Přihořívá. Hoří! Nerudovou doběhl průšvih s rychlotituly

politika

Jak vyplývá ze závěrů kontroly, Mendelova univerzita v Brně podle kontroly Národního akreditačního úřadu porušovala zákon o vysokých školách, nařízení vlády i vlastní předpisy. A u všeho byla současná prezidentská kandidátka Danuše Nerudová. 

Přihořívá. Hoří! Nerudovou doběhl průšvih s rychlotituly
Danuše Nerudová
21. prosince 2022 - 11:03

Prezidentská kandidátka Danuše Nerudová má problém. Kontrola zjistila, že Mendelova univerzita v Brně pod jejím vedením porušovala zákon. Informaci přinesl server deníkn.cz. Nerudová dnes mimo jiné představila své expertní týmy, čímž se pochlubila na sociální síti.

Jak vyplývá ze závěrů kontroly, Mendelova univerzita v Brně podle kontroly Národního akreditačního úřadu porušovala zákon o vysokých školách, nařízení vlády i vlastní předpisy. Velká část pochybení se podle dvanáctistránkového dokumentu stala v době, kdy rektorkou univerzity byla současná kandidátka na prezidentku Danuše Nerudová. 

Zpráva prozatím není veřejná, škola proti kontrole totiž podala námitky. Těmi se Národní akreditační úřad zabýval a vypořádal je minulý týden – tak, že některé byly uznány, jiné jen částečně, jiným vyhověno nebylo. 


„O výsledcích kontroly, respektive vyřízení námitek budu jako předseda Rady Národního akreditačního úřadu informovat členy na pravidelném zasedání dne 19. ledna 2023,“ uvedl k výsledkům kontroly předseda NAÚ Robert Plaga.

Danuše Nerudová vnímá závěry kontroly Národního akreditačního úřadu na Mendelově univerzitě jako součást předvolebního boje, uvedla pro Deník N.

Nerudová na svém twitterovém profilu také zveřejnila své expertní týmy. 



„Síla prezidenta spočívá v tom, jakými lidmi se obklopuje. Radím se s experty ze všech oborů. Od energetiky přes zemědělství po zdravotnictví. Život lidí v Česku se musí začít zlepšovat a je mi ctí, že právě tito experti jsou ochotní pomoci,“ napsala k tomu.

„Kromě jiných kompetentních osobností mám radost z přítomnosti předsedy ASZ ČR Jar. Šebka. Někdo se inspiruje v průmyslovém drancování krajiny, Danuše Nerudová si nechá radit od soukromých sedláků s jejich láskou k půdě a venkovu, s jejich odpovědným a šetrným hospodařením,“ podotkl k tomu někdejší ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

„Pavel Svoboda jest expertem na vybírání výpalného pro OSA?“ zazněla pak otázka od piráta Jiřího Knotka.

Také jsme psali:

A otázala se i advokátka Klára Long Slámová. „A to budou dělat z lásky k vám, nebo za peníze daňových poplatníků?“ zeptala se a označila pro odpověď Lucii Hrdou, Tomáše Sedláčka, Daniela Hermana i Pavla Svobodu.


Někteří se poszastavili i nad tím, že web IDNES.cz v průběhu pondělka výrazně zmírnil titulek článku o praktikách turbostudia pod vedením Nerudové. U stejného článku se titulek „Univerzita za Nerudové porušovala prakticky vše, co mohla“ změnil na „Univerzita s rychlotituly porušovala mnohé, Nerudová asistovala studentce“.

„Tentýž článek, tentýž den, to už ale jinde jsme, je to jiná vesnice,“ vysmál se právník Tomáš Tyl.

Jiní vtipkovali, v narážce na kampaňový pokus Danuše Nerudové přiblížit se běžným českým hospodyňkám exhibicí s vánočním cukrovím, že paní kandidátce se „pálí další plech“. 

Danuše Nerudová byla celý život profesně spjata s Provozně ekonomickou fakultou Mendelovy univerzity, kde mělo ke skandálu s rychlostudiem docházet. Byla zde děkankou, i když se později stala rektorkou celé univerzity, působila zde jako vedoucí Ústavu účetnictví a daní.

(nov, prvnizpravy.cz, foto: arch.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 60%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 20%
transparent.gif transparent.gif