Přepisování historie nemohu akceptovat, prohlásil Klaus

politika

Bývalý prezident Václav Klaus se po delší době objevil na CNN Prima News a zkritizoval konsolidační úsporný balíček vlády Petr Fialy (ODS). A Klaus také kvůli sudetským Němcům nešetřil ostrými slovy vůči stávajícímu prezidentovi Petru Pavlovi.

Přepisování historie nemohu akceptovat, prohlásil Klaus
Václav Klaus, exprezident ČR
23. května 2023 - 10:30

Hned v úvodu Klaus poznamenal, že úsporný balíček, který představila Fialova vláda, nepovažuje on sám vůbec za konsolidační.

„Já ho za konsolidační a ozdravný opravdu nepovažuji. Vláda předvedla svou totální neschopnost domluvit se v pětikoalici na těch zásadních věcech, byť by to české veřejné finance opravdu potřebovaly. Je smutné, že vláda už je ve čtyřech desetinách svého vládnutí a ona si nevytvořila nic, nic si nepřipravila, jak ozdravit veřejné finance, ale skrývá se to za to, že se pak politici hádají o jednotlivosti. To je mistrovská hra premiéra Fialy, aby se nemluvilo o tom, že ten balíček jako celek je nešťastný,“ nešetřil kritikou Klaus s tím, že by vláda podle něj měla škrtat mnohem víc.

„Ten škrt je malý. My máme 300 miliardový deficit a tady se hraje o nějakých 50 miliard, nebo já nevím kolik, a teď se to ještě bude změkčovat. My jsme si měli říct, že máme největší deficity v naší historii a mělo být přiznání, že si žijeme nad poměry a ty škrty měly být mnohem výraznější. Ona tato vláda není pravicová, ani sama ODS už není pravicová. A on to všechno vlastně přiznal i ministr Blažek, když řekl, že kdyby vláda udělala skutečně pravicové kroky, tak v příštích volbách dostane 5 procent. To ukazuje na tu zoufalost ODS,“ řekl Klaus kriticky o straně, kterou sám zakládal.


ODS už podle něj nehájí tradiční pravicová témata, ČSSD nehájí klasická levicová témata, takže podle Klause nesledujeme nic jiného než tragický rozpad klasické stranické politiky. Zoufalí voliči proto nakonec odevzdali hlas uskupení jako je koalice SPOLU.

„Jediná smysluplná cesta je seškrtat výdajovou stranu, Kdyby pravicová strana byla pravicovou stranou, tak měla seškrtat dotace, měla seškrtat úředníky a další věci. Ta vláda měla přijít a říct lidem, že jsme opravdu v mimořádné situaci. Měli říct: dovolte nám udělat ten škrt,“ doplnil Václav Klaus s tím, že současná vláda kráčí cestou polovičatých řešení, která jsou podle něj k ničemu.

Podle Klause je to způsobené i tím, že tato koalice je natolik názorově široká, že bylo od počátku jasné, že bude stát na permanentním kompromisu.

„Mě to nepřekvapuje. Já jsem z toho strašlivě smutný. Ale že bych z toho byl překvapený, to ne, protože já si myslím, že to k tomu vedlo. Mě na tom trápí, že se nesáhlo do toho podstatného. Tato země nemůže žít dlouhodobě na dluh. Když jsem byl v politice aktivnější, tak jsem o to usiloval. Proto tuto vládu nelze chválit,“ pokračoval v kritice exprezident Klaus.

Skutečně silný ministr financí nebo premiér by podle Klause sáhl do rozpočtu tak, že by zrušil různé dotace tak, aby opět začal fungovat trh a aby věci opět získaly svou skutečnou hodnotu.

Také jsme psali:

V závěru pořadu ještě Václav Klaus velmi ostře zkritizoval stávajícího prezidenta Petra Pavla, a to kvůli sudetským Němcům. 

„My jsme si připomínali konec druhé světové války. My víme, kdo tu válku rozpoutal, my víme, jak to tady bylo složité s našimi tehdejšími sudetskými občany. Proto já jsem teď byl velmi šokován, když jsem z úst současného prezidenta slyšel poděkování k panu Berndtu Posseltovi. To je věc, která mě naprosto šokovala. Já jsem před nějakými 27 lety podepisoval česko-německou deklaraci s panem Kohlem. A když teď někdo říká, že děkuje panu Posseltovi za přínos v česko-německých vztazích, no tak to je prostě přepisování historie, které já nemohu akceptovat,“ prohlásil závěrem Klaus.

(jar, prvnizpravy.cz, foto: repro: CNN Prima)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?