Porušování pravidel při vyvěšování černého praporu

politika

Senátorka Jana Zwyrtek Hamplová zareagovala na četné dotazy čtenářů ohledně porušování pravidel při vyvěšování černého praporu. Lidé se ptali, jakým způsobem a zda-li je vůbec možné takto se státním symbolem nakládat.

Porušování pravidel při vyvěšování černého praporu
Jana Zwyrtek Hamplová, senátorka
27. prosince 2023 - 11:04

„Nebylo možné odstranit českou vlajku; černý prapor měl vlát vpravo, česká vlajka vlevo.  

“Je-li na budově jen jeden držák, vyvěsí se místo státní vlajky černý prapor. Jsou-li na budově DVA držáky, vyvěsí se státní vlajka NALEVO při čelním pohledu na budovu a černý prapor NAPRAVO….” (Citace z webu MV ČR).

Státní vlajka tedy musí být vždy na nejčestnějším místě. Neexistuje tedy situace, aby tam česká vlajka v případě dvou držáků vůbec nebyla (!!!). Zde naši vlajku ale zcela odstranili. Česká vlajka přitom měla zůstat nalevo, a černá smuteční vlajka měla vlát napravo, vedle naší státní. Realizace na této fotografii je tedy nejen porušením daných pravidel, ale především nepochopitelným popřením národní hrdosti, navíc v tak smutných souvislostech. Při vyvěšování by nikdy neměla být upřednostněna vlajka cizí země před vlajkou státní.

(z facebookového profilu senátorky Hamplové)

Vysvětlení, že došlo “pouze” k nahrazení vlajky české černým praporem, protože nemohou být oba na stejném stožáru (jak se o to někde snaží ), tedy v žádném případě neobstojí. Toto je jednoznačná chyba v neprospěch české vlajky jako státního symbolu.  A nejen to.



Dále se k užívání české vlajky uvádí:
“Státní vlajku vyvěšují oprávněné osoby ….. na budovách, v nichž sídlí, při příležitosti státních svátků a při příležitostech celostátního významu, zejména v den smutku nebo v den státního smutku, vyhlášených vládou.”

Psali jsme:

Den státního smutku se uvádí výslovně jako příležitost celostátního významu. Není co dodat," uzavřela svůj příspěvek na sociální síti Facebook senátorka Jana Zwyrtek Hamplová, která dodala, že tím reaguje na mnohé dotazy občanů, zda-li je tento způsob "používání" státního symbolu vůbec možný.

(hýbl, prvnizpravy.cz, foto: fb profil)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 67%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif