Proč strašíme lidi? Nikdo přece válku nechce, říká Babiš

politika

Předseda hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš byl hostem Xavera Veselého v pořadu Xaver Live. Řeč byla o energošmejdech, lipské burze či důchodech. A často Babiš zmiňoval to, že "chtít mír neznamená být proruský".

Proč strašíme lidi? Nikdo přece válku nechce, říká Babiš
Andrej Babiš, Xaver Veselý
6. března 2024 - 07:03

Babiš ve vysílání mj. prozradil, že 11. března vyjede na svou šňůru obytným vozem. „Pojedu asi čtyři dny a skončíme v Olomouci. Tam bude mít naše stínová vláda výjezd,“ sdělil ke své další chystané jízdě "obytňákem" Babiš.

Babiš poté odpovídal na dotaz diváků ohledně toho, jak hodlá zatočit s energošmejdy, pokud bude ve vládě.

„Tady mám skvělý článek, jmenuje se Timmermansovo dědictví. Napsal jej energetický expert Pavel Antonín Stehlík, jenž tvrdí, že osm procent výroby, to znamená plynové elektrárny, určuje cenu zbývajících 92 procent. A to je představa trhu à la EU. To je šílenství, že vlastně místo toho, aby jádro určovalo cenu, tak to určují plynové elektrárny. Proto je to nenormální a nenormální je i rozhodnutí EU, která vlastně zavedla kvazitrh, takže my tady máme 200 dealerů elektřiny. A já říkám proč? Elektřinu mají prodávat ti, kteří ji vyrábějí,“ odpověděl Babiš.

„Náš plán byl vykoupit 100 procent ČEZ, to by stálo asi 200 miliard, maximálně 250. A v momentě, když stát získá 100 procent, tak samozřejmě může rozhodovat o ceně elektřiny a celá inflace, kterou způsobila Fialova vláda, byla o inflaci z elektřiny. Tak se můžeme podívat, kolik byla inflace v prosinci 2021 a jak to potom skočilo a nic s tím neudělal. Takže už dnes si stát vzal z ČEZu 100 miliard na windfall taxu a na dividendách, takže těch 100 miliard, za to si ten ČEZ mohl koupit svoje akcie. A znovu opakuji, že státní rozpočet by to nestálo ani korunu, ta firma by si to zaplatila de facto sama,“ řekl dále Babiš.



Další dotaz diváka směřoval k tomu, zda by Babiš zrušil elektrickou energii přes lipskou burzu.

„Ale to my musíme prosadit v té Evropě. Protože ta šílená Ursula, která políbila prsten těm zeleným fanatikům a tam vymysleli ty emisní povolenky, o nichž jsem v září říkal: Zastropujeme to na 30 eurech. Ano, někdo, kdo znečišťuje životní prostředí, tak ať platí. Ale ne, že to skočilo na sto euro, a tak dále. Takže to je hlavní příčina drahé elektřiny z elektráren, které vyrábějí na bázi uhlí. Takže je potřeba, abychom my získali v Evropském parlamentu, ti rozumní (většina rozumná není)... získali většinu a aby v podstatě v té komisi nebyli tihle šílenci, Timmermans nebo Ursula von der Leyen,“ prohlásil Babiš.

Během rozhovoru došlo i na vyzbrojování Ukrajiny.

„My jsme Ukrajině pomohli, EU. Šlo tam osmdesát miliard euro. Možná znáte příběh kampeličky, kde pan premiér nějak omylem dal milion a za pět let si to vybral a získal 236 korun. Kde prali peníze, nosili peníze v taškách,“ pronesl Babiš s tím, že když kandidoval na prezidenta, hovořil o tom, že je potřeba mluvit o míru.



„A mír neznamená být proruský. A pokud pan prezident Pavel a pan Fiala sehnali munici a teď na to shání peníze po Evropě a byli velice aktivní, a když sám pan prezident Zelenskyj mluví o mírové konferenci, která má být údajně ve Švýcarsku, tak proč česká strana to nevyužila a proč tedy stále mluvíme o válce? Mluvíme o povinné vojenské službě, mluvíme o odvodech,“ rozčiloval se Babiš a poukázal na to, jak se tisíce Ukrajinců vyhýbají bojům.

Psali jsme:
     
„Normální člověk nemůže chtít válku. A teď neřeším, jak to dopadne. Ono to jednou dopadne u toho stolu. Můžeme si vzpomenout na karibskou krizi, když JFK telefonoval s Chruščovem a řekl mu - Buď si vezmeš ty rakety, nebo zkrátka je válka. A my chceme třetí světovou? Nechceme snad, ne? Tak proto já říkám, pane bože! A když sám Zelenskyj mluví o mírové konferenci, tak proč my se tomu bráníme, proč stále mluvíme o válce, proč stále strašíme lidi, co se stane? Kdo by tam chtěl jít? Nikdo normální nechce jít,“ vysvětlil svůj pohled na možné řešení válečného konfliktu Babiš.

(hýbl, prvnizpravy.cz, screen: xaverlive)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 60%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 20%
transparent.gif transparent.gif