchranná služba.

„Já nějaké informace mám, protože moje dcera žije, zaplaťpánbůh,“ dodal Richter. 



Na emotivní vystoupení Richtera zareagoval advokát a bývalý hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek, který má velmi úzký vztah ke složkám IZS.

„Předně držím palce nejen dceři pana poslance Richtera, ale všem zraněným, aby se uzdravili a byli v pořádku. Rozumím jeho otcovskému rozhořčení. Zajímalo by mne,jak budou zodpovězeny jeho otázky a zda podobně budou reagovat i další příbuzní zraněných. Doufám však také, že se z masakru na FF UK nestane v českých podmínkách politická fraška. Je legitimní se ptát a chtít slyšet jednoznačné odpovědi. Od vedení MV, Policie, dalších složek IZS, od vedení UK a FF UK. Jen tak se dá poskládat celkový obrázek.

Psali jsme:

Bylo by dobré, aby vznikl oficiální dokument s hodnověrným popisem situace, vyhodnocením a závěry včetně doporučení pro aktualizaci příslušných typových plánů, taktiky výcviku a zásahu složek IZS, pro zlepšení ochrany měkkých cílů ve veřejném prostoru. Tento dokument by měl vypracovat stát ve spolupráci s experty vlády i opozice a dát jej k dispozici veřejnosti. Jen otevřený a férový přístup eliminuje šíření dezinformací, polopravd a nepodložených teorií," uzavřel na svém facebooku zhodnocení situace Hašek.

(jar, fotoscreen: cnn prima)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 67%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif