Policie vysvětlí zásah na filozofické fakultě

politika

Policie plánuje v příštích dnech zveřejnit výsledky vyšetřování oddělení vnitřní kontroly, které se týkají tragické střelby v Praze. Případem se zabývá i Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Policie vysvětlí zásah na filozofické fakultě
Zásah Policie ČR na FF UK v Praze
6. ledna 2024 - 07:03

Od samého začátku se spekuluje o tom, jestli policie postupovala při zásahu proti útočníkovi správně a zda šlo střelbě předejít. Jasno má být brzy.

"Ukázková akce, kdy všichni perfektně udělali, co měli". Tímto způsobem informovala o zásahu na fakultě policie bezprostředně po tragédii. Přesto se vyrojila řada spekulací a otázek: "Nešlo zasáhnout ještě rychleji? Proč se muže nepodařilo chytit už po vraždách v Klánovicích a v Hostouni? Jak je možné, že přišel bez povšimnutí k ohromnému arzenálu zbraní?"

„Samozřejmě to důkladně prověříme. A prověříme zejména to, jestli selhal systém, nebo jednotlivec," řekl náměstek Policejního prezidenta Tomáš Kubík, uvádí server tn.cz.  

Jasno má být už velmi brzy. Informace k vyhodnocení svého postupu chce policie zveřejnit na tiskové konferenci příští úterý v budově pražského ředitelství. A prý bude hodně otevřená.



„Policie nic tajit nebude a policie samozřejmě i pro budoucnost má vlastní zájem vyhodnotit takovýto zásah v tom největším detailu a v maximální otevřenosti," uvedl ministr vnitra a předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

Nekončí ani vyšetřování činů samotného střelce. Ten si podle dostupných informací udělal zbrojní průkaz teprve loni. Během krátké doby pak zaregistroval osm zbraní včetně samonabíjecí pušky a brokovnice. Podle informací zveřejněných na serveru iDnes.cz si na pořízení svého arzenálu vzal milionovou půjčku.

Psali jsme:

K transparentnosti vyzval také advokát a bývalý hemtman Jihomoravského kraje Michal Hašek na svém facebookovém profilu.

„Pokud chce stát a policie utnout dohady, nařčení či dokonce úmyslné fabulace kolem policejního zásahu proti vrahovi z Hostouně na FF UK Praha, měla by příští týden společně se závěry vnitřní kontroly PP a GIBS uveřejnit oficiální časovou osu (za únik pracovní verze v den masakru už PČR vyhodila občaskou pracovnici, tím potvrdila její rámcovou autenticitu) s jasným komentářem KDO, PROČ a JAK rozhodoval v jednotlivých fázích celé policejní operace v klíčovych krocích počínaje dopolednem či polednem v Hostouni až do ukončení zásahu na FF UK. A je jasné, že se budou aktualizovat typové plány, výcvik, osvěta. Je to jasná a transparentní cesta, která zabrání bulvarizaci, zkreslování či nedej Bůh i zneužití např. k politickému souboji. Památka všech zavražděných si žádá postavit se k celé věci čelem, maximálně transparentně," naspal Hašek.

(böhm, foto: repro tn.cz)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif