Přešlapy hradního panelu prezidenta ztrapňují, míní Hašek

politika

Advokát a bývalý hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek okomentoval dění ohledně výběru nových ústavních soudců. Hrad totiž hledá "svoje" advokátky, neboť jména doporučená advokátní komorou mu nestačí. 

Přešlapy hradního panelu prezidenta ztrapňují, míní Hašek
Michal Hašek
16. září 2023 - 07:30

„Prezident republiky avizoval údajnou vyšší  transparentnost výběru kandidátů na nominace ústavních soudců. Profesor Kysela s jeho panelem už přivedl prezidenta Pavla do trapné situace při nominaci soudce Fremra, který situaci zachránil raději vlastní rezignací i přes vyslovený souhlas Senátu s jeho jmenováním. A teď Kysela a spol. znovu zadělávají prezidentovi na problém. Konkrétně tím, že si dělají dobrý den z oficiální nominace České advokátní komory, která navrhla 2 kvalitní kandidátky na ústavní soudkyně. Zákulisními čachry byly odstaveny a Kysela a spol.se teď za zády České advokátní komory (a není jasné, zda i prezidenta republiky) pouští do riskantní hry - hledání a přímého oslovování “vlastních” kandidátek z prostředí advokacie. 

Kde je ona proklamovaná údajná vysoká transparentnost nominačního procesu? Ano, přesně tam, dámy a pánové. Jen aby takový způsob komunikace s Českou advokátní komorou Hradu nezkysl," napsal Hašek. 


„Přešlapy hradního panelu prof. Kysely při výběru kandidátů na ústavní soudce už ztrapňují prezidenta republiky i celý nominační proces ústavních soudců: 

1) soudce Fremr - vyřešil naštěstí sám pan soudce rezignací na kandidaturu
2) ignorování návrhů České advokátní komory - zatím bez komentáře pana prezidenta, profesor Kysela hledá na vlastní pěst kandidátky z řad advokacie a obchází Českou advokátní komoru
3) soudce Simon - informace historika Petra Blažka o tomto kandidátovi jsou opravdu výživné (viz příspěvek). 

K tomu rozhodování pana soudce o odškodnění klientů v kauze H-System, které musel korigovat Ústavní soud (popisuje např. text na České justici)… 

Psali jsme:

Pro profesora Kyselu a jeho tým je to na bílý ručník do ringu. Lidovci s oblibou říkají “třikrát a dost”. Pan prezident Zeman, který mimochodem během 10 let neměl takový problém s nominacemi kandidátů na ústavní soudce jako teď prezident Pavel během 6 měsíců, zase říká - každý může udělat chybu, ale jenom blbec chybu opakuj," doplnil později Hašek.




Anketa

Kdo by podle Vás byl lepším prezidentem USA?