Protest lékařů by mohl podle Válka skončit už v pátek

politika

Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) dostane každá nemocnice nabídku na podepsání dodatku, který vyřeší současnou krizi ve zdravotnictví. Podobným zpúsobem se prý situace řešila v roce 2008.

Protest lékařů by mohl podle Válka skončit už v pátek
Vlastimil Válek, ministr zdravotnictví
5. prosince 2023 - 06:05

Nabídka, se kterou Válka souhlasila Česká lékařská komora (ČLK) i zdravotnické odbory, je růst výdělků lékařů o 5.000 až 15.000 korun podle stupně vzdělání a ostatních zaměstnanců nemocnic včetně nezdravotnických o pět procent. Finální dohodu chtějí zúčastněné strany podepsat v pátek, což by také znamenalo, že by v tu samou chvíli lékaři odvolali svůj protest.

Podle ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeňka Kabátka se peníze přímo k zaměstnancům dostanou po podepsání úhradového dodatku mezi pojišťovnou a nemocnicí. Jejich přijetí chce zajistit speciální bonifikací pro nemocnice.

„Každá nemocnice dostane nabídku na podepsání toho dodatku,“ prohlásil v pondělí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, podle kterého byla odobná situace v roce 2008, kdy se řešilo odměňování zdravotních sester, a dodatky podepsaly všechny nemocnice. 

Podle Kabátka na tyto bonifikace nemocnic akutní i následné péče, které dodatek podepíšou, VZP počítá zhruba se třemi miliardami korun. Ministr zdravotnictví zároveň doplnil, že podílet se bude jen VZP a nikoli i ostatních šest zdravotních pojišťoven.



Podle viceprezidenta ČLK Jana Přády bude konkrétní dohoda vypracována během několika dní. V pátek ji podepíšou a nespokojení lékaři, kteří od prosince vypověděli přesčasovou práci, pak protestní akci odvolaj. Do té doby ale podle něj lékaři výpovědi z přesčasů stahovat nebudou.

Podobně podle předsedy Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů Martina Engela chtějí návrh posoudit i lékařské odbory, jejichž zástupci se sejdou ve čtvrtek. 

Návrh podle Válka počítá s tím, že lékaři po škole budou mít příjem o 5.000 korun vyšší, po ukončeném základním kmeni o 8.000 korun a po atestaci o 15.000 korun vyšší.

Pokračovat bude dál i příprava samostatného zákona o odměňování zdravotníků. 

„Musíme změnit způsob odměňování zdravotníků. Pokud to jenom trochu půjde, tak ho provázat s úhradovou vyhláškou,“ vysvětlil Válek.

Psali jsme:

Úhradová vyhláška je dokument, kterým ministerstvo stanoví rozdělení meziročního nárůstu finančních prostředků z veřejného zdravotního pojištění mezi jednotlivé segmenty zdravotní péče. Bude podle něj také třeba znovu změnit zákoník práce a zavést směnný provoz tam, kde lékaři nepřetržitě pracují.

(jar, prvnizpravy.cz, foto: repro: ovm)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 66%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif